Dacă tinerețea ar ști, bătrânețea ar putea. Nicoleta Mihăiță – Seniorii din echipă sunt o sursă de inspirație pentru tineri (II)
De ceva vreme oamenii găsesc calea de a trăi mai mult. Așa că e timpul să ne gândim la ce înseamnă asta – pentru comunități, pentru economie, pentru societate, pentru fiecare om în parte. Care sunt beneficiile, care sunt provocările, care sunt îndatoririle? Mircea Mârzan, Nicoleta Mihăiță și Dorin Bodea ne prezintă această realitate din perspectiva unui medic, a unui manager și a unui sociolog. Așadar, să ne gândim împreună la cum să ne prelungim nu numai viața, ci și bucuria și speranța.
Nicoleta Mihăiță – Talent Acquisition & Employer Branding Manager, KMG International (Rompetrol)
Din perspectiva vârstei, în Rompetrol ne bucurăm de o varietate mare de angajați – de la proaspăt absolvenți de liceu, până la cel mai senior angajat, în vârstă de 82 de ani.
Avem angajați care, deși au îndeplinit condițiile pensionării, sunt în continuare colegii noștri. Motivul principal este pasiunea lor față de activitatea pe care o desfășoară – unii dintre aceștia au experiență chiar și de 40 de ani – și împlinirea pe care o simt atunci când împărtășesc această pasiune, alături de cunoștințele lor, cu cei din generațiile noi, aflați la început de carieră. Acești oameni privesc rafinăria ca pe propriul lor copil, pe care nu îl pot abandona până nu se asigură că îl lasă pe mâini bune. Asta face ca ei să-și amâne, uneori, pensionarea până la momentul în care simt că au format succesorul potrivit, care să le crească copilul în continuare.
Avantajul principal pe care organizația îl are prin faptul că are seniori în echipă, dincolo de rezultatele activității lor, este sursa de inspirație pe care ei o reprezintă pentru tineri.
Pentru angajații seniori, beneficiul este că se simt în continuare utili, că sunt, la rândul lor, inspirați de entuziasmul generației tinere, că învață lucruri noi de la generația tânără și, de ce nu, că se reinventează.
Dacă ne referim la angajarea seniorilor, cred că asta depinde mult de industrie și de domeniul de activitate. Acolo unde specificul activității permite angajarea seniorilor, câștigul pentru organizație este loialitatea lor. Sunt rare situațiile în care seniorii vânează un job temporar, întrucât unul dintre aspectele pe care le apreciază este stabilitatea locului de muncă.
Fiecare generație are atuurile sale, însă atunci când le identifici și creezi cadrul potrivit pentru exprimarea și valorificarea lor, acestea se îmbină și contribuie împreună la obținerea rezultatelor comune. Pentru a putea facilita schimbul dintre generații și, totodată, pentru a înlesni comunicarea și colaborarea dintre generații, am implementat mai multe programe: Internship, Traineeship, Transferul Cunoștințelor, Planificarea Succesiunii. În toate aceste programe sunt implicați angajați din toate generațiile.
Programele noastre sunt dezvoltate tocmai în acest scop: unim pasiunea și expertiza angajaților seniori cu energia, dorința de dezvoltare și ușurința de a lucra cu tehnologiile noi ale proaspăt absolvenților și astfel obținem combinația potrivită pentru a merge împreună mai departe și a ne pregăti pentru generațiile viitoare.
„Un munte de experiență
care m-a copleșit prin simpla lui prezență”
Cred că aceste programe și modul în care lucrează împreună angajații din generații diferite sunt cel mai frumos explicate într-o poezie scrisă de unul dintre participanții la programul de internship care s-a încheiat pe 30 septembrie. Programul a durat 2 luni, iar la final tinerii au avut ca temă pregătirea unui proiect pe care să-l prezinte în fața anumitor angajați cu 40 de ani vechime în Petromidia, precum și în fața colegilor lor din program.
Cristi Bordeianu, unul dintre tineri, a ales ca proiectul său să conste într-o poezie în care a înfățișat atmosfera de lucru, relațiile dintre colegi și felul în care a observat el că se raportează oamenii la munca lor. În poezie este prezentat un tânăr recent angajat, aflat încă în ucenicie, care lucrează cu optimism și cu dorința de a face impresie bună.
Dar este descris și un veteran al companiei și al meseriei: „un om cărunt, cu o privire care îți citea sufletul de la prima mișcare”, un „munte de experiență”, care „m-a copleșit prin simpla lui prezență”. Seniorul i-a povestit despre începuturile sale, despre dăruirea pe care o investești atunci când începi totul de la zero și treci, împreună cu toți colegii tăi, prin bune și prin rele. I-a vorbit tânărului despre seriozitate, stabilitate, dar mai ales despre loialitate. La final, autorul poeziei scrie: „l-am salutat cu mult respect și multă reverență pe acest mare om cu multă experiență” și mărturisește că, la sfârșitul zilei în care vizitase toată rafinăria și era obosit, „după toate astea, din suflet am zâmbit”.
Citește și:
Dacă tinerețea ar ști, bătrânețea ar putea. Dr. Mircea Mârzan – Trei secrete ca să îmbătrânim sănătos și frumos (I)
Dacă tinerețea ar ști, bătrânețea ar putea. Dorin Bodea – Să nu uităm nicio clipă că noi vom fi seniorii de mâine (III)
Articol preluat din numărul 261 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.