Un șef nu este neapărat și lider. Care sunt diferențele
Câteva lămuriri necesare ni le aduc cei de la business2comunity.
Mai toată lumea are un șef. Și acest șefi are la rândul său alți șefi. Chiar și antreprenorii de top sau cei în poziții de conducere au de dat socoteala acționarilor. În societatea de astăzi, condusă de competivitate și dorința de a face profit, șeful a încetat să mai fie un lider și s-a transformat într-un superior ierarhic care dă ordine și așteaptă să fie îndeplinite fără întrebări. Un astfel de comportament generează, de cele mai multe ori, un business în care angajații sunt mereu nemulțumiți și nu prea sunt motivați să lucreze pentru binele companiei. În aceaste situații, șefii sunt nici mai mult nici mai puțin decât niște conducători de galere conduse de sclavi. Pe de altă parte, un lider este un exemplu pentru ceilalti, inclusiv pentru subordonații săi. El conduce prin exemplu personal.
Cum arată un șef?
Chiar dacă prin șef înțelegem pe cineva care se ocupă cu supravegherea muncitorilor, cuvântul are și valențe adjectivale referindu-se la cineva care dă ordine într-o maniera impunătoare. Asta este, pe scurt, dominanta unui șef. Un șef tinde să își concentreze toata energia pentru a îndeplini un task impus de alți superiori ierarhici cu singurl scop de a-și dovedi competența. De asemenea, un șef sadea tine să-și exploateze echipa. Îi plătește puțin și-i muncește mult. Autoritatea sa se bazează pe frică și intimidare și se așteaptă ca ordinele lor să fie îndeplinite fără prea multe comentarii. Singurul argument pe care îl aduc este propria lor voința. Cer respect doar pe baza poziției pe care o ocupă în ierarhia organizației și dacă poziția le este atacată răspund în general cu amenițări pe scara ierarhică.
Cum se comportă un lider?
Un lider are aceeași autoritate ca a unui șef, dar tind să aibă o influență pozitivă în organizația din care fac parte. Lider este sinonim cu conducător și se definește ca cel mai important performer al unui grup. Un lider conduce prin exemplul pe care îl oferă celorlalți și știe să le dea acestora o direcție clară. Un lider autentic știe ce butoane să apese ca să folosească la maximum atuurile celor din subordine. Echipa unui lider simte că face parte dintr-un mecanism mai complex și pentru că membrilor echipei le sunt cerute opiniile și input-urile creative. Un lider știe să-și implice oamenii pe care îi conduce nu doar profesional ci și emoțional. Le creează toate condițiile ca ei să nu simtă că merg doar la muncă în fiecare zi, ci într-un loc în care pasiunile lor prin viață.
Atunci când tragem linie, observăm ușor că dacă un lider își câștigă repectul, un șef doar îl cere pe baza poziției sale ierarhice. În timp ce un lider știe să protejeze echipa pe care o conduce, un șef este interesat doar de rezultatele pe care aceasta le produce. În fine, un lider știe să conducă. Un șef, doar să dea comenzi. Voi ce alte diferențe dintre cele două arhetipuri cunoșteți? Care credeți că sunt diferențele fundamentale dintre cele două modele?