Treci printr-o schimbare de carieră? Ai 3 greșeli de evitat
1. Elimină îndoielile preliminarii
Cea mai comună greșeală atunci când ești în cautarea unei noi cariere. Acest proces mai poartă numele și de respingere prematură și funcționează destul de simplu. Te gândești la o nouă carieră și ți se pare o idee bună să încerci arhitectura. Începi să te acomodezi cu ideea, chiar să te vezi cum proiectezi clădiri și monumente. Începi să crezi din ce în ce mai mult în idee. Dar, brusc, încep îndoielile își fac loc și încet-încet găsești tot felul de contra-argumente și abandonezi ce ți se părea la început o idee grozavă. Apoi reiei procesul pe un alt domeniu, dar rezultatele sunt asemănătoare. Pare că ai intrat într-un cerc vicios din care nu ai scăpare. Mai multă, ce se voia la început un proces pozitiv începe să se transforme în frustrăre. Soluția? Apelează la cineva care să-ți asculte și critice ideile tale. Nu te lasă singur în acest proces. Caută-ți aliați și sprijin în ceilalți. Discută ideile și caută-le punctele slabe, dar și punctele forte alături de alții. Doar așa îți vei da seama dacă ești pe drumul cel bun.
2. Nu confunda obiectivele pe termen scurt cu cele pe termen lung
Ce se întâmplă când vrei să pleci imediat din jobul pe care îl ai și să cauți o altă carieră. Este o postură destul de ingrată care pune mulți oameni în dificultate. Vrei să faci imediat o schimbare la 180 de grade, dar știi că practic așa ceva nu se poate. O schimbare de carieră cere timp și energie și atunci se ridică întrebarea: dacă nu se întâmplă imediat are rost să te mai gândești la o schimbare atât de drastică? Acest mindset este fals. Renunțarea la job și găsirea unui alte cariere nu există ca un bun comun, ci sunt două taskuri complet separate. Ele nu trebuie tratate ca un singur proiect, ci ca doua întreprinderi distincte. Obiectul pe termen scurt este schimbarea jobului, iar abia pe termen lung îți setezi să faci o schimbare de carieră. Altfel, riști să abandonezi orice demers de schimbare fără să vezi toate variabilele în joc.
3. Pregătește-te mental
Nimeni nu-ți va cere să fii vesel și optimist tot timpul, dar nici nu poți permite gândurilor negative să îți invadeze fiecare acțiune și nici să-ți influențeze deciziile majore. Dacă nu ai o constituție mentală puternică să accepți că orice schimbare va avea provocările ei atunci demersul este sortit eșecului înainte chiar de a începe. O schimbare de carieră este un mare pas pe care îl faci. Vei avea multe incertitudini și, dacă nu ești atent, poți risca multe. De aceea, înainte de a intra pe câmpul de bătălie, asigură-te că ești în cea mai bună formă posibilă. Înarmează-te cu voință, răbdare și concentrează-te să vezi, pe cât posibil, partea plină a paharului.
Voi cum ați trecut printr-o schimbare de carieră? Ce a contat cel mai mult în decizia de a vă schimba nu doar jobul, ci și domeniul de activitate și, cel mai important, ce sfaturi aveți pentru cei care vor să vă calce pe urme?