Toamna, momentul perfect ca să provoci schimbarea. Şi în business
Exemplele pe care vi le aducem în ediția din septembrie a Revistei Cariere arată de ce nevoia unora de a se îmbunătăți pe ei înșiși, de face schimbări, de a o lua de la capăt în condiții incerte, de a se încăpățâna să persevereze îi poate inspira pe ceilalți.
George Constantinescu, Managerul Teatrului de Artă București, deschide cover story-ul acestei ediții, odată cu stagiunea de toamnă. El livrează un teatru care emoționează, care „nu dă răspunsuri, ci pune întrebări”: „Cu cât pune mai multe întrebări și oferă mai puține răspunsuri, cu atât un spectacol este mai bun”. În sală, George așteaptă un gen de public care nu vine la teatru să se relaxeze. Își dorește spectatori-căutători și oameni liberi.
Povestea unei transformări neașteptate o găsiți în articolul „De la investigații jurnalistice la investigații medicale” din secțiunea Strategie. În 2005, Răzvan Vintilescu se angaja la „Cotidianul”, ca reporter de investigații. Au fost patru ani care au început romantic, cu oameni mulțumiți de ceea ce fac pentru ziar. S-a încheiat trist și brusc, într-o atmosferă de tăieri dramatice de salarii, de concedieri colective și, mai ales, de lipsă de respect profund pentru meseria de jurnalist. Acum, în fața numelui său citim cuvântul „medic”, iar după nume, „manager Klinica Doamna Ghica”.
Un publicitar cu rădăcini adânc înfipte în solul industriei, director de creație care îi învață și pe alții să creeze la Școala ADC, Mihai Gongu ‒ GMP Advertising ‒ este absolvent de Cibernetică. În secțiunea Trend, el explică de ce o facultate, chiar și atunci când e la ani lumină distanță de vocația ta, nu strică niciodată, și o demonstrează practic. „Ca o dovadă de umor a destinului, în 2009 am plecat să lucrez în Germania, la BBDO Berlin. Agenția mă dorea, dar nu îmi puteau face carte de muncă pentru postul de copywriter – statul german înghețase angajările de non-germani pentru a proteja joburile cetățenilor săi. Exista o singură excepție: profesioniștii din IT. Așa că diploma de Cibernetică a fost soluția salvatoare ca să pot avea forme legale acolo. Și așa am ajuns Group Creative Director în Berlin, cu carte de muncă de System Administrator.”
Cum e să pornești o afacere de la zero în plină criză explică Alma Rusu, cofondatoarea unei afaceri de cosmetice organice. Alma a lucrat în Resurse Umane timp de 12 ani, din care șase în recrutare pentru firme de Executive Search și șase în sistemul bancar. La un moment dat, a simțit că a fost suficient. Din cauza stresului și a ceea ce implica o organizație cu peste 1.200 de angajați, și-a dat seama că nu mai putea să păstreze același ritm și a luat o pauză: un an sabatic. Decizia a luat-o de Crăciun, în 2007, iar din ianuarie 2008 a pus-o și în practică: și-a dat demisia. În anul sabatic care a urmat nu a prins doar gustul libertății, ci și pe cel al antreprenoriatului – toată povestea poate fi citită în secțiunea Antreprenoriat a ediției de septembrie.
Fie că faci o schimbare neașteptată de carieră, fie una anticipată și dorită, fie că o iei cu totul de la zero sau te reîntorci la principalele tale proiecte abandonate în vară, toamna e un bun prilej de recapitulare, reinventare și revigorare. Și asta pentru că indiferent dacă lucrează într-un birou sau într-o sală de teatru, toamnele profesionistului sunt neobosite!
Ediţia din luna septembrie a Revistei Cariere, "Back to Business", este disponibilă din 12 septembrie la punctele de presă In Medio, Relay, One Minute. Vă dorim lectură plăcută şi o toamnă plină de schimbări în bine!