Specialistii Cariere: Cum scapi de teama de a-ti schimba jobul
Iata cateva idei si sfaturi de la direct de la unul dintre Specialistii Cariere, Lilia Dicu, daring coach executive:
Inca din copilarie, suntem obisnuiti sa avem un sprijin in familia noastra si sa ne orientam catre profesii ,,cu un viitor”, pe care le percepem ca utile, o sursa sigura de stabilitate si venit. Apoi, pe masura ce ne pregatim pentru meseria respectiva si ne profesionalizam, predam responsabilitatea unui angajator – el devine un fel de al doilea parinte pentru noi, un ,,parinte organizational”, care ne indeplineste in continuare nevoile de siguranta si protectie.
Se intampla insa uneori sa ne dam seama ca pasiunea si dorinta noastra se afla in alta parte. Incepem, poate, sa ne temem, pentru ca ne dam seama ca, daca facem o schimbare, va trebui sa investim mai multa energie si efort in proces. Ce putem face in acel moment? Care este atitudinea care ne poate salva dintr-o situatie de panica si fuga?
Cred ca cel mai important lucru atunci cand vrem sa o luam de la capat este asumarea. In primul rand, este vorba despre o asumare a faptului ca vom fi din nou incepatori, indiferent de ceea ce vom alege.
,,Sa reinvatam” sa fim incepatori e un lucru delicat, insa e important sa ne amintim de primul nostru job si de faptul ca si atunci am asteptat pana am dobandit experienta si stabilitatea financiara pe care ni le-am dorit. Apoi, e vorba despre o constatare simpla – nimic nu este sigur, chiar si in jobul pe care il avem la momentul respectiv. Siguranta este, de multe ori, un miraj. Atunci, de ce sa nu facem ceva care ne place?
Am lucrat la un moment dat cu un executiv, pe care l-am insotit intr-un proces amplu de redefinire a activitatilor din organizatie. in timpul sesiunilor de lucru, a realizat ca este foarte posibil ca, la finalul procesului, sa nu isi mai gaseasca un loc in organizatia pe care o conduce. Astfel, a invatat sa fie impacat cu aceasta constatare. I-au trebuit mult curaj si multa munca, insa si-a asumat schimbarea.
Asadar, daca suntem nefericiti in situatia in care ne aflam, putem sa ne intrebam: ce ne costa daca incercam ceva nou? in cele din urma, nu putem sti daca reusim pana nu incercam. si cu siguranta nu vom putea sti tot de la bun inceput – e important, mai degraba, sa ne gandim cu ce fel de oameni ne-am putea asocia si de la cine putem sa luam expertiza, in zonele in care avem nevoie de ea. Nu e obligatoriu sa fim noi insine solutia pentru tot, atunci cand o luam de la capat, ci doar sa stim de lucrurile de care ne-am putea lovi, pentru a gasi solutii in exterior.
Desigur, daca ne cuprinde teama, e important sa ne ancoram intr-o practica ce ne poate oferi liniste si confort. Fie ca este vorba despre sport, fie ca este vorba de o practica spirituala sau un alt obicei, e esential sa avem ancore puternice care ne pot da in continuare determinarea de a merge mai departe si de a schimba energia in care ne aflam.
Exista si situatii in care, in ciuda faptului ca am avut curajul de a incerca, nu am reusit. in aceste cazuri, e necesar sa nu ne facem procese de constiinta. Odata ce decizia a fost luata, regretele nu ne mai ajuta cu nimc. Mai degraba, e important sa ne directionam energia si eforturile pentru a vedea ce putem face din acel punct inainte – poate ca e nevoie sa schimbam putin directia, poate ca trebuie sa ne uitam la ce fac competitorii nostri etc. Dar, daca exista curaj si pasiune, de cele mai multe ori exista si tenacitatea de a duce lucrurile pana la sfarsit.
Atunci cand vorbim despre curajul de a face ceea ce ne dorim cu adevarat, daca privim lucrurile cu putina detasare, ca pe o calatorie in care ne dam voie sa fim curiosi si deschisi, cred ca gasim intotdeauna resursele de care avem nevoie pentru a reusi.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucreaza cu top manageri indrazneti, care conduc organizatiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu detine numeroase cetificari in coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network si certificarea ca Professional Certified Coach acordats de Federatia Internationala de Coaching [ICF] – organizatia numarul 1 din lume care reglementeaza profesia de coach la nivel international.