Să gândim ca Warren Buffett: Cum ne poate ajuta metoda 10-10-10 să luăm cele mai bune decizii
"Pot să calculez mişcarea corpurilor cereşti, dar nu şi nebunia oamenilor" – acesta este un citat atribuit celebrului Isaac Newton, care pune punctul pe "i": comportamentul iraţional reprezintă sursa unor probleme mari din viaţa noastră.
În fiecare zi trebuie să luăm decizii. Din momentul în care ne trezim suntem nevoiţi să facem diverse alegeri, care au un impact mai mic sau mai mare asupra vieţii noastre. De la veşnica întrebare "cu ce mă îmbrac azi?" la "cum să conving clientul să cumpere de la mine?" sau "ce schimbări trebuie să fac pentru ca proiectul să fie viabil?", creierul nostru se chinuie să raţionalizeze fiecare acţiune a noastră şi să determine calea ce trebuie urmată.
Numai că avem tendinţa să luăm deciziile sub impulsul momentului. Acest lucru ne era de ajutor când omenirea era o societate formată din vânători-culegători: simţurile noastre erau ascuţite la maximum şi trebuie să acţionăm imediat, pentru că pericolele erau peste tot.
CITEȘTE ȘI: Secretul liderului care deleagă corect: știe să fie prezent fără să fie mereu de față
Practic, e greu să nu fii iraţional, pentru că aşa e obişnuită mintea să funcţioneze de căteva milioane de ani. Însă societatea s-a schimbat mult, aşa că înţelept ar fi să luăm decizii în funcţie de mai mulţi factori. De asemenea, adesea trebuie să ne gândim şi la efectele pe termen lung.
Prin definiţie, oamenii sunt schimbători. Aşa că ceva ce te enervează acum s-ar putea să ajungă să îţi placă peste ceva vreme. Sau invers. Deci trebuie să învăţăm să privim imaginea de ansamblu.
Gândirea, la un alt nivel
Unii oamenii reuşesc să îşi alinieze acţiunile cu dorinţele. Ei iau în calcul consecinţele pe termen lung, dar şi-au format şi un mod special de a gândi. Acest high-level thinking îi ajută să ia cele mai bune decizii.
Iată ce spune Ray Dalio, care conduce cel mai mare fond de investiţii din lume: "Oamenii care preţuiesc prea mult consecinţele directe ale deciziilor pe care le iau şi le ignoră pe cele indirecte nu vor ajunge niciodată să-şi atingă ţelurile". Şi nu e singurul care crede asta. De exemplu, Warren Buffett are o teorie similară.
Ce este metoda 10-10-10 şi cum ne poate ajuta
Suzy Welch – scriitoare, jurnalistă şi public speaker – explică în cartea sa cum putem să luăm cele mai bune decizii prin metoda 10-10-10, care poate fi aplicată atât la job, cât şi în viaţa personală.
Ideea de bază e foarte simplă. Atunci când nu suntem siguri de ceea ce trebuie să facem, să ne punem următoarele întrebări:
- Cum mă va face acest lucru să mă simt peste 10 minute?
- Cum mă va face acest lucru să mă simt peste 10 luni?
- Cum mă va face acest lucru să mă simt peste 10 ani?
Fie că suntem la muncă sau acasă, răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să priveşti obiectiv situaţia. Ba chiar ai putea să fii surprins să observi cât de bine poţi judeca "la rece" unele chestiuni care par imposibile la prima vedere.
CITEȘTE ȘI: După București, outsourcingul concurează și pe piața locală
Chiar dacă e vorba de o nouă dietă, de prioritizarea task-urilor sau de a înfrunta ceva de care îţi e teamă, tot ce trebuie să faci ca să judeci limpede este să îţi pui aceste trei întrebări. Până la urmă, oameni ca Warren Buffett au succes în ceea ce fac pentru că se axează pe high-level thinking şi nu pe decizii luate la repezeală sau în febra momentului.