Program de mentorat pentru elevele din România care vor să se pregătească pentru o carieră ştiinţifică
Elevele din Școala Gimnazială nr. 3 „Nicolae Titulescu” și Școala Gimnazială nr. 5 din București vor avea ocazia să afle, de la femei excepționale din cercetarea românească, mai multe detalii despre ce înseamnă o carieră în cercetare sau domenii științifice. Mentorii au misiunea de a le inspira și motiva pe eleve, prin poveștile lor.
Inițiativa face parte din programul de burse naționale L’Oréal – UNESCO numit „Pentru femeile din ştiinţă”.
Primele sesiuni de mentorat, parte a programului pilot, vor fi susținute de Elena Dragomir (Butoi), cercetător la Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” și câștigătoare a ediției din 2011 a bursei „Pentru femeile din știință”.
Gilles Antoine, Country General Manager L'Oréal România, a spus că în condiţiile în care lumea se confruntă cu schimbări fără precedent, o parte din soluțiile la toate aceste provocări vin și vor veni din știință, multe dintre ele de la femeile care lucrează în acest domeniu. "Credem că este important să atragem cât mai multe talente către acest domeniu, în care la nivel mondial, reprezentarea feminină este slabă”, a mai punctat acesta.
La rândul său, Ani Matei, Secretar General al Comisiei Naţionale a României UNESCO, a menţionat că o carieră în știință nu este ușoară, însă este extrem de frumos să știi că lucrurile pe care le-ai descoperit după ani de muncă pot schimba viețile a mii sau chiar milioane de oameni. "Este important ca elevele să asculte poveștile bursierelor programului «Pentru femeile din știință», pentru că, astfel, vor afla ce înseamnă o carieră în domeniul cercetării și vor putea fi inspirate”, a mai spus aceasta.
30% dintre olimpicii din științe exacte sunt fete
Reamintim că în România fetele reprezintă doar aproximativ 30% dintre olimpicii premiați la Olimpiadele Naționale de Matematică și Științe (Fizică, Chimie, Biologie, Științele Pământului, Astronomie și Astrofizică), conform datelor din 2016 ale Ministerului Educației Naționale.
Astfel, dintre cei 305 de elevi premiați la Olimpiadele Naționale și Olimpiada de Științe pentru Juniori, 102 sunt fete, cele mai bune rezultate fiind obținute la Științele Pământului, Biologie și Chimie.
În România, conform datelor Institutului Național de Statistică din 2016, femeile care își desfășoară activitatea în domeniul tehnic și științific reprezintă doar 3% din totalul populației active. Mai precis, avem 115.517 de femei care activează în domeniile știință și tehnică.