Oldies, but not goldies. 5 întrebări tradiţionale, dar inutile, la interviul de angajare
Am citit în această dimineaţă un articol intitulat „Three Useless, But Common, Interview Questions” (3 întrebări comune, dar inutile, la interviul de angajare-n.r), articol pe care recunosc că am vrut să îl sar din lectura matinală, dar m-am răzgândit când am văzut că ridică la fileu eficienţa întrebării „Unde te vezi peste 5 ani?”. Răspunsul candidatului este construit de multe ori pe principiul „acolo unde vrei tu să fiu” (şi candidaţii citesc articole despre interviul de angajare şi învaţă uşor, uşor cum trebuie să răspundă la diverse întrebări –n.r.). Şi atunci, ce obţinem dacă adresăm astfel de întrebări? Să vedem ce zice articolul publicat pe hrnewsdaily.com.
„Cele mai multe întrebări adresate în timpul interviului de angajare nu ajută prea mult la îndeplinirea misiunii principale – respectiv găsirea candidatului potrivit pentru job. Majoritatea întrebărilor standard ne ajută foarte puţin în a construi profilul candidatului (vorbim de profilul real, şi nu de profilul pe care candidatul vrea să îl transmită –n.r). Desigur, toate întrebările conduc de fapt la o singură întrebare – „de ce te-am angaja?”
În ceea ce priveşte candidatul, este evident că misiunea lui este să “câştige” job-ul. Prin urmare, de cele mai multe ori el ştie cum să răspundă la întrebări, tocmai pentru că acestea sunt mereu aceleaşi.
Întrebările nepotrivite te costă! Îţi aduc în companie omul nepotrivit şi te determină să respingi candidaţii cu adevărat calificaţi. Conceptul din spatele unui interviu de angajare eficient este simplu – un interviu bun conduce la angajarea unui candidat bun. Aşadar, totul se reduce la calitatea întrebărilor.
Evitaţi următoarele trei întrebări… comune ce-i drept, dar total inutile şi înlocuiţi-le cu formulări mai „fresh”:
“Unde te vezi peste 5 ani?”
De regulă, această întrebare caută să surprindă obiectivele de carieră ale candidatului, doar că foarte puţin oameni ştiu ce vor face peste 5 ani (da, e ok să vrei să surprinzi aşteptările şi ambiţiile candidatului, dar poate că un plan pe termen lung este totuşi un semn de rigiditate şi extra-planificare. Altfel spus, dacă peste 5 ani nu o să fii acolo unde vroiai, ce o să faci, vei intra în depresie? –n.r), astfel că de multe ori răspunsul va fi mai degrabă o invenţie.
Mai bine întrebi: “Cum se încadrează această poziţie în planurile tale pe termen-lung?”
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.