Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu: Binomul de bunătate (V)
Mă fascinează serialul „Povestea noastră”, difuzat de National Geographic. Și vocea lui Morgan Freeman, actorul cu voce de Dumnezeu care călătorește de la un capăt la altul de lume în căutarea firului roșu care ne unește. Război și pace, violență și armonie, conflict și reconciliere, bunătate și răutate, inovație și tradiție, globalizare și particularizare, tehnologie și reîntoarcere la natură, toate sunt stări pe care le experimentăm alternativ sau simultan.
Ce ne apropie și ce ne dezbină? Ce ne unește și ce ne destramă? Cultura a căpătat atât de multe forme și fațete, dar care rămân totuși forțele fundamentale care țin oamenii laolaltă și ce anume definește umanitatea comună care ne animă și ne motivează?
Întâmplător sau nu, aceeași voce de narator de excepție mi-a adus aminte de rolul interpretat în Evan Almighty, când în postura de cel mai înțelept, blând, și plin de umor Dumnezeu, Morgan Freeman dă răspuns la una dintre marile întrebări care frământă omenirea: „CUM SCHIMB EU LUMEA?” PRIN FIECARE GEST SPONTAN DE BUNĂTATE.
Nu știu un îndemn mai concis, mai relevant, mai la îndemână. Dacă mai sunt sceptici care cred că bunătatea e un concept prăfuit și nelalocul lui în această lume ne-bună, le dau dreptate și îi invit să facă un exercițiu: să înlocuiască „rău” cu „nebun” și să să facă gesturi mici, dezinteresate care pot înclina balanța înspre „bun”.
De aici am pornit în dezbaterea noastră, punând cap la cap opinii ale unor manageri, antreprenori, coach, formatori de opinie, traineri care pun la baza muncii lor temelia bunătății.
Următoarele invitate sunt Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele proiectului #NoiFacemUnSpital.
***
#EleFacUnSpital prin bunătatea care #DaruieșteViața. Cele două sunt exemple de agregatori de bunătate, dar și un factor declanșator de implicare în fapte bune. „Să faci bine ține de educație. Noi nu am crescut în vremuri care să încurajeze acest spirit. Vremurile erau grele și oamenii erau mai preocupați de supraviețuire. Am reușit performanța să adunăm 260000 de oameni donatori în acest proiect. Fie că sunt donator prin SMS fie sunt companii care au valorificat o facilitate fiscală E o rezervă mare de bunătate în poporul ăsta, trebuie doar să creadă, să simtă că e nevoie de ea și să vadă că se întâmplă, nu rămân doar promisiuni”, spune Oana.
„Cred că toți suntem și buni și răi, în același timp, depinde de context să scoată partea bună din fiecare. Prin acest proiect, noi am pus omul într-un context în care să își arate bunătatea. Când faci ceva pentru celălalt, de fapt, ne facem nouă o bucurie. Bunătatea aduce fericire. E singura modalitate când fericirea durează.” „Fiecare om poate fi la un moment dat mișcat de ceva, motivat de ceva, astfel încât să facă o faptă bună. Vorbim și despre rău, pentru că altfel nu îl putem eradica, dar avem nevoie și de lucruri bune. Avem nevoie de exemple bune pentru ca oamenii să creadă din ce în ce mai mult”, mai spune Oana.
”La început a fost lupta – cu statul, cu autoritățile – dar lupta nu înseamnă neapărat ceva rău. Și nu trebuie să ne perceapă ca pe un factor perturbator, care critică, ci ca pe niște parteneri cu care să colaboreze. Ceea ce construim noi aici pare un lucru extraordinar, când, de fapt, ar trebui să fie normalitatea. Noi ne dorim să fie un model de bune practici pentru tratarea celor care vor fi internați aici.”
„Nu credeam niciodată că betoanele astea care se ridică aici or să mă emoționeze, dar când văd că se mai ridică un etaj, chiar simt că inima îmi bate mai cu putere, mai cu bucurie. Am emoții la fiecare nouă licitație, și de fiecare dată când văd oameni care se entuziasmează și se implică. Nouă, românilor, ne lipsește conștiința forței pe care fiecare om o are”, susține Oana. „Pe mine mă emoționează atunci când, gândindu-mă la ceva care nu merge, brusc se întâmplă ceva și lucrurile încep să funcționeze. Asta îmi dă speranță că suntem pe drumul cel bun. Sunt mulți oameni care și-au pus încrederea în noi – donatorii, care creează și o presiune bună, astfel încât lucrurile să se întâmple, dar și pacienții și aparținătorii lor, cadrele medicale care își doresc să lucreze într-o clinică modernă,” spune Carmen.
Ce le diferențiază de alți fund raisers din România?
„Nu am avut un model din afară, doar am descoperit această facilitate fiscală de 20%, unică, și am ales să o valorificăm în ceva concret, necesar, care să împiedice risipa statului român. Modelul nostru e credem singular în lume, dar urmărim ceea ce se întâmplă la nivel global în materie de fund raising, ne inspirăm și adaptăm la realitatea de aici. Românii au nevoie de multă emoție și de multă încredere pentru a dona. Chiar și cu 2 sau 4 euro se pot face lucruri mărețe.
Un întreg etaj de spital este construit doar din acest tip de donații pe SMS. Toată perioada în care am strâns acești bani, m-am gândit la cum aș vrea eu să fiu tratată dacă aș fi donator în proiect. Și așa am reușit să facem lucrurile, creând platforma de strângere de fonduri Bursadefericire.ro care oferă o totală transparență.
Orice donator poate vedea traseul donației sale până la punerea în practică. Inițial am creat platforma pentru companii ca să valorificăm această facilitate fiscală care, deși exista din 2004, abia din 2010, de când am pornit noi prima campanie, a început să fie cunoscută, comunicată și exploatată. Noi facem și petiții, și scrisori deschise atunci când vrem să semnalăm incompetențe”, povestește Carmen Uscatu.
Citește și:
Madi Rădulescu: Bunătatea e în relație directă cu performanța (II)
Harry Meintassis: Există o corelație pozitivă între caracter și performanță în business (III)
Viorel Panaite: Oamenii buni au o etică înaltă (IV)
Articol preluat din numărul 259 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.