Metoda care te scapă de stres la interviul de angajare
Metoda Coue este o tehnică de autosugestie conştientă, bazată pe postulatul psihologului Emile Coue, potrivit căruia "orice gând pe care îl avem în minte devine realitate, în limita rezonabilului". Cea mai cunoscută mantră, derivată din această metodă este "în fiecare zi, din toate punctele de vedere, sunt din ce în ce mai bine". Totuşi, pentru a-ţi trata emoţiile, nu este de ajuns să te gândeşti că vei reuşi. Trebuie să îţi însuşeşti ideea şi să o asimilezi. Există trei moduri de a folosi cea mai eficentă metodă de a trata stresul la interviul de angajare: prin cuvinte, imagine şi corp, adică auditiv, vizual sau corporal.
Tratarea stresului la interviul de angajare prin intermediul cuvintelor
Prima manieră şi cea mai cunoscută de a trata stresul la interviul de angajare constă în repetarea mantrelor. De exemplu, scrie ce crezi despre comportamentul tău la interviul de angajare, apoi scrie cum ţi-ar plăcea să te comporţi. Citeşte apoi, cu voce tare, de 20 de ori, fraza în care descrii cum ţi-ar plăcea să te comporţi la interviu, cum ar fi Sunt în formă maximă la interviu.
A doua tehnică de tratare a stresului prin intermediul cuvintelor este cea de a repeta frazele pe care intenţionezi să le spui. De exemplu, pentru a te pregăti de cerinţa (probabil de la toate interviurile) Vorbeşte-mi despre tine!, repetă, cu voce tare, de mai multe ori răspunsul. Cu cât repeţi mai mult discursul cu voce tare, cu atât mai mult o vei face mai bine şi va deveni firesc pentru corp să reproducă acest comportamnet în ziua Z.
Tratarea stresului la interviul de angajare cu ajutorul corpului
Dacă nu te simţi confortabil să repeţi cuvintele cu voce tare, dacă nu crezi în acest lucru, poţi folosi corpul pentru a-ţi calma emoţiile. Ideea este să plonjezi într-o situaţie de calm, atunci când ai nevoie.
O tehnică simplă şi eficientă de calmare a stresului este să te foloseşti de respiraţie. În momentul în care te forţezi să respiri în alt ritm, devii mai calm. De altfel, poţi reţine aerul, ca şi cum ai fi sub presiune, expirându-l cât mai mult posibil, ca să încetineşti ritmul cardiac.
Dacă îţi contractezi faţa, printr-un efect mecanic, muşchii se relaxează mai mult decât înainte de a-i contracta. Şi râsul sau zâmbetul pot fi utile. Râzând, chiar dacă te forţezi la început, creezi dopamină, hormonul fericirii, care reduce nivelul stresului.
Poţi încerca şi să mimezi. Mimează îndrăzneala, dacă eşti timid, de exemplu. Nu subestima puterea posturii şi optează pentru o atitudine fake it to make it. Asta nu înseamnă că îţi minţi angajatorul, ci doar că îţi învingi propria natură.
Tratarea stresului la interviul de angajare cu ajutorul imaginilor
Dacă nici cuvintele, nici corpul, nu te ajută să scapi de stres, există o a treia abordare, cea a imaginilor. Concentrează-te la o imagine care îţi este confortabilă, un loc unde îţi place să mergi pentru a te încărca cu energie. Închizând ochii şi vizualizând această imagine, vei genera emoţii diferite şi noi, care te pot ajuta să îndepărtezi stresul. Această tehnică este uşor de folosit pe drum spre interviu sau cât timp stai să aştepţi.
Închide ochii şi vizualizează o imagine care îţi procură senzaţia pe care ţi-o doreşti: forţă, bucurie, destindere, etc. În acelaşi timp, lipeşte degetul mare de arărător. De îndată ce faci acest gest în timpul interviului, îţi va reveni imaginea pe care ai asociat-o senzaţiei, aproape sistematic. În tenis jucătorii folosesc mult această metodă, de exemplu atunci când rotesc racheta în mână.
Ai observat cum schiorii fac mişcări în vârful pistei înainte de a se lansa? Îşi fac filmul cursei în cap şi câştigă. Pentru interviul de angajare, fa-ţi în cap filmul întrevederii. Iar replicile pe care le vei da, trebuie să corespundă răspunsurilor la întrebările angajatorului.