Mâna dreaptă a lui Warren Buffett urmează 2 paşi simpli care îl ajută să ia mereu cele mai bune decizii
Fiecare dintre noi trebuie să ia decizii zilnic, mai mult sau mai puţin importante. Însă cum acestea ne influenţează parcursul profesional şi viaţa personală, ne-ar fi de ajutor dacă ar exista un ghid pe care să îl urmăm pentru ca să ne fie mai uşor să decidem ceea ce e bine pentru noi.
Am putea să luăm exemplul lui Charlie Munger. Când se află într-o astfel de situaţie, el urmează doi paşi simpli.
Iată cum descrie procesul de luare a deciziilor, în cartea sa "A Lesson on Elementary Worldly Wisdom":
"Folosesc o schemă formată din două părţi. În primul rând, încerc să fiu obiectiv şi să identific care sunt cei mai importanţi factori pe care trebuie să îi iau în calcul. Abia apoi evaluez factorii psihologici, care sunt de obicei cei care ne pun beţe în roate şi, adesea, sunt alimentaţi de idei greşite", explică Charlie Munger în cartea sa.
Dar să analizăm mai atent aceste două puncte:
1. Forţele implicate
Pentru primul pas, cel mai important lucru este să fii conştient de ceea ce ştii, dar şi de lucrurile la care nu eşti bun. Trebuie să-ţi înţelegi abilităţile şi să îţi cunoşti punctele forte şi pe cele slabe.
Dacă eşti nevoit să iei o decizie legată de aria ta de competenţe, atunci va fi floare la ureche. În caz contrar, poţi folosi următoarea tehnică: izolează factorii decisivi, adică pe cei care cântăresc cel mai mult în luarea deciziei. Încearcă să îţi dai seama care sunt variabilele relevante şi forţele importante implicate.
Problema este că nu există o formulă magică pentru identificarea lor. Însă poţi face o analiză obiectivă folosindu-te de aptitudinile tale. De asemenea, dacă e nevoie, atunci trebuie să îţi şi măreşti bagajul de cunoştinţe din alte domenii.
2. Factorii psihologici
Oamenii iau decizii greşite din multe motive. Unul dintre ele poate fi încrederea prea mare în sine. Mintea te poate păcăli foarte uşor să înclini balanţa într-o anumită parte, chiar dacă este cea eronată.
De exemplu, o decizie greşită poate fi luată după o analiză superficială a situaţiei, trăgând o concluzie generală după ce ai luat în calcul o mică bucăţică din problemă.
Pe de altă parte, la fel de greşit este să fim fideli vorbelor spuse în trecut sau indicaţiilor date de altcineva.
Ce putem face pentru a ne da seama dacă luăm o decizie bună sau greşită? Punem pe hărtie cei 4 sau 5 factori care contează cel mai mult, iar dacă ei converg în aceeaşi direcţie, atunci şansele de reuşită sunt mai mari.