Idei pentru conservarea cash flow-ului pe timp de criză
Pandemia a schimbat prioritățile antreprenorilor și i-a făcut să conștientizeze că, pentru a fi pregătiți să facă față perioadelor de criză, trebuie să se gândească la noi modalități prin care să-și conserve cash flow-ul.
În ultimul an, antreprenorii aflați la început de drum au fost mai predispuși să resimtă dificultățile generate de schimbările contextului economic și social. Pentru afacerile tinere a fost un an dificil. Numeroase provocări au apărut în parcursul lor spre dezvoltate și stabilitate financiară:
- scăderea comenzilor;
- teama angajaților privind pandemia;
- nevoia menținerii unui mediu de muncă sigur și sănătos;
- dificultatea de a susține atât costurile fixe, cât și pe cele variabile, pentru furnizorii de materii prime.
Așadar, după un an dificil, climatul rămâne încă stresant și nesigur pentru mulți antreprenori. Astfel, în contextul în care economia globală încă se confruntă cu blocaje în urma pandemiei, gestionarea eficientă a fluxului de numerar reprezintă o condiție importantă pentru a face față provocărilor din mediul de business.
Iată câteva recomandări pentru un management mai eficient al cash flow-ului:
1. Fii proactiv în gestionarea numerarului
Planificarea fluxului de numerar este esențială în orice afacere. Atunci când piața este dificilă și în schimbare, această nevoie devine și mai apăsătoare, deoarece este important să poți răspunde rapid situației. Având o imagine clară a fluxului de numerar, îl poți ajusta rapid, păstrând astfel controlul.
Pentru a realiza acest lucru poți avea în vedere câteva măsuri concrete precum:
- negocierea cu furnizorii a unor termene de plată mai lungi;
- monitorizarea soldurilor de la clienți;
- contractarea serviciilor de factoring;
- oferirea de discounturi pentru plățile în avans;
- gestionarea inteligentă a inventarului.
2. Continuă să investești și în perioadele de criză
Având în vedere provocările pe care le-a avut de înfruntat mediul de business în ultimul an, răspunsul antreprenorilor a fost centrat în jurul strategiilor de evitare a riscului. Însă, a investi în perioadele de criză reprezintă o mișcare strategică prin care te poți diferenția pe piață.
De la previziuni pe termen scurt ale fluxului de numerar, până la proiecții ale veniturilor și planuri de creștere, antreprenorii au acum acces la date esențiale ce le permit să acționeze pentru a-și dezvolta afacerea, investind inteligent în perioadele de criză.
Achiziționarea de active care vor produce valoare în viitor reprezintă o măsură prin care îți poți asigura cash flow-ul. Investițiile sunt un factor important al creșterii afacerii și capitalului. În acest sens, antreprenorii au la dispoziție soluții financiare prin care pot investi în achiziția de bunuri și echipamente sau imobile fără a afecta cash flow-ul.
Astfel, dacă o achiziție este utilă dezvoltării afacerii și maximizării profitului, antreprenorii au posibilitatea de a apela la un credit pe firmă pentru a realiza investiția. Se pot obține până la 60.000 de lei pentru o perioadă de 12,18, 24 de luni, totul se realizează 100% online, ceea ce se traduce în timp câștigat, și cu ajutorul calculatorului de credit poți verifica instant cât te va costa împrumutul. De asemenea, pentru investiții complexe firmele pot opta pentru un credit de până la 115.000 lei pentru capital de lucru sau pentru investiții, în aceleași condiții de aplicare, 100% online.
Așadar, pentru a găsi soluția de finanțare potrivită pentru business-ul tău, ia legătura cu un consultant Filbo
Gestionarea fluxului de numerar este un element de bază al afacerii tale. Iar investițiile reprezintă un pilon important pentru dezvoltarea business-ului. Dacă ai înțeles acest lucru, atunci poți începe să te gândești cum să îți crești profitul și să îți asiguri cash flow-ul chiar și în perioadele de criză.
3. Păstrează numerarul mai mult timp în conturi
Una dintre primele măsuri ce pot fi luate într-o situație de criză este să efectuezi o analiză aprofundată a diverselor fluxuri de numerar și a indicatorilor cheie pentru a pune rapid în aplicare mai multe acțiuni corective. În acest sens, diferențiază domeniile strategice ale afacerii, pentru a alimenta componente cele mai importante și a reduce costurile aferente domeniilor care nu sunt esențiale funcționării.
De asemenea, analizează profitabilitatea clienților tăi și alege să investești în cei care sunt profitabili. Cei mai mulți antreprenori înțeleg că acei clienți loiali și profitabili sunt cei mai importanți pentru afacerea lor.
Totodată, în vederea unei mai bune gestionări a cash-flow-ului, contactează clienții pentru a colecta plățile. În circumstanțele actuale, mulți clienți nu vor putea să vă plătească imediat. Prin urmare, este recomandat să analizezi sectorul de activitate al clienților tăi pentru a stabili, pe de o parte, care vor fi cei mai afectați pe termen scurt de schimbările economice și, pe de altă parte, care sunt sectoarele în care provocările economice vor fi resimțite mai puțin.
Pentru clienții cei mai afectați, va fi probabil necesar să propui un plan pentru a anticipa plățile viitoare. În acest caz, nu uita să analizezi efectele acestei eșalonări asupra fluxului de numerar al afacerii tale. Scopul eșalonării plăților este de a asigura un flux de numerar continuu, în ciuda crizei.
O altă măsură pe care o poți lua pentru a păstra numerarul mai mult timp în conturi este de a externaliza o parte dintre servicii. Astfel, poți reduce din costurile afacerii îmbunătățind în același timp eficiența și rapiditatea efectuării unui serviciu.
Antreprenorii pot decide să externalizeze o parte din servicii, astfel încât să își poată concentra resursele pe competențele lor de bază pentru a obține avantaje competitive pe piață.
În concluzie, pe timp de criză, gestionarea numerarului este un element cheie al gestionării riscurilor. Definirea rapidă a unor acțiuni concrete și anticiparea posibilelor evoluții în funcție de diferite scenarii îți vor permite să depășești mai ușor dificultățile cu care se confruntă businessul tău.
Sursa foto: Shutterstock.com