GPS-ul dialogului profesional: Drept înainte, fără variante ocolitoare
Şi pentru că şi mie mi s-a întâmplat să cer ceva, să cred că voi primi şi de fapt să nu primesc nimic sau să mi se ceară ceva, să spun că voi încerca, celălalt înţelegând prin asta că eu îmi asum să fac, vă propun un text scris de Fred Kofman, profesor de Leadership şi Coaching la Conscious Business Center (Universitatea Francisco Marroquín), autor al “Conscious Business, How to Build Value Through Values”, text care ne poate ajuta să ne revizuim tehnica de asumare verbală a unei sarcini:
«Cinci broaşte stau pe un buştean. Patru dintre ele decis să sară în apă. Câte broaşte mai rămân pe buştean? Cinci, pentru că a decide e diferit de a face. Într-o discuţie de business, decizia pe care o ia interlocutorul denotă intenţia sa, pe când angajarea sa (în sensul de commitment) îl responsabilizează. Şi chiar dacă angajamentul nu aduce cu sine şi acţiunea propriu-zisă, este mult mai de încredere în comparaţie cu decizia. Angajamentele încălcate strică relaţiile, cultura şi sabotează sarcinile. Apoi conduc la ineficienţă şi lipsă de încredere. Coordonarea are de suferit, colaborarea şi coeziunea la fel.
Întreabă şi ţi se va răspunde
Discuţiile despre cine şi ce face încep cu o cerinţă: “Poţi să aduci cifrele la şedinţă?”, “Te rog trimite-mi comanda la adresa nouă”. Lucrurile o pot lua pe calea greşită chiar din acest moment, mai ales dacă ceri fără să ceri de fapt.
Odată am făcut coaching cu un manager de producţie care a fost inclus într-un plan de îmbunătăţire a performanţei întrucât ratase un deadline esenţial. Ce se întâmplase de fapt: cu săptămâni înainte, clientul meu s-a gândit că trebuie să mai lucreze ore suplimentare pentru a-şi termina proiectul la timp. Doar că avea nevoie de aprobarea şefului său pentru un alt schimb de lucru, iar el nu vroia să-l întrebe întrucât îl auzise plângându-se de faptul că organizaţia era tot mai atentă la costuri. Aşadar, s-a hotărât să adopte o abordare mai… ocolită.
Într-o şedinţa cu angajaţii a menţionat că proiectul său necesită un schimb în plus. Managerul unităţii a aprobat faptul că deadline-ul era destul de strâns şi a spus că va vedea ce poate să facă. Şi aşa, managerul de producţie…
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.