… determini randamentul investitiilor in oameni si proiecte
Aplicat in activitatile de recrutare si selectie, inductie si orientare, e-learning, training, dezvoltarea management-ului, coaching si mentoring, ROI Methodology este un proces sistematic care poate fi descris luand in considerare cinci elemente: Cadrul general al evaluarii; Procesul integrat; Filozofia, standardele si principiile de aplicare; Practica si studiile de caz; Implementarea.
Ma voi opri aici asupra celui de al doilea element. Asadar, Procesul integrat (vezi figura de mai jos) ofera o abordare pas cu pas pentru colectarea si procesarea datelor, izolarea efectelor programului, convertirea datelor in valoare monetara si calcularea ROI.
Colectarea datelor implica strangerea informatiilor pentru primele patru niveluri de evaluare pe masura ce programul este lansat si implementat. Datele colectate pentru nivelurile unu si doi ofera posibilitatea modificarilor rapide in timp ce datele colectate pentru nivelurile trei si patru ofera o imagine comparativa fata de asteptari. Metodele de colectare a datelor sunt: chestionare de follow-up, survey-uri, teste, focus-grupuri, interviuri, observare directa, planuri de actiune si monitorizarea performantei. Un aspect extrem de important este selectarea celei mai potrivite metode.
Prin Izolarea efectelor programului putem determina cat din imbunatatirea rezultatelor se datoreaza programului de training. Aceasta etapa este esentiala, de vreme ce, pe langa programul de training mai sunt si alti factori care influenteaza imbunatatirea performantei. Rezultatul acestei etape se leaga de cresterea credibilitatii si acuratetei calcului ROI. Metodele de izolare a efectelor programului sunt de doua feluri: obiective (grupul de control, analiza trendului si forecasting-ul) si subiective (estimarile ponderate ale participantilor, ale managerilor acestora, ale expertilor sau ale clientilor, corelarea cu alti factori si studiile comparative). Coroborate, aceste metode ofera o mare varietate de solutii pentru rezolvarea acestui aspect atat de important.
Conversia datelor in valoare monetara reprezinta o etapa necesara pentru a putea calcula matematic care este ROI. Practic, alocam o valoare financiara imbunatatirii anumitor indicatori de business. De exemplu, daca unul dintre obiectivele programului a fost reducerea fluctuatiei de personal, trebuie sa calculam cat costa organizatia o plecare voluntara sau, cu alte cuvinte, care este valoarea financiara a unei plecari voluntare (intelegem prin plecare voluntara, plecarea unui om pe care nu am fi vrut sa-l pierdem si care nu a fost concediat). Scaderea fluctuatiei de personal de la 20 plecari intr-un an la 6 plecari intr-un an inseamna o imbunatatire de 14 unitati, fiecare avand o anumita valoare pe care am calculat-o in prealabil. Atunci cand am izolat efectele programului sa presupunem ca a reiesit ca 50% (7 plecari) din aceasta imbunatatire se datoreaza programului de training. Astfel, inmultind valoarea unei plecari voluntare cu 7 vom obtine valoarea monetara a beneficiilor programului. Metodele de conversie a datelor in valoare monetara sunt: realizarile, costul calitatii, timpul, costuri istorice, baze de date externe, legatura cu alte date, estimarile ponderate ale participantilor, managerilor sau expertilor).
Calcularea ROI compara valoarea monetara a beneficiilor obtinute in urma implementarii programului de training cu costurile totale ale programului. Formulele pentru cei doi indicatori respectiv: Raportul Beneficii – Costuri (BCR) si Randamentul investitiei (ROI) se regasesc in figura de mai jos:
De exemplu, daca valoarea monetara a beneficiilor programului este de 250.000 euro, iar costurile totale ale programului de 100.000 euro, vom avea: un raport beneficii – costuri de 2,5, ceea ce inseamna ca pentru fiecare 1 euro investit am obtinut 2,5 euro, un ROI de 150%, ceea ce inseamna ca fiecare 1 euro a returnat net 1,5 euro, dupa ce au fost acoperite costurile. Pentru programele pe termen scurt, beneficiile sunt exprimate ca fiind castiguri anuale. Cu toate ca implementarea programului de training va produce efecte si in anii urmatori, in conditiile pastrarii oamenilor, ele se diminueaza in timp si de aceea sunt omise din calculul ROI. Pentru programele pe termen lung, atat beneficiile cat si costurile sunt impartite proportional cu durata programului.