Decojește-ți ceapa!
Andrew Mellen este supranumit ”cel mai organizat om din America”. Autor al cărții ”Unstuff your life!”, munca lui constă în a-i ajuta pe oameni să scape de lucrurile inutile din casă, viață și muncă.
A fost unul dintre invitații speciali ai conferinței HR Masters Summit din cadrul evenimentului ”Bucharest Tech Week 2019”, unde a avut o prezentare de impact. După ce a coborât de pe scenă, am o discuție interesantă despre productivitate, prioritizare, stres, valori și self-management.
Respiră conștient: Doar 30 de secunde de respirație adâncă sunt suficiente ca să ne resetăm
E ceva ce facem automat, prin urmare este și cea mai accesibilă resursă. Atunci când ne simțim depășiți de situație, enervați, frustrați sau ne vin în minte o mie de gânduri nu tocmai pozitive, 30 de secunde de respirație adâncă sunt suficiente pentru a ne schimba senzațiile din corp. Pe cale de consecință, și atitudinea. Funcționează în toate situațiile: când vrem să ne calmăm, să ne limpezim puțin mintea, chiar și când e cazul să ne potolim entuziasmul.
Andrew spune că respirația conștientă este cheia meditației. Lumea va fi tot timpul zgomotoasă, agitată, pe repede-înainte. Nu avem control total asupra lucrurilor din exterior, dar avem control total asupra a ce se întâmplă în interiorul nostru. Tot ce trebuie să facem este să ne concentrăm pe respirație (respirăm oricum, nu e ca și când am începe dintr-o dată să o facem, nu depunem un efort suplimentar). Ideea este să ne canalizăm atenția pe acest lucru.
”Ca să nu fim prinși în vârtejul momentului, fie el bun sau rău, sau dacă ceea ce se întâmplă ne duce într-o stare pe care nu vrem sa o avem în acel moment, secretul este să ne concentrăm pe respirație. Este atât de simplu!” – ne sfătuiește Andrew.
Despre stres: Elimină lucrurile inutile
”Dacă ne gândim la simplificarea vieții și la a îndepărta tot ce nu trebuie să fie acolo, atunci nu ar avea mai mult sens să eliminăm tot ce nu își are locul, ca să ne putem axa pe ceea ce merită cu adevărat atenția noastră?”
Este întrebarea după care Andrew își ghidează viața. Organizator de profesie, el crede în simplificarea vieții și în eliminarea ”molozului” din viețile noastre. Adică a lucrurilor inutile, care nu ne ajută, ci doar ne încarcă și ne apasă mai mult.
Prin urmare, de ce să ne stresăm suplimentar în legătură cu un eveniment neplăcut? Oricum lucrul acela se va întâmpla, independent de noi, indiferent dacă suntem supărați sau nu. Așa că nu merită să adăugăm încă un strat de griji.
Decojește-ți ceapa: Descoperă care sunt valorile tale și acționează în acord cu ele
Cât Andrew vorbea despre toate acestea, mi-am imaginat o ceapa, pe care o decojim, ca să ajungem la esență. ”Da, exact, să ne decojim ceapa! Trebuie să ne găsim valorile intrinseci. Cunoașterea lor ne ajută în toate aspectele vieții, inclusiv când vine vorba de productivitate. Ele reprezintă fundația tuturor alegerilor pe care le facem. Iar când le cunoști, vei ști și cum să prioritizezi”, a explicat Andrew.
”Make choices with your values in mind, not your comfort”: Alegerile ne fac să fim ceea ce suntem
Valorile intrinseci (familie, iubire, respect, integritate – sau oricare altele) ar trebui să reprezinte busola noastră în toate aspectele vieții. Există momente când alegem să facem ceva doar pentru că e mai confortabil. Însă dacă alegerile nu sunt în acord cu valorile noastre, atunci ne sacrificăm o bucățică din noi. Andrew a spus așa în timpul prezentării: util ar fi să facem alegeri având în minte valorile noastre, nu cât de confortabil ne este să facem un lucru.
Cum îndepărtăm ”molozul” și cum ne simplificăm viața? Există două abordări, ambele la fel de eficiente
Dar cum putem proiecta lucrurile acestea în sfera profesională? ”You could eat a frog in the morning!” a fost îndemnul lui Andrew de pe scenă, făcând referire la celebra zicătoare din engleză, care are și echivalent în limba română (”mănâncă o broască la micul dejun”). L-am rugat să ne explice mai pe larg.
”Dacă ajungi la birou și te simți în forță, fă ce te supără cel mai tare, rezolvă provocarea cea mai mare. Sau poți să alegi o victorie ușoară, adică un task pe care îl poți rezolva rapid, în 5-10 minute. Așa îți faci avânt ca să sari pe lucrurile care te bântuie în ziua respectivă”, spune Andrew.
You can’t manage time, you can only manage yourself!
În ciuda termenului general acceptat (managementul timpului), Andrew ne face să înțelegem că timpul chiar nu e o resursă pe care o putem manipula după bunul plac. Acesta curge la fel pentru toți. Ziua are tot 24 de ore, minutul tot 60 de secunde, indiferent de ce am face. Ce putem controla, însă, este prezentul. Ce faci tu în momentul acesta se află strict în mâinile tale. Prin urmare, el propune să ne facem o strategie de self-management. Iar punctul de pornire este chiar setul de valori de care am amintit anterior. Cunoaște ce e important cu adevărat pentru tine și organizează-te în funcție de aceste lucruri. Trebuie să trăiești aceste valori, să le pui în aplicare, nu să fie doar la nivel declarativ. Întreabă-te: cum vrei să-ți petreci timpul?
”Dacă susții că familia e cea mai importantă pentru tine, dar întârzii în fiecare seară la cină, ratezi meciul sau spectacolul de balet al copilului, atunci familia NU e cea mai importantă pentru tine. Te minți singur. Dar dacă într-adevăr familia e cea mai importantă pentru tine, de ce nu îți aranjezi ziua în așa fel încât să fii prezent în momentele importante ale celor dragi ție? Fără o strategie de self-management nu poți reuși, doar mergi pe ghicite”, explică Andrew.
Despre autenticitate: Simți o durere la nivel fizic și emoțional când nu acționezi în conformitate cu valorile tale
Când ne mințim pe noi înșine, simțim că există o neconcordanță. Doar dacă ești sociopat sau psihopat nu realizezi impactul pe care comportamentul tău îl are asupra ta și a celorlalți, spune Andrew.
Atunci când ești în dezacord cu tine însuți, vei simți o durere la nivel fizic și emoțional. Așa vei realiza că există un cost în a te trăda pe tine însuți, adaugă Andrew. Însă cum explicăm altora acest lucru? Simplu: spunând adevărul. ”Nu vreau să îți rănesc sentimentele, dar mă costă mai mult să mă trădez pe mine decât să îți fac pe plac” – este abordarea propusă de Andrew.
Prin urmare:
- Respirația este cel mai bun și mai la îndemână instrument pentru reglarea emoțiilor;
- Când evoluția unor evenimente nu depinde de tine, nu are rost să te stresezi suplimentar din cauza asta;
- Descoperă care sunt valorile tale și ia decizii în funcție de acestea;
- Fă-ți o strategie de self-management;
- Fii autentic!