Cum trişează managerii ca să poată petrece mai mult timp cu familia
Dacă vrei să ai o carieră de succes şi o viaţă de familie împlinită, nu trebuie să aştepţi să te ajute şeful să faci acest lucru. Potrivit rezultatelor un studiu publicat în Harvard Business Review de Erin Reid, profesor de management la Boston University, poţi ajunge la ceea ce se numeşte "work life balance" dacă eşti mai flexibil atât în relaţiile cu şefii, cât şi în cele cu clienţii.
Erin Reid a stat de vorbă cu mai mult de 100 de cadr3 superioare din mari companii americane de contabilitate, investiţii, servicii juridice sau bancare. Companii în care a fi workoholic este ceva normal şi toată lumea este obişnuită să muncească la sfârşit de săptămână. În aceste companii eşti prost văzut dacă munceşti doar 50 de ore pe săptămână şi nu 80 sau 90. Nu sunt încurajate concediile, iar femeile care îşi organizează lucrul în funcţie de nevoi după ce au copii sunt mai slab notate în evaluări.
Cei care vor să aibă şi o viaţă personală satisfăcătoare, recurg uneori la mici tertipuri. Realizatoarea cercetării a identificat un grup, în principal compus din bărbaţi, care îşi luau libere fără să ceară voie şi nu erau notaţi în evaluări mai slab decât cei foarte dedicaţi muncii. Aceştia au instituit tehnici prin care lăsau să creadă că sunt total implicaţi în muncă, în timp ce se acopereau unii pe alţii, dacă voiau să plece mai devreme. Iar consultanţii, care călătoresc adesea, aranjau astfel încât nimeni să nu ştie unde sunt, rămânând acasă cu copii sau mergând în excursii.
O altă tehnică folosită este cea a programării întâlnirilor cât mai aproape de casă sau alegerea clienţilor în funcţie de acest lucru. De aceste minciuni se folosesc 31% dintre bărbaţii chestionaţi şi 11% dintre femei.
Şi chiar dacă managerii americanu au recunscut că trişează, ca să poată "respira", competitivitatea companiilor pentru care lucrează nu a fost afectată, iar rezultatele nu sunt mai slabe decât cele ale altor firme din domeniu cu angajaţi model. Erin Reid a concluzinat că totul ţine de o cultură organizaţională greşită, care pune accent pe numărul de ore lucrate, iar acest lucru poate fi rezolvat printr-o mai bună organizare a muncii.
Confruntate cu rezultatele studiului, companiile în care au fost descoperite mangerii mincinoşi (dar în scop nobil) au spus că nu au nevoie de angajaţii care nu sunt dispuşi să se dedice în întregime muncii şi au cerut o soluţie ca să înveţe femeile să promoveze.