Cum sa…te bucuri de sustinerea echipei pe proiect
Anul 2006 a lansat o noua provocare pentru toti angajatii Coca-Cola HBC din Vatra Dornei: instalarea la fabrica din Poiana Negri a unei linii de inalta tehnologie, cu o capacitate de imbuteliere de 50.000 litri/ora. Proiectul este unul complex si a implicat inclusiv utilizarea mai eficienta a surselor de apa si de optimizare a infrastructurii. Dupa faza de planificare si regandire strategica a operatiunilor a urmat faza de implementare, faza ce a necesitat interventia mai multor echipe: a furnizorului extern, echipa de la Vatra Dornei si specialistii din cadrul Coca-Cola HBC Romania.
Coordonarea eficienta a unei singure echipe nu este lucru simplu, insa coordonarea mai multor echipe care nu au mai lucrat impreuna este o adevarata provocare. In aceasta situatie, comunicarea deschisa si onesta cu toti cei implicati in proiect mi-a fost de un real folos. Aceasta maniera de a lucra cu oamenii mi-a adus respectul, dar si increderea lor, elemente deosebit de importante pentu mobilizarea subordonatilor mei.
Comunicarea directa cu toti membrii echipei
In situatiile neprevazute, cand este necesara intrunirea echipei, locul de intalnire e sala de sedinte a fabricii; un teren neutru, dotat cu toata logistica necesara desfasurarii unei sedinte. La discutiile tehnice, de specialitate, eu reunesc intreaga echipa, intrucat fiecare angajat are rolul sau in cadrul echipei. Astfel, se stabilesc hotarari generale, cu care toti cei prezenti sunt de acord si pe care le vor respecta. Consider ca discutiile om la om reprezinta in astfel de cazuri o pierdere de timp si pot genera reactii inoportune in randul angajatilor. Sunt decizii de business, ce privesc in mod direct membrii echipei si, din acest motiv, toata lumea trebuie sa detina informatiile utile in indeplinirea sarcinilor.
Bine gestionate, situatiile dificile nu degenereaza in situatii de criza
In situatii dificile este aproape imposibil sa nu transmiti in mod indirect ingrijorare sau preocupare fata de evenimentele survenite, dar in nici un caz nu poate fi vorba de a-ti da frau liber emotiilor. In calitate de manager, trebuie sa abordezi problemele cu calm si ratiune, altfel lucrurile pot devia intr-o directie nedorita. Este foarte important sa detii controlul situatiei si sa transmiti oamenilor cu care lucrezi incredere si determinare. Evident ca iti vei adecva comportamentul in functie de situatie. Este foarte important sa faci distinctia clara intre o situatie dificila si o situatie de criza. Momentele dificile sunt numeroase insa doar daca nu le coordonezi corespunzator acestea degenereaza in criza. De aceea, in situatiile tensionate, o atentie deosebita trebuie acordata comunicarii cu colaboratorii, pentru a nu le inspira un gresit sentiment de panica.
Comunicare in timp real in toate fazele proiectului
Asa cum precizam, un element forte in relatia mea cu echipa pe care o coordonez a fost dat de transparenta deciziilor si comunicarea sincera; mizez pe o comunicare in timp real, astfel incat in fiecare faza a proiectului, colaboratorii mei sunt informati de mersul lucrarilor/lucrurilor.
In acest fel, cunoscand realitatea, sunt mai bine pregatiti pentru potentialele evenimente nedorite. Ganditi-va cum ar fi, daca intr-un moment greu, suficient de tensionat prin natura sa, oamenii ar afla si aspecte necunoscute … Demoralizarea care s-ar produce, cu siguranta si-ar avea punctul de plecare in lipsa de incredere fata de ei, de care eu m-as face vinovat, daca le-as ascunde informatii. Echipa mea este formata din oameni cu care lucrez de mai mult sau mai putin timp, care au finalizat proiecte importante pentru intreaga organizatie, oameni daruiti profesiei lor, de o inalta calitate morala, astfel incat si atitudinea mea fata de ei este una onesta.
Succesul proiectului este un cumul al succeselor personale
Nu sunt genul de manager care sa evidentieze avantajele de care s-au bucurat oamenii mei in decursul timpului pentru a-i determina sa isi asume raspunderea pentru un nou task. V-am relatat cu mare placere despre colaboratorii mei, si, nu intamplator, ci pentru ca suntem cu adevarat o ECHIPA. In momentul in care ne confruntam cu proiecte complexe, cum a fost cel al instalarii noii linii de imbuteliere, nu poate fi vorba de negocieri /discutii inutile (de obiectii in genul sunt obosit, s-a terminat programul, nu e treaba mea). Cu totii muncesc cu simt de raspundere, pentru ca succesul proiectului reprezinta si un succes al lor profesional/personal.