Cum sa… scapam de „LACEBUNITA”
Scoala, societatea si chiar unele organizatii isi doresc sa niveleze, sa uniformizeze, sa estompeze individul, nu sa il maximizeze. Infuzia de valori pitice (bani si pozitie), obiectivele personale precum "Sa am un milion de euro in cont sau o casa cu trei etaje" nu misca omul in interiorul lui, ci in exterior, generand, atunci cand dorinta depaseste putinta, frustrare, dezamagire, demotivare. Motivatia interioara trebuie permanent reinnoita. Pasiunea pentru a fi, respectul fata de ceea ce fac, bucuria de a crea, sinergiile aducatoare de idei valoroase s.a. reprezinta stalpii interiori care deschid drumul catre miezul fiecaruia. La BitDefender si Softwin, eu folosesc cercul motivator ca exercitiu care defineste si creste capacitatea de implicare a colegilor mei. Daca initial motivatia lor depindea doar de exterior, prin intrebari si studii de caz, i-am apropiat de ceea ce ne aduce cu adevarat vant in panze: dorinta de a da ceea ce este cel mai valoros in noi acolo unde suntem, indiferent de pozitia angajatorului fata de noi. Astfel sunt reinnoite cele mai inalte competente – cele umane – in care automotivarea si deschiderea fata de schimbare reprezinta elemente centrale si de forta.
Atunci cand depindem suta la suta de bani, de certificari, de masini, de pozitii, "concedierea" sau absenta unor promovari iti pot spori neincrederea in tine, pot declansa o depresie sau goana dupa tapi ispasitori.
Centrarea inseamna valori emotionale, mentale, morale, profesionale, un scop care sa antreneze resursele noastre interioare cunoscute si necunoscute, credinte potentatoare, increderea ca poti fi.
Atunci cand esti ancorat corect in interior, adica centrat, atragi realitati care te ajuta sa evoluezi foarte usor. Nu mai ai nevoie de revolutii exterioare, coloana ta vertebrala (exprimata prin valori, credinte, atitudini, scop, intentii) genereaza miscari fine care te ajuta sa integrezi corect mesajul pe care ti-l aduce un conflict sau orice eveniment exterior pentru care nu crezi ca ai competente. Pregatirea este acolo. Trebuie accesata ca orice baza de date.
In plus fata de cercul motivator, folosesc triunghiurile schimbarii atunci cand ajut o persoana, o echipa sau o organizatie sa se centreze corect. Daca asteptarile, atasamentele si stima de sine a unei persoane sunt foarte mari, apar blocajele care incetinesc viteza de integrare a schimbarii. Trebuie sa le ridici prin constientizare, acceptare si actiune. Drept rezultat, informatia noua patrunde si modeleaza realitatea interioara. Acesta este doar unul dintre triunghiuri, insa ele sunt mai multe si jaloneaza drumul catre o schimbare facila, fara suferinta, prin intalnirea atenta cu tine.