Cum sa pastrezi echilibrul intre TEAMBUILDING si DRINKBUILDING?
Asteptarile tale ca manager se traduc in obiective comunicate furnizorului de servicii de acest gen. Daca aceste obiective sunt generale, solutiile vor fi generale. Ce inseamna: "Participantii sa se cunoasca mai bine" sau "Sa interactioneze mai bine"?
Preocuparea furnizorului este sa atinga doua scopuri: unul tine de obiectivele stabilite impreuna cu clientul, celalalt tine de crearea unui eveniment memorabil, pe care participantii sa si-l aduca aminte ani multi de acum incolo.
Bineinteles ca iesirea intr-un weekend la munte sau la mare, cu tot departamentul sau toata organizatia, si organizarea unei petreceri cu multa mancare si, mai ales, cu multa bautura poate fi un mod bun de a cheltui banii companiei si poate prilejui un eveniment memorabil. Si poate raspunde unui obiectiv general cum ar fi cel de a "ne cunoaste mai bine".
Dar oare asta ne dorim?
Daca nu, atunci avem de facut doua lucruri: sa ne stabilim obiective mai concrete si sa gasim o solutie din partea unui furnizor specializat care sa raspunda intr-un mod specific acestor asteptari.
Intr-un program de teambuilding te adresezi componentei inter-personale, laturii emotionale dintr-o echipa. De aceea, doar sa bem impreuna, sa sarim coarda sau sa ne cataram prin copaci nu e de ajuns. Pentru o mai buna cunoastere a celorlalti, pentru o ascultare activa, pentru crearea de empatie este nevoie de o anumita doza de invadare. Procesul necesar ca sa ajungem la asta trebuie neaparat sa fie unul experiential, deoarece prin practica invatam cel mai mult. Experientele traite ne aduc in plus si garantia ca evenimentul va fi cel putin memorabil, ceea ce noi toti – manageri, participanti si furnizori de servicii de teambuilding – ne dorim.
Obiective posibile pentru un teambuilding
Este dificil sa stabilesti obiective SMART pentru latura emotionala. Totusi, acestea trebuie sa fie cat mai specifice. Iata cateva exemple de obiective pe care le-am putea regasi intr-un asemenea proiect:
- Integrarea membrilor noi dintr-o echipa;
- Cunoasterea membrilor si colaborarea intre doua departamente;
- Intelegerea rolului individual in
- obtinerea rezultatelor finale de echipa;
- Comunicarea si impartasirea valorilor companiei;
- Descoperirea calitatilor individuale insesizabile in mediul normal de munca.
Care sunt lucrurile de care tinem cont pentru a ne asigura de atingerea obiectivelor?
Programul ales trebuie sa raspunda exact asteptarilor. Nu este recomandat sa alegem o solutie de raft, ci una adaptata nevoilor specifice pentru tine si organizatia ta. Chiar daca suna ca un cliseu si chiar daca multe dintre companiile organizatoare de programe de teambuilding se afiseaza cu acest slogan, sunt putine cele care isi adapteaza intr-un mod specific programele sau care creeaza programe noi pentru clientii sai.
Locatia, de asemenea, trebuie sa corespunda programului ales. In general, companiile de training si organizatorii de evenimente de teambuilding se adapteaza conditiilor existente. Exista totusi programe care necesita elemente logistice speciale (spatiu mai mare, variante de back-up in cazul in care exercitiile nu se pot face afara, acces la bucataria sau barul locatiei, mai multe sali etc.), fara de care programul nu poate avea succes.
Este indicat ca masa si cazarea sa fie de calitate. Se spune ca acestea conteaza in proportie de 50% la reusita evenimentului. Aceste 50% procente sunt un factor igienic: lipsa lor creeaza disconfort; existenta lor face parte din normalitate.
Intreg programul trebuie gandit cu atentie (de la plecarea organizata de la sediul firmei pana la intoarcerea acasa). Pe tot parcursul programului, participantii ar trebui sa aiba posibilitatea sa interactioneze cat mai mult, sa fie cat mai uniti: asta ar presupune sa ne gandim la modul in care se face transportul, cum sunt organizate mesele, petrecerile de seara si, eventual, activitatile recreative in afara agendei de teambuilding.
Flexibilitatea, atat din partea ta ca manager, cat si din partea consultantilor, este un element esential in organizarea acestui tip de evenimente. Adesea, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Situatiile neprevazute pot periclita reusita evenimentului. Prin flexibilitatea aratata de ambele parti se pot gasi solutii de depasire a acestor momente critice.
In final, incerc sa raspund la intrebarea din titlu: teambuilding si drinkbuilding la un loc. Ambele pentru a asigura o imbunatatire a relatiilor inter-personale dintre membrii echipei. Iar in partea a doua, bineinteles, fara excese…