Cum să folosești timpul în favoarea ta când #StaiAcasă
Sursa foto: pixabay.com
Timpul nu s-a oprit în loc, chiar dacă noi stăm în casă! De aceea putem să-l transformăm în aliatul nostru în această perioadă, dacă ne organizăm bine și nu uităm să avem un scop. Pentru că, la un moment dat, această situație critică va trece, depinde de noi însă cum o vom depăși și cum vom răspunde noilor cerințe socio-economice.
De aceea, acum este momentul pentru NOI și pentru a transforma timpul petrecut acasă în investiție personală, fie că ne gândim la un curs care să ne ajute în carieră, la relația cu membrii familiei sau la un hobby pe care l-am neglijat, dar la care mereu ne-am gândit că ne poate transforma viața.
Psihologul Jeni Chiriac chiar ne recomandă să avem mai multe activități în această perioadă. ”A nu investi activ în activități când stai în casă într-un astfel de context înseamnă a investi în gândurile negre, în îngrijorări, scenarii anxiogene care nu vor scădea ca intensitate și ritmicitate. Creierul nostru nu <iubește> situațiile de confuzie sau incertitudine, el va încerca să reintre în <controlul> situației printr-o permanentă intenție de a transforma impredictibilul în predictibil”.
Deci ce putem face când nu facem nimic, cum ne putem menține activi într-o perioadă când stresul și teama ne pot pune piedici?
Perfecționează-te, fă un curs care să te ajute în carieră
Mai multe firme, care până acum organizau cursuri de perfecționare față în față, recurg și la varianta online. Iar paleta cursurilor este și mai mare, dacă luăm în calcul și cele care sunt gratuite.
Dacă, spre exemplu, vrei să îți perfecționezi limba engleză sau să înveți o limbă rară găsești toate opțiunile pe internet. Dacă pentru limba engleză variantele sunt numeroase și sunt și cursuri fără bani, nu la fel stau lucrurile când vine vorba despre chineză. Dacă știi limba engleză, poți căuta singur materiale pe site-urile din afară pentru a învăța chineza.
Dacă vrei, însă, să ai mai multe șanse pe piața muncii, după ce trece pandemia de coronavirus, atunci cursurile din domeniul IT reprezintă soluția. Firme cunoscute pentru profesionalismul lor oferă acum cursuri online, totul la un preț mai mic. Și aici varietatea de cursuri este foarte mare, poți învăța să faci site-uri, programare și chiar să dobândești cunoștințe de Cyber security. Există și varianta fără bani, însă trebuie să verifici dacă informațiile pe care ți le oferă acele site-uri, chiar te pot ajuta din punct de vedere profesional.
Pentru cei care vor să abordeze cursuri care nu sunt tehnice, un curs de comunicare, de decorator florar sau chiar de organizator de evenimente poate fi soluția.
Dacă însă te gândești că vrei să pornești pe cont propriu după ce depășim această situație critică, poți încerca să înveți cum se face un magazin online, iar un curs de marketing și comunicare în social-media te poate ajuta să îți susții singur afacerea. Nu uita și de un curs de educație financiară, pentru a rămâne cu bani în buzunar după criză.
Trebuie să încercăm să ne redescoperim și să exploatăm toate opțiunile mai ales acum când avem timp. Este și opinia psihologului Jeni Chiriac. „Este important să ne centrăm pe prezent, pe conștientizarea resurselor de care dispunem, pe planificarea optimă a resurselor și investirea într-un timp de calitate atât individual, cât și la nivel de cuplu și/sau familie și să ne informăm din surse oficiale de opțiunile, obligațiile și drepturile noastre. Timpul petrecut acasă, exceptând pe cei care pot lucra remote, este bine să fie petrecut cât mai diversificat. Situația cu care ne confruntăm este departe de a fi una permanentă, însă este ca un exercițiu sau o provocare a mediului exterior, ce ne obligă la o adaptare în sensul de a găsi alternative pentru a ne desfășura activitatea”.
Și da, cursurile de perfecționare pot să fie un vector către reorientarea profesională, pot fi soluția care îi va repune pe picioare pentru cei care acum sunt fie în șomaj tehnic, fie în concediu fără plată sau, mai grav, sunt deja concediați.
Trebuie doar să avem curajul de a încerca lucruri pe care altă dată nu le-am fi făcut, pentru că acum este momentul.“Reorientarea poate să însemne mai mult curaj să îți desfășori activitatea pe cont propriu, să investești în afaceri de familie sau să explorezi oportunitățile pe care mediul online ți le poate oferi ca alternativă pentru formarea ta profesională inițială. Astăzi se sparg prejudecăți, tipare, se câștigă în flexibilitate și adaptabilitate, se depășesc barierele concretului imediat și știut pentru a explora alternative inedite și creative”, susține psihologul.
Acordă timp hobby-urilor, s-ar putea transforma într-o sursă de venit
Nu uita de hobby-uri, ele ne pot relaxa, ne pot face să ne simțim utili și pot deveni, dacă știm cum să le valorificăm, chiar o idee de afacere profitabilă. De ce nu am face dintr-o activitate care ne face plăcere una care să și producă bani?
Poate îți place să meșterești, să dai o reinterpretare lucrurilor vechi din casă, interpretări la care alții nu s-au gândit, poate îți place să croiești și să coși haine, cum alții nu știu, sau îți place să pictezi.
Poate ești unul dintre cei care cumpără fără oprire cărți, pentru că găsești acolo concluzii și liniștea pe care altfel nu le-ai fi găsit sau poate faci poze care primesc sute sau mii de aprecieri pe Facebook sau Instagram. E timpul și pentru activitățile care ne fac să ne simțim speciali și de aceea, cultivate, ele pot ajunge să aducă și venituri!
De exemplu, iubitorii de cărți pot citi ceea ce nu au avut timp până acum, pentru că librăriile s-au mutat și ele mai toate în online și au demarat campanii cu reduceri semnificative. Pot ajunge chiar să facă bani din această pasiune, dacă fac recenzii de carte prin intermediul unui blog. Cei care iubesc să surprindă viața de dincolo de obiectivul telefonului sau al aparatului foto pot face o afacere din asta, bineînțeles după ce vor putea să iasă din casă. Există cursuri, sunt sute de materiale în mediul online, trebuie doar să nu uiți care este scopul tău în această perioadă!
Jeni Chiriac chiar ne încurajează să nu privim cu ochii plini de teamă această perioadă, deoarece “Criza poate fi acea oportunitate a fiecăruia dintre NOI de autoredefinire, autodescoperire sau modificare de scenariu de viață. De ce? Pentru că în astfel de situații se pot spulbera rutine, obiceiuri, automatisme sau deprinderi de viață sau de gândire la nivel de individ, cât și la nivel de societate. Astfel de răsturnări sau transformări/reformări sunt firești în situații de criză și reprezintă rezultatul adaptării post-criză. De NOI depinde dacă este una adaptativă sau dezadaptativă. Pasul spre schimbare poate fi ușor de sesizat și debutează ca o nevoie firească de a fi provocați în condiții de inactivitate. Abilitatea de a transforma o criză într-o oportunitate poate fi caracteristica multora dintre noi”.
Start-up-ul poate deveni soluția
Un articol de pe site-ul celor de la Harvard Business Review te învață cum să transformi pasiunea într-un start-up. Sfaturile vin de la un profesor al universității McGill din SUA, Daphne Demetry.
Start-up-ul poate deveni soluția care să ne țină moralul sus, să ne ajute să transformăm criza în șansă. Mai exact, este vorba despre rezultatele adaptării post-criză, iar toate soluțiile sunt în mâinile nostre.
Se pare că ideile bune vin când nu avem activitate, ca o nevoie firească, pentru că stă în natura umană să transformăm criza într-o oportunitate. Daphne Demetry ne prezintă exemplul unui avocat care s-a transformat în antreprenor. Acesta s-a apucat să gătească acasă, își primea musafirii în sufragerie. Mulți au fost impresionați de ceea ce putea face în bucătărie și l-au întrebat de ce nu își deschide un restaurant, unii chiar i-au spus că vor să investească în talentul său. Pentru început a spus că vrea să facă asta pentru distracție, după un an însă a luat în considerare sfaturile primite și și-a dat seama că hobby-ul său putea să treacă la un alt nivel, unul în care să devină profitabil, iar acum conduce un restaurant cunoscut.
De ce este bine să începem mai întâi să fim antreprenori part-time, adică să nu depindem 100% de afacerea noastră? Oamenii pot experimenta idei, fără a fi stresați, astfel capătă încredere, pentru că văd că alții le apreciază hobby-ul. Un alt beneficiu al antreprenoriatului part-time îl reprezintă posibilitatea de a găsi în acest timp chiar investitori, în rândul celor care au încredere în talentul nostru. Când ești un afacerist part-time începi să devii cunoscut, așa că atunci când decizi să treci la o afacere cu normă întreagă ai deja clientela formată.
Însă, dacă ești de părere că hobby-ul tău nu poate fi monetizat, pentru că nu ești decât un amator, pentru că doar mâzgălești o hârtie sau pentru că pozele pe care le faci le apreciezi doar tu, nu renunța la hobby acum, contează că faci o activitate care îți umple plăcut timpul.
Petrece timp cu familia, puteți face împreună curățenie și mâncare
Acum putem să ne apropiem mai mult de cei dragi, să avem timp să facem tot felul de lucruri împreună, avem însă și o limită, doar acasă. Dacă până acum programul prelungit de la locul de muncă ne punea în imposibilitatea de a acorda atenția cuvenită copiilor sau chiar partenerului, acum nu mai suntem în criză de timp. Avem timp și pentru familie și nu trebuie să îl irosim, pentru că așa ne încărcăm cel mai bine bateriile.
Psihologul Jeni Chiriac chiar ne recomandă să folosim acest timp, pentru că altfel riscăm să fim prinși în capcana scenariilor. “Avem timp din belșug si în loc să gândim în scenarii de groază putem alege să respectăm recomandările autorităților, stând în casă, timp în care putem explora sau investi timp fizic și psihic în a reanima visuri mai vechi, a reinventaria ideile geniale aparent uitate sau pe care le-am tot amânat sub presiunea sarcinilor cotidiene. Ca acest lucru să fie posibil este nevoie să ne sustragem din fața televizoarelor sau a știrilor online și să acordăm timp acestei explorări de unii singuri sau antrenându-i și pe membrii familiei”.
Putem să facem ordine în casă, să renunțăm la lucrurile pe care nu le-am mai folosit de mult timp și putem chiar să redecorăm. Ordinea poate deveni plăcută, dacă sunt cooptați toți membrii familiei. Iar momentele în care vom găsi lucruri de care uitasem că există, dar care ne aduc aminte de perioade plăcute din viață, pot să fie un moment prielnic în care să ne apropiem. Copiii vor fi încântați să afle povești, iar părinți vor fi încântați că au timp pentru a le povesti.
Un alt prilej în care ne putem apropia în aceste momente este atunci când facem mâncare. Gătitul în familie cu cei mici poate fi un experiment transformat în plăcere. Pot să înceapă astfel să își dea seama cât timp ia cuiva să facă un fel de mâncare, pot să ajungă să se priceapă să gătească și apoi să fie mândri că au putut să facă o treabă de adult.
Este important să nu uităm că fiecare trebuie să își ducă la bun sfârșit sarcinile, pentru că altfel riscăm să transformăm bucătăria în câmp de bătălie, iar dezordinea poate transforma un moment de bucurie într-unul de supărare.
Nu uitați să faceți și mișcare! Ce poate fi mai plăcut decât să facem sport împreună? În sufragerie sau în dormitor, dimineața și seara putem să facem sport sau pur și simplu să dansăm, mișcarea este importantă pentru a ne menține sănătatea și cheful de viață.
Depinde doar de NOI cum vom trece de această perioadă, dacă vom lăsa panica să se instaleze și să creeze scenarii din care cu greu vom putea ieși sau dacă ne vom umple timpul cu pasiunile noastre și vom face din activitățile banale unele speciale.