Cum menţii productivitatea angajaţilor la sfârşit de an
Stabileşte obiective
La sfâşitul anului angajaţii simt că au trecut de partea grea a muncii. Şi-au îndeplinit, probabil, cu succes, obiectivele de la începutul anului şi aşteaptă să treacă sărbătorile ca să pună altele pe hârtie.
Dar decât să aştepţi începutul anului, ar fi mai bine să discuţi cu fiecare angajat în parte, să vezi ce a reuşit să realizeze şi ce mai are de făcut. Acompaniază-ţi angajaţii în procesul de autoevaluare, dar şi de stabilire a obiectivelor, au nevoie de asta. Într-un studiu Gallup de anul acesta, doar 13% dintre angajaţi au spus că au fost asistaţi de mangeri în stabilirea obiectivelor.
Aşa că, ar fi mai bine să stabiliţi obiectivele înainte de Anul Nou, pentru că va dura mai multe luni ca să le realizaţi. Angajaţii vor rămâne motivaţi şi vor fi mai focusaţi şi productivi imediat ce se întorc din vacanţă, nu vor mai pierde câteva săptămâni să-şi dea seama ce au de făcut.
Concentraţi-vă pe paşii mici
Odată ce aţi stabilit obiectivele, încurajează-ţi angajaţii să facă paşi mici pentru a le pune în practică încă de acum. Altfel, ar putea deveni copleşiţi. Un studiu Deloitte din martie 2014 arăta că 65% dintre executivi considerau că problema angajaţilor copleşiţi este una dintre cele mai urgente chestiuni pe care trebuie să le rezolve.
Angajaţii ar putea fi tentati să lase marile proiecte pentru anul viitor. Dar paşii mici îi vor ajuta să le implementeze mai uşor. Puteţi stabili un calendar, un sistem de project management ca să avanseze câte puţin în fiecare zi. Vor rămâne productivi şi motivaţi, fără a se simţi depăşiţi de situaţie.
Recunoaşte-le meritele
Sfârşitul anului este perioada în care fiecare manager, fiecare patron, le mulţumeşte angajaţilor aşa cum ştie, aşa cum poate. Cadouri, petreceri, prime, toate sunt bine primite. Şi este adevărat că angajaţii se gândesc mai mult la asta decât la muncă.
Gesturile mari sunt frumoase, dar nu uita că, dacă nu ai făcut-o anul ăsta, măcar la anul ar trebui să le recunoşti periodic meritele anagajţilor tăi. Studiile au demonstrat că asta îi ţine motivaţi.
Nu ezita să le scrii angajaţilor o felicitare cu mâna ta, în care să le arăţi recunoştinţa pentru efortul pe care l-au depus şi nici să trimiţi un mail către toată echipa, în care să îţi arăţi aprecierea pentru rezultatele obţinute.
Urmăreşte progresele
Nu ezita să foloseşti tehnologia pentru a gestiona performanţele angajaţilor tăi. Cu softul potrivit poţi urmări performanţele angajaţilor pe parcursul întregului an, nu doar înainte de perioadele de evaluări. De asemenea, chiar angajaţii îşi pot măsura progresele şi pot rămâne motivaţi, pe măsură ce se apropie de îndeplinirea obiectivelor. Aşa că pot da loviturile finale în această perioadă.