Cum iti dovedesti adversarul intr-o negociere
1. Simplitatea
In scopul de a convinge pe cineva de ceea ce spui, este un comunicarea trebuie sa fie facuta într-un mod foarte simplu. De exemplu: "Modul cum ai prezentat sedinta trecuta a fost ineficient." Orice ai face, nu spune din prima argumentul tau, pe care se bazeaza prima ta afirmatie, intrucat adversarul tau va putea sa te contracareze usor si va pierde sirul afirmatiilor tale.
2. Interesul personal
Dutton spune ca trucul prin care poti sa ii convingi pe ceilalti este ca argumentul tau sa se concentreze pe avantajele persoanei ale carei conceptii si decizii vrei sa i le schimbi, decat sa scoti in evidenta dorintele tale. De exemplu, nu spune "As vrea sa fac acest lucru", mai bine spui "Ai fi fericit daca am proceda asa".
3. Deruteaza-l
Pune-l pe adversaul tau pe o pista gresita, prezentand informatiile dintr-un alt unghi. De exemplu spune-i ca acel ceva nu il costa 4 lei, ci 400 de bani, daca reuseste sa faca si alte lucruri care vor determina acel cost.
4. Increderea
Cea mai buna strategie este cea in care iti propui sa castigi. Increderea merge mana in mana cu agresivitatea si ai nevoie de amandoua daca vrei ca lumea sa creada ca ai dreptate.
5. Empatia
Priveste-ti adversarul direct in ochi. Oamenii se simt bine atunci cand au in preajma lor pe altii cu care pot empatiza. Foloseste-te de lucrurile comune pe care le ai cu adversarul tau.
Inca un sfat: cand iţi negociezi poziţia in firma, asigura-te ca adversaul tau te va asculta cu atentie şi memoreaza tot ceea ce spun el, exact in aceeasi ordine. Vei avea nevoie sa confrunti ceea ce spune el. Aceasta tactica va face ca negocierea sa fie mult mai eficienta pentru tine.