Cum îi spui şefului că a greşit
În general, şeful tău ar trebui să fie un om chibzuit, rezonabil. Dar dintr-o dată vine cu o idee ce pare complet deplasată, nebunească. Îţi vine să îi râzi în nas sau să îţi exprimi dezaprobarea în gura mare. Dar nu uita că s-ar putea să te pui rău cu el pentru totdeauna. Aşa că, abţinte-te şi nu uita că există o strategie în cinci paşi pe care o poţi urma.
1. Acordă-i şefului şansa de a te îndoi
Ştii că un suspect nu este neapărat vinovat şi că, până în momentul pronunţării sentinţei este considerat nevinovat. Acordă-i şefului tău şansa de a te îndoi, chiar dacă a cerut un lucru ce pare complet deplasat. Mai gândeşte-te o dată. Dacă şeful tău are o poziţia atât de ridicată în companie, nu a ajuns acolo degeaba, deci ideea lui ar putea fi o surpriză plăcută.
Examinează ideea şefului cu un spirit deschis şi curios. Asta în ciuda faptului că mulţi angajaţi au dezvoltat reflexul de a critica toate deciziile managementului, întruchipare a tuturor relelelor. Această atitudine este sursă a negativismului şi contraproductivităţii, încearcă să scapi de ea. Începe prin a te gândi două-trei zile la planul şefului tău, nu reacţiona la cald. Poţi chiar să îţi faci o listă cu pro şi contra. O să fie mai greu să umpli prima coloană, dar îţi vei impune un exerciţiu de obiectivitate şi este posibil să înţelegi ideea. Care, de altfel, ar putea fi o excelentă oportunitate de business, care va duce compania la un nivel superior.
2. Foloseşte datele
În ciuda bunăvoinţei tale, tot nu crezi că este o idee bună să vinzi şosete de lână într-un hotel de la Mamaia. Dar ca să îi dovedeşti asta şefului, documentează-te. Strânge studii de piaţă, articole de presă şi statistici care demonstrează faptul că ideea şefului este o greşeală. Cifrele vor face dezbaterea mai puţin încordată şi te vor transforma din cel care vine cu vestea proastă în cel care încearcă să salveze firma de la dezastru. Nu are rost să vii cu un teanc de dosare. Dacă tot ai studiat subiectul în profunzime, alege două sau trei idei convingătoare, concludente, cele care ţi-au rămas în memorie.
3. Fii diplomat
Forma contează la fel de mult ca fondul. Evită să critici în mod deschis ideea şefului, s-ar putea simţi agresat sau neînţeles. Alege-ţi cu grijă cuvintele, când îţi exprimi îndoielile în legătură cu ideile pe care le-a avansat. Cum ar fi: Dacă ne uităm la ultimele rapoarte şi ne gândim că suntem în plină criză, mă întreb dacă mărirea cu 50% a preţurilor nu ne va face mai puţin competitivi.
Acest mod de expunere a ideilor va lăsa poarta deschisă dezbaterilor şi îi va permite şefului să îşi asume deciziile. Ca să îi captezi mai bine atenţia, adoptă aceeaşi atitudine ca el. Dacă este energic, nu te înfunda într-un scaun de îndată ce intri în biroul şefului, şi foloseşte cuvintele care îi plac. La fel de important este să alegi momentul potrivit pentru a aborda subiectul şi să nu faci asta în spaţiile comune din firmă, cum ar fi în locul de fumat sau la cantină.
4. Vino cu idei noi
Când crezi că şeful este pe cale să facă o mare greşeală, propune-i variante, soluţii. Mai ales dacă are de gestionat o piaţa foarte mare, este posibil ca ideea lui să nu se potrivească oriunde. Aşa că, nu reacţiona la cald, aşteaptă două-trei zile şi propune-i, fie o variantă adaptată a proiectului la care se gândea, fie un nou proiect. Proiect în care este bine să îl implici şi pe el, să îi ceri părerea. Vei reuşi mai uşor să găseşti un compromis între ideile tale şi ideile şefului, fără să îi laşi impresia că a greşit complet sau că este exclus.
5. Acceptă riscul unui eşec
Dacă, în ciuda tuturor eforturilor tale, şeful nu renunţă la ideea lui sau nu îşi schimbă poziţia, îţi rămân două soluţii: îţi calci pe mândrie şi continui să îţi faci jobul pentru care eşti plătit sau treci la acţiune. Mai ales dacă situaţia nu este una nouă şi s-a mai întâmplat ca întreaga companie să aibă de suferit în urma unei nebunii a şefului, este posibil să nu fii singurul care contestă decizia şefului. Discută cu mai mulţi colegi şi desemnaţi o persoană care să vorbească cu şeful. Nu năvăliţi cu toţii în biroul lui, ca să îl puneţi la zid. Şi dacă nici asta nu funcţionează, poţi scoate arma fatală: cere o întâlnire cu şeful şefului (dacă există).
Acest dezacord profund poate fi privit ca o declaraţie de război, iar relaţiile dintre tine şi şef pot intra într-o eră glacială, fără o reglare a conflictului. De cele mai multe ori, când nicio parte nu cedează, se ajunge la demisii sau concedieri. Deci, înainte de a scoate toată maşina de război la luptă, gânedeşte-te dacă merită. Şi dacă nu aţi putea vinde şi şosete de lână la Mamaia, pentru serile răcoroase….