Concedierea: un pas inainte sau un esec personal? Cum sa eviti depresia cauzata de pierderea jobului
“In ultima perioada se intampla frecvent ca unele persoane aflate in terapie pentru alte probleme sa-si piarda locul de munca. Observatia mea este ca oamenii, de multe ori spre marea lor supriza, se comporta mult mai bine decat ar fi estimat ei insisi in astfel de situatii: dupa momentul de soc si dezorientare, are loc destul de rapid o regrupare a resurselor si demararea cautarii unui alt loc de munca”, afirma MirelaTirlie.
Efectele pshice ale intrarii in somaj sunt de multe ori mai puternice decat consecinta evidenta: scaderea veniturilor, spune specialista. “Majoritatea persoanelor cu care am stat de vorba, care au trecut prin experienta concedierii, au concluzionat ca insecuritatea locului de munca si teama de a nu-l pierde au fost mult mai greu de suportat si mai dificile decat pierderea propriu-zis a jobului! Asta pentru ca in structurile noastre psihice interne detinem mai degraba mecanisme exersate sa rezolve probleme reale, concrete, oricat de complicate ar parea, decat probeleme ipotetice mai mult sau mai putin probabile”, declara pshihologul.
Iata cateva sfaturi pe care Mirela Tirlie le ofera celor care si-au pierdut locul de munca:
- concentratea pe resursele existente si pe datele concrete ale problemei nu numai ca ne ajuta sa rezolvam mai bine situatia, ci ne poate tine departe de descurajare, depresie si ingrijorari excesive
- reevaluarea situatiei
- schimbarea strategiilor de cautare a unui nou job
- o atitudine proactiva
- mentinerea tonusului si mobilizarea relatiilor si resurselor. Acestea aduc de cele mai multe ori o rezolvare destul de rapida a situatiei, uneori chiar intr-un sens mai bun decat inaintea concedierii
- luarea in considerare a optiunii unui job provizoriu favorizeaza deblocarea persoanei si mutarea intr-un alt punct al procesului de schimbare.
Potrivit unui studiu al Universitatii din Michigan, efectele psihice ale depresiei cauzate de pierderea jobului se pot prelungi ani de zile dupa reangajare. Daca o persoana isi pierde locul de munca, ar putea, de exemplu, sa aiba dificultati in a-si achita rata la masina si, astfel, isi poate pierde automobilul, spune dr. Richard H. Price, autorul studiului. Lipsa masinii reprezinta o piedica in cautarea unui nou job si creaza sentimentul pierderii controlului. Chiar si dupa doi ani, cand peste 70% din participantii la studiu aveau noi locuri de munca, specialistul a observat prezenta depresiei si a perceptiei ca fostii someri nu-si pot controla propriile vieti.
Uneori, o serie lunga de esecuri poate face anumite persoane sa creada ca nu vor mai gasi niciodata un loc de munca. In urma cu o luna, o tanara britanica si-a pus capat zilelor din cauza ca i s-a spus “nu” la peste 200 de interviuri de angajare. Vicky Harrison, care avea studii in domeniul filmului si in mass-media, a fost refuzata chiar si pentru slujbe de chelnerita.
“Dificultatea de a gasi un alt job si prelungirea perioadei de cautare pot avea efect negativ asupra persoanei. E important insa de retinut ca, in ultima instanta, problema se reduce la felul in care persoana priveste situatia respectiva – acesta este principalul lucru care face diferenta intre persoanele pentru care concedierea reprezinta un pas inainte in cariera, fata de cele care se blocheaza si resimt concedierea ca pe un esec personal”, este de parere psihologul Mirela Tirlie.