Ce înseamnă să fii profesionist la job
Păstrarea promisiunilor
Profesioniștii fac mereu ce promit. Au grijă să nu exagereze și să promită mai mult decât pot îndeplini. Sunt de încredere și ajung întotdeauna la întâlnirile programate. O altă trăsătură importantă este seriozitatea acestora. Un adevărat profesionist nu are nevoie de remindere peste remindere atunci când se apropie un deadline.
Limbajul
Profesioniștii nu au un limbaj agresiv. Știu să vorbească îngrijit, sunt atenți la exprimare și gramatica nu le este o necunoscută. Știu că felul în care se exprimă poate fi un atuu sau un dezavantaj și de aceea au mereu grijă la subiectul… în discuție.
Separarea vieții private de cea profesională
Profesionalismul la muncă înseamnă că știi să trasezi limite între viața personală și cea profesională. Chiar dacă este aproape imposibil să uiți complet de ce te așteaptă acasă atunci când ești la muncă, un profesionist știe să își separe aceste tipuri de probleme.
Aparențele
Totul de la haine la igiena personală contează atunci când vrei să lași impresia că ești un tip serios la locul de muncă. Aparențele contează în orice împrejurare, iar dacă la muncă ai un rol de management ele contează cu atât mai mult.
Etica
Un profesionist nu are cum să fie lipsit de etică. Asta înseamnă nu doar onorarea promisiunilor, ci și un comportament adecvant care exclude minciuna, asumarea muncii altora sau bârfa. Nimic nu este mai neprofesionist decât un comportament lipsit de etică la muncă.
Atitudinea
Nu este un secret: oamenilor le place să lucreze în preajuma unor personalități pozitive. Dacă atitudinea ta este mereu contra și entuziasmul nu apare deloc, atunci și profesionalismul va lasa de dorit.
Asumarea responsabilității
Profesioniștii știu să-și asume nu doar succesul unui proiect, ci și potențialul eșec. Ei nu caută scuze în altă parte și nici nu dau vina pe alți factori dacă nu este cazul. Nu inventează scuze fantasmagorice și acceptă orice responsabilități i se impută.
Comportament deplasat
Un profesionist nu se pretează la glume nepotrivite cu echipa. Știe să-și păstreze sobrietatea și nu confundă locul de muncă cu barul în care merge cu prietenii la sfârști de săptămână. Profesionalismul la muncă înseamnă zero tolerență pentru badărănie.
Voi ce credeți? Care sunt trăsăturile unui profesionist la locul de muncă? Ați identificat și altele decât cele mai sus enumerate?