Ce greseli frecvente fac tinerii in CV-uri
Multi incep sa lucreze din timpul facultatii tocmai pentru a le fi mai usor dupa terminarea studiilor, insa apare problema necorelarii domeniului de activitate cu domeniul studiat. O data ce un tanar a lucrat in timpul facultatii in domeniul vanzari si el si-a incheiat studiile in contabilitate, va avea aceleasi sanse de a obtine un post in contabilitate ca un absolvent fara experienta.
In ceea ce priveste problema salarizarii si a asteptarilor salariale pe care tinerii le au, nivelul salarial dorit a inceput sa scada. Pretentiile salariale nu mai incep de la minim 1.000 de euro pe luna, insa nu au scazut chiar la un nivel realist. Sume de 800 de euro, chiar si de 500 – 600 de euro pe luna sunt mari pentru actuala situatie financiara a tarii. Am observat totusi un trend descendent al cerintelor financiare din partea absolventilor care incep sa constientizeze problemele mediului financiar si se adapteaza noilor conditii.
Am selectat mai jos cateva exemple de greseli intalnite in majoritatea CV-urilor trimise de studenti sau absolventi, greseli pe care am incercat sa le corectam oferind sfaturi personalizate. Ele sunt exemple in mare parte a lipsei de atentie si de interes in construirea unui CV, prima imagine a candidatului in fata angajatorului, asa cum stim cu totii.
What job do you consider to suit you best?
Now i’m a sales assistant and i’m not very good at it so anything but that.
Gresit, gresit, gresit. Niciodata nu iti exprimi nemultumirea fata de actualul job intr-un CV! Vei fi respins din start de majoritatea angajatorilor sau recruiterilor. Prin genul acesta de raspuns te auto-dezavantajezi, tu singur recunosti ca nu te descurci si ca vrei orice alt job. Ce reiese de aici? Incapacitatea de a te adapta cerintelor unui job, dezinteresul tau fata de jobul actual, inconstienta ta legata de viitorul tau profesional, iar lista poate continua.
Care este departamentul in care doriti sa lucrati ( aveti dreptul la o singura alegere)? Explicati de ce credeti ca sunteti potrivit si de ce ati facut aceasta alegere!
Turism pt ca imi place sa calatoresc.
Documenteaza-te inainte sa raspunzi la aceasta intrebare. Nu poti spune ca vrei sa lucrezi in turism deoarece tie iti place sa calatoresti. Ai verificat inainte ce joburi poti gasi in domeniul turismului? Exista compatibilitate intre studiile sau experienta ta profesionala si acest domeniu? Ti se potriveste? Etc. Gandeste-te mai intai la lucrurile acestea si apoi raspunde la intrebarea din CV.
How would you describe yourself? (3 qualities, 3 flaws)
Qualities: patient, easy learner, good organizer. Flaws: I have a lot off. Is your job to discover.
Raspuns in regula pana la partea a doua. Ce ai tu, in calitate de candidat, de castigat daca ii spui recruiter-ului sau potentialului angajator ca ca ai o multime de defecte si ca e datoria lui sa le descopere?! Din cauza acestui raspuns ai toate sansele sa fii respins de la prima selectie. Sa nu mai vorbim de faptul ca nu ai verificat inainte daca ai scris corect in limba engleza, ceea ce este o alta bila neagra.
Ce te motiveaza sa fii performant?
Banii.
Niciun angajator nu isi doreste sa auda acest raspuns, cu atat mai putin de la un proaspat absolvent in care trebuie sa investeasca, si cu atat mai putin chiar in CV. Colectivul in care vei lucra nu conteaza? Aprecierea colegilor si a sefilor nu te motiveaza deloc? Sentimentul ca munca ta ajuta firma respectiva nu conteaza? Experienta pe care o dobandesti, relatiile pe care le stabilesti nu conteaza nici ele? Incearca sa te gandesti si la alti factori motivanti inainte de a raspunde in acest fel.
Care ar fi jobul tau ideal?
Manager in aproape orice domeniu.
Daca oferi un astfel de raspuns, inseamna ca ai experienta extrem de vasta in multiple domenii. Iar o persoana cu atata experienta deja si-a gasit traseul profesional in viata si stie in ce domeniu vrea sa fie manager. Este o greseala frecvent intalnita, raspunsul ca jobul ideal e de a fi manager; vad zilnic raspunsuri de acest gen. Dar stii ce implica pozitia de manager? Stii clar care sunt responsabilitatile si functiile unui asemenea post? Incearca sa te diferentiezi prin raspunsul dat si sa nu faci parte din categoria romanilor care cred ca pot fi manageri indiferent in ce domeniu inca din prima lor zi de munca.
Care este jobul care credeti ca vi s-ar potrivi cel mai bine?
La aceasta intrebare sper sa ma ajutati voi!
Sincer nu m-am gandit la asta.
Aceasta intrebare are o importanta foarte mare. Nu este deloc indicat sa furnizati un asemenea raspuns. Recruiter-ul care iti analizeaza CV-ul nu are rolul de a te sfatui pe tine in problema viitorului tau profesional. In momentul aplicarii tale, el doar iti analizeaza CV-ul, nu te consiliaza; iar raspunsul ca nici macar nu te-ai gandit la asta nu denota altceva decat dezinteres fata de propria ta dezvoltare profesionala, precum si imaturitate in gandire.
Unde va vedeti peste 5 ani?
O sa vad atunci.
Un raspuns gresit. Recruiter-ul vrea sa vada daca ai un plan pentru viitor, vrea sa afle daca TU stii ce vrei pentru tine si pentru propriul tau viitor profesional. Cu cat raspunzi mai concis la aceasta intrebare, cu atat sansele tale sporesc. Un om care dovedeste ca are o strategie proprie are mult mai multe sanse de a ajunge la primul interviu.
Stan Viorica si Monica Mihutescu sunt Business Manager si, respectiv, Junior Consultant in cadrul CVO Recruitment Romania