Cariera nu-i face pe români fericiți
Pentru a fi fericiți, românii au nevoie de foarte puțin. Dacă se înțeleg bine cu familia, copii sau prietenii, sunt cei mai fericiți, declară 57% dintre persoanele care au luat parte la sondajul „Cât de fericiţi sunt românii din mediul urban”. Cariera este în plan secundar ca importanţă.
3 din 10 români din mediul urban se declară fericiți
„Fericiții” își fac timp pentru ei. Urmează cursuri de dezvoltare personală. Merg cel puțin lunar la saloane de cosmetică sau la coafor. Se duc mai des la teatru, cinema sau la spa. Și își înnoiesc frecvent garderoba. Sunt stăpânii propriei vieți. Sunt independenți, se bazează pe forțele proprii, încearcă să țină lucrurile sub control și au un simt practic – caută un scop în ceea ce fac. Nu le este teamă de schimbări și sunt mereu în căutare de lucruri noi, potrivit realizatorilor studiului.
Familia reprezintă ancora importantă în viața „fericiților”. Cariera este secundară ca importanţă (deși nu este neglijată). Persoanele din acest segment se declară active, mereu în mișcare, fapt confirmat și de rata mai ridicată de călătorii – atât în țară cât și în străinătate. În același timp, consumă rar alcool iar ponderea nefumătorilor este cea mai mare în acest segment.
Există și categoria „mulțumiților” cu viața pe care o au și spun că sunt fericiți de nota 7 sau 8. Ei nu ies în oraș cu prietenii și rar sau deloc cu partenerul/partenera. În același timp, rata călătoriilor (în țară sau străinătate) este redusă.
Studiu Harvard
Sondajul privind fericirea românilor din mediul urban vine să confirme rezultatele cercetării mult mai îndelungate a universităţii americane Harvard. Studiul care a durat 80 de ani şi a analizat vieţile a 268 de bărbaţi, studenţi ai Universităţii, printre care şi fostul preşedinte american John F. Kennedy arată că fericirea nu are legătură nici cu banii, nici cu succesul: prietenii buni şi căsnicia armonioasă sunt importante.
***Compania de cercetare de piață Ipsos a făcut publice rezultatele unui studiu pe tema fericirii, desfășurat în rândul respondenților din mediul urban din România. Sondajul și-a propus să înțeleagă cât de fericiți sunt conaționalii noștri și ce anume îi face fericiți. Pentru a evalua nivelul individual de fericire, respondenții au putut alege o notă pe o scală de la 0 – „sunt foarte nefericit(ă)” până la 10 – „sunt foarte fericit(ă)”.
Sursa foto articol: Unsplash