Care sunt pașii spre atingerea obiectivelor, urmați de oamenii de succes
1. Stabilește-ți obiectivele ‒ descoperă ce anume vrei să faci în viață (unde te vezi în următorii 3-5 ani) și notează-ți obiectivul principal. Înainte a putea începe, trebuie să știi ce anume îți dorești cu adevărat. Primul pas și, poate, cel mai important în stabilirea unor obiective realizabile și de care să te ții, este să ai claritate. Trebuie să știi exact, într-un mod obiectiv, unde te afli ca să știi unde poți să ajungi și în cât timp. Pare simplu și de bun-simț însă, dacă stai să te gândești, nu e chiar așa.
Ne este extrem de greu să ne recunoaștem punctele slabe, de frica de a nu fi judecați. E în natura umană să credem că e absolut necesar să știm totul, să ne pricepem la toate și să știm să le facem pe toate din prima. Atitudinea asta e o piedică în calea evoluției noastre. Însă, dacă ne resetăm gândirea și folosim orice moment pentru a învăța ceva, cât de curând rezultatele vor veni.
2. Acționează ‒ după ce ai aflat ce îți dorești cu adevărat, va trebui să stabilești care sunt acțiunile necesare în vederea atingerii obiectivului. Care sunt primii pași ce trebuie făcuți? Fă primii pași acum. Este important să acționezi în mod consecvent pentru a putea îndeplini cu succes obiectivul. Acționează în fiecare zi.
3. Adaptează acțiunile ‒ după ce ai început să acționezi în direcția dorită, vor apărea în mod inevitabil provocări neașteptate. Va trebui să îți adaptezi acțiunile și să stabilești care dintre ele dau roade si care nu. După ce determini ce anume funcționează, va trebui să îți adaptezi actiunile și eforturile curente, luând în considerare noile informații acumulate. Doar așa vei putea evolua.
4. Fii răbdător, pozitiv si perseverant. Pe măsură ce te apropii de atingerea obiectivului, vei descoperi că, uneori, lucrurile nu se vor întâmpla așa cum îți dorești sau atunci când îți dorești. Fii răbdător, însă fii totodată prevăzător și deschis la minte. Dacă ceva chiar nu funcționează, nu poți fii răbdător la infinit. Vor exista situații când te vei confrunta cu diverse provocări, nu uita să îți păstrezi atitudinea pozitivă.
Studiile au demonstrat faptul că negativismul ne încetinește procesul de gândire și ne diminuează capacitatea de rezolvare a problemelor și creativitatea. Nu trebuie însă să renunțăm. Chiar și atunci când totul pare imposibil de realizat sau fără speranță, nu renunța! Principalul motiv pentru care oamenii eșuează în îndeplinirea obiectivelor este faptul că renunță prea ușor. Nu face și tu aceeași greșeală!
5. Se spune că „viața este o călătorie, nu o destinație”. Așa că bucură-te de călătorie, de experiența trăită. Studiile indică faptul că oamenii sunt cei mai fericiți înainte să își îndeplinească obiectivele, nu după ce le-au îndeplinit. Bucură-te de fiecare pas făcut.
Pe măsură ce înaintezi, vei descoperi că obstacolele întâlnite pe parcurs ne ghidează în direcția dorită, ne arată unde am greșit și ce ar trebui să facem diferit. Așadar, atunci când îți stabilești anumite obiective, acceptă și provocările care vor apărea, deoarece acestea te vor ajuta să ajungi la destinație.