Arată-le recunoștință oamenilor din echipa ta. E important!
Iată, așadar, câteva metode prin care ai putea să-ți recompensezi echipa și să o ții aproape:
1. Lauda verbală
E cel mai simplu lucru pe care îl poți face și totuși… cel care are cel mai puternic impact emoțional. Oamenii apreciază atunci când li se spune că au făcut o treabă excelentă, mai ales atunci când vorbim despre o laudă venită de la șefi. Le ridică moralul într-un mod incredibil și îi fac să se simtă bine în propria piele. Așa că de fiecare dată când cineva își face treaba într-un mod inedit, arată-i că ai observat și că apreciezi. Și nu uita o regulă de aur: laudă în public și critică în privat, spune Thomas Von Ahn, consultant de carieră, pe profilul de LinkedIn.
2. Emailuri personale
O altă metodă care are întotdeauna un efect imediat este emailul. Scrie un mesaj scurt, dar plin de căldură, în care să-i transmiți că apreciezi felul în care și-a făcut treaba. Durează câteva secunde, dar face un declic foarte important în mintea angajatului și îi dă optimismul de care are nevoie în fiecare zi la job. Dacă vrei să aibă un impact și mai mare, adaugă la destinatari și pe supervizorul său și/sau alți colegi.
3. Introdu un sistem inedit de recompensare
E o metodă un pic mai complicată, dar sistematică și cu dublu efect: financiar și psihologic. Pune, așadar, la cale, un sistem ierarhic de recompensare la job. Oamenii tăi ar putea strânge puncte dacă vor îndeplini anumite sarcini sau dacă vor atinge o anumită performanță. Punctele trebuie să se transforme într-o recompensă materială, fie că e vorba de bani, de tichete-cadou sau, de ce nu, de o vacanță all inclusive din partea companiei.
4. Extinde responsabilitățile și oportunitățile celor care ating performanță
Această idee poate că nu pare a fi neapărat o recompensă, ci o pedeapsă. Trebuie să ai grijă, totuși, cum o aplici, pentru că un număr mai mare de responsabilități poate însemna doar un consum în plus de energie din partea angajatului, care, în mod clar, nu va fi privit ca o recompensă decât dacă e însoțit de o mărire salarială. Ține cont, însă, de performanțe, atunci când devine liber un post de conducere și organizează un sistem meritocratic pentru a-i promova pe cei din firmă, în loc să aduci oameni din exterior.
5. Fă un schimb de roluri
E cea mai distractivă dintre metodele de recompensare. Fă schimb de roluri cu cel care a atins performanțe în luna respetivă. Le poți da o zi liberă, în timp ce tu îi îndeplinești sarcinile sau chiar îl poți lăsa la conducere în acea zi. E o metodă care nu numai că arată că ai încredere în angajații tăi, dar și că ești transparent în ceea ce privește activitățile tale.