7 piedici in calea promovarii tale
1. Primul si cel mai important obstacol este lipsa unui obiectiv pe termen lung. Cum sa o mergi pe drumul potrivit daca nu stii incotro te indrepti? Desigur, nu toti putem sau ne dorim sa ajungem presedinti de companie si sunt si posturi sau meserii in care vei avea aceeasi titulatura toata viata, dar vei avea mai multa experienta in proiecte tot mai complexe. Un obiectiv pe termen lung, indiferent ce varianta alegi, te va ajuta sa te concentrezi pe lucrurile importante din viata si din cariera ta.
2. O promovare nu rezolva intotdeauna lucrurile. De multe ori, ceea ce te tine departe de reusita este legat de intelegerea nevoii tale personale. Lipsa unei explicatii clare privind motivul pentru care iti doresti o promovare te poate indeparta de rezultat. De ce iti doresti asta? Ca recunoastere? Pentru siguranta? Pentru a fi acceptat intr-un anumit esalon? Pentru ca iti place sa vezi si sa ai control asupra rezultatelor tale? Cate putin din fiecare? Intelege-te pe tine si impactul pe care il produci in jurul tau!
3. O alta importanta piedica este lipsa unui plan de dezvoltare de cariera. De ce ti-ai face un astfel de plan? In primul rand pentru ca este vorba de cariera ta! Aloca timp pentru a reflecta asupra a ceea ce doresti de la cariera ta si cum vei ajunge acolo.
4. Un alt obstacol este faptul ca te uiti in organizatie doar in sus! Daca organizatiile ar avea atatea posturi de manager pe cat isi doresc angajatii, ierarhiile ar fi inalte pina la cer. Uita-te in lateral, la un proiect in care poti invata abilitati noi.
5. O piedica serioasa in a obtine un post mai bun este lipsa unei auto-evaluari realiste. De multe ori credem ca suntem mult mai capabili decat in realitate: apeleaza la o evaluare de tip 360. Fie ca ti-o ofera compania fie ca o poti gasi singur, cere feedback din mediul tau de lucru pentru a invata sa fi mai bun. Cauta-ti un mentor in companie. Sunt companii care au programe formale, dar cele mai multe, insa, nu. Indrumarea in cariera care provine de la o persoana experimentata si care cunoaste bine firma este extreme de valoroasa.
6. Investitia in propria persoana poate ridica o alta bariera: lipsa competentelor pentru un palier de cariera superior. Oferta de cursuri in sistem deschis este destul de generoasa. Cere recomandari si abordeaza si pe cont propriu dezvoltarea ta.
7. Lipsa initiativei: ca sa fii promovat trebuie sa fii remarcat, apreciat, caracterizat ca avand potential si talent. Sefii vor delega mai usor sarcini compexe care sa ajute in formare si evidentiere acelora ce au initiativa proiectelor de imbunatatire, eficientizare, identificare de clienti noi etc.
Incepe prin a-ti face o evaluare sucinta si mergi apoi in detaliu avand permanent in minte obiectivul tau pe termen lung. Mai ales azi, cand companiile au nevoie de oameni dedicati, pregatiti sa munceasca mai mult pentru castiguri eventual mai mici, deschizatori de drumuri si de usi, s-ar putea sa descoperi ca, dand la o parte una cate una baierele de mai sus, esti mai aproape decat crezi de o promovare in cariera.
Madi Radulescu este Managing Partner la MMM Consulting