5 sfaturi pentru cei ce caută angajați de top
Angajații companiei sunt cartea ta de vizită
Un recrutor e mai tentat sa cheme la interviu candidatul recomandat de un cunoscut decat pe cineva care si-a trimis CV-ul in urma unui anunt pentru publicul larg. Studiile arata ca doar 32% dintre posturile disponibile la un moment dat sunt facute publice (vezi aici), caci inainte de a da un astfel de anunt, recrutorul incearca sa gaseasca angajatul potivit apeland la cei din interiorul companiei sau la reteaua sa profesionala (recrutori sau alti cunoscuti). E cel mai ieftin si mai rapid mod de a ajunge la candidatii potriviti! Asta inseamna ca stabilirea unei relatii bune cu actualii angajati e cartea de vizita a recrutorului fata de candidatii care aplica la o slujba.
Ce înseamnă relație bună cu angajații? În general 3 lucruri:
– respect pentru munca angajatului (indiferent de pozitia ocupata),
– respect pentru timpul sau liber (oamenii au murit la propriu pentru a face ziua de munca de 8 ore) si
– respect pentru conditiile de lucru.
Toate trei sunt avantaje competitive pe care angajatii tai le vor impartasi farad oar si poate celor din jur pentru ca un angajator care respecta aceste lucruri e un angajator pentru care oamenii se inghesuie sa munceasca.
Investește în curtoazie!
Atunci cand primesti un CV, asigura-te ca-i raspunzi in 48h celui care l-a trimis. E un semn de politete de la care din pacate multi recrutori fac rabat. Daca iti ia prea mult timp sa compui emailuri, creaza cateva mesaje standard (de instiintare a primirii mesajului, de refuz sau de accept a CV-ului pentru o anumita slujba) si foloseste-le.
De exemplu, daca un candidat este respins in urma unui interviu, anunta-l cat mai curand. Putine lucruri sunt mai stresante decat sa astepti un raspuns care nu mai vine. Oricum ar fi, pozitiv sau negativ, macar te lasa sa-ti planicifici urmatorii pasi in cautarea jobului potrivit. Sau, daca dupa un prim interviu candidatul trebuie sa intalneasca si alti membri ai echipei, dar nu e clar cand vor fi organizate urmatoarele interviuri, anunta-l ca procesul se prelungeste si da-i un orizont de timp. Nu-l tine pe jar doua saptamani pana sa-l anunti ca a trecut de primul interviu si ca urmeaza al doilea. S-ar putea sa afli ca in absenta unui raspuns din partea ta, si-a gasit un alt job.
Dedică 5 minute CV-ul celui pe care îl intervievezi
Da, stiu ca in unele companii care ofera servicii de recrutare angajatii trebuie sa parcurga 100 de CV-uri/zi si sa recomande macar 10 candidati potriviti. E un target care inclina clar balanta catre cantitate versus calitate. Insa, atunci cand ai 5 minute inainte de interviu, citeste CV-ul celui pe care il vei intalni si ia notite despre ceea ce vrei sa-l intrebi. E dezarmant pentru un candidat sa observe ca recrutorul vine intr-o intalnire fara sa aiba temele facute, si isi poate schimba in cateva secunde parerea despre compania la care a aplicat.
Negociază cu eleganță
E drept ca unii au inclinatii catre asta mai mult decat altii insa, ca multe alte lucruri curtoazia in negociere se invata. Atunci cand discuti despre salariu si beneficii cu un potential angajat, trateaza-l ca pe un egal. Aminteste-ti ca el presteaza un serviciu pentru care tu ii oferi un salariu. Nici unul nu poate exista fara celalalt. Nu-l umili spunandu-i ca daca refuza o propunere mai sunt 10 ca el care asteapta la usa. E posibil ca in acel moment sa fie stramtorat financiar si sa-ti accepe oferta, insa va intra in aceasta relatie contractuala cu resentimente si poti fi sigur ca randamentul lui la serviciu va fi cel minim necesar pentru a-si pastra slujba. In plus, va vorbi cu siguranta in grupul sau de cunoscuti despre atitudinea companiei, si asta va indeparta viitori candidati seriosi si pregatiti.
Apelează cu încredere la cei care au experiență sau studii în străinătate
E o nisa aproape neexplorata de recrutori, nisa care poate schimba pH-ul pietei muncii relativ inchise din Romania. Surprinzator, piata este deschisa catre management expat dar conservatoare fata de romanii cu experienta in strainatate care se intorc in tara. Asta in conditiile in care, daca ne uitam peste hotare, n-avem mult de cautat pana sa aflam ca “ai nostri” fac performanta aproape oriunde ajung.
Intrebati de LSRS de ce nu se intorc in tara, tinerii intervievati au numit intre primele 10 motive “lipsa de atractivitate a pietei locale” si “salariul scazut”. Cu toate acestea, dupa discutii cu rectutori locali si cunoscuti aflati in pozitii de management la diverse companii realizez ca multi dintre ei au joburi tentante, iar o parte dintre salariile autohtone sunt comparabile cu cele din strainatate (si nu ma refer doar la cele din top-management); sau ca raportate la piata locala asigura un nivel de trai comparabil.
Ca sa ajunga insa la acea nisa neexplorata, recrutorii ar trebui sa abordeze si alte canale decat cele folosite pana acum:
– sa se conecteze la comunitatile de romani de peste hotare si la reteaua Erasmus,
– sa pastreze legatura cu universitatile de prestigiu din strainatate care sunt dornice sa isi vada absolventii (romani) angajati cat mai curand dupa ce ies de pe bancile scolii (caci numarul absolventilor angajati este unul dintre criteriile pe baza carora universitatile ajung in top),
sa puna informatii relevante pe GlassDoor (un site care permite compararea slariillor in diverse domenii si locatii de pe Glob),
– sa puna in balanta costul fidelizarii unui angajat bine pregatit si motivat, fata de costul rularii pe acelasi post a unor angajati care se potrivesc doar partial profilului cerut insa provin din piata locala.
E drept ca unele companii accepta mai usor “noul”, iar experienta ne arata ca tocmai asta le “predispune” catre performanta. E suficient sa te uiti la Google, Amazon, Cisco sau … Dreamstime ca sa intelegi rezultatele cocktailului de competenta, motivatie si expunere international pe care il creaza angajatii lor.
Diana Ursachi, MBA (Guidecademy)
Diana Ursachi este consilier in cariera si consultant pentru optimizarea relatiilor profesionale / cresterea randamentului angajatilor. A acumulat o experienta de peste 10 ani lucrand cu peste 40 de nationalitati in Romania, SUA, Belgia si Ungaria.