5 paşi de urmat pentru a-ţi da seama care sunt pasiunile tale
Ţi-ai găsit acele lucruri care îţi fac inima să trasalte de fericire şi care te împlinesc cu adevărat? Dacă nu, psihologul Angela Duckworth are câteva sfaturi utile pentru a-ţi da seama care sunt pasiunile tale.
În primul rând, este nevoie să înţelegem că nu îţi găseşti pasiunile. Nu e ca atunci când ai uitat unde ţi-ai pus cheile şi începi să le cauţi disperat.
Procesul e mai complex de-atât.
„Pasiunile nu se găsesc, ci se dezvoltă. Treaba asta are mai puţin legătură cu intensitatea cu care faci un lucru şi mai degrabă cu perseverenţa. Să vrei să faci acel lucru zi după zi, săptămână după săptămână, lună după lună, an după an. Nu e ceva simplu, dar cu siguranţă îţi aduce multe satisfacţii”, explică psihologul.
Mai mult, este nevoie să priveşti adânc în interiorul fiinţei tale. Căci, aşa cum spunea Paulo Coelho, nimeni nu reuşeşte să fugă de propria-i inimă. Cunoaşte-te pe tine şi apoi îţi va fi uşor să îţi dai seama ce îţi face plăcere să faci.
Iată cei cinci paşi identificaţi de Angela Duckworth pentru a-ţi da seama care sunt pasiunile tale – sau de a le cultiva pe cele pe care le ai deja:
1. Elimină lucrurile mărunte care îţi distrag atenţia cel mai mult.
Eşti sigur/ă că ţi-ai alocat suficient timp ca să stai tu cu tine? Autoreflecţia e importantă din multe puncte de vedere, inclusiv pentru a-ţi da seama care sunt pasiunile tale. În vremurile în care trăim, multe lucruri ne distrag atenţia. Dar acestea se împart în două categorii: cele care nu sunt negociabile şi cele care sunt.
Din prima categorie fac parte lucruri precum dusul copilului la şcoală, terminarea proiectului urgent pentru muncă şi evenimentele neprevăzute precum spargerea unei ţevi în baie.
Însă cum le gestionăm pe cele care sunt negociabile? Ei bine, lucrul care ne distrage atenţia cel mai mult se află în buzunarul nostru. Evident, e vorba de telefon. Ni se pare relaxant sau amuzant să dăm scroll sau swipe pe reţelele sociale, dar adevărul este că acesta este, de cele mai multe ori, un timp pierdut. Adevărul este că mai bine petreci 10 minute pe zi tu cu tine decât urmărind vieţile altora. „Gândeşte-te cum îţi gestionezi timpul şi dacă vrei cu adevărat să nu te mai laşi distras/ă de lucruri de acest gen”, spune psihologul.
2. Priveşte pasiunile ca pe nişte internship-uri.
Internship-urile reprezintă un bun test pentru cariera ta. Pe lângă faptul că dobândeşti anumite cunoştinţe necesare pentru a activa în domeniul respectiv, este o perioadă de probă în care îţi poţi da seama dacă acel job este potrivit pentru tine sau nu.
Cam aşa este şi cu pasiunile: până nu încerci efectiv ceva, nu ai cum să reuşeşti să îţi dai seama dacă îţi place ori ba.
Psihologul spune că este nevoie să experimentezi, să eşuezi, să exersezi şi iar să exersezi.
Pasiunile se cultivă, este nevoie de muncă şi determinare!
3. Fii răbdător.
Nu porni în drumul descoperirii pasiunilor tale cu ideea preconcepută că trebuie să te îndrăgosteşti imediat de activitatea respectivă. „Unul dintre motivele pentru care cultivarea pasiunilor necesită o investiţie mare de timp este că, la început, cu toţii suntem stângaci, iar calea spre învăţare are multe obstacole”, spune psihologul.
Într-un interviu acordat Revistei CARIERE, Claudiu Ceia – care a lucrat în trecut la Facebook şi acum se ocupă de proiectul CivicTech – a mărturisit că a învăţat programare experimentând. Claudiu îşi aminteşte şi acum de bucuria pe care o simţea când îi reuşea ceva, sentiment pe care îl retrăieşte şi azi, doar că în doze mai mici şi mai dese.
Tânărul a investit foarte mult timp în programare, această pasiune care s-a transformat ulterior în job. „E o industrie în care nu te poți opri din învățat și de multe ori asta se transformă în ore peste program (sau acasă). Dar toți programatorii cu care am vorbit despre asta sunt pasionați incurabili, iar jobul, de cele mai multe ori, e mai aproape de pasiune decât de ceva ce faci pentru bani”, explică acesta.
Ca „standard”, se vorbește de 10.000 de ore, după care se consideră că deja ai început să îți dezvolți expertiză în programare, iar asta se aplică și în alte domenii – șah, pian, pictură, tenis etc. Însă foarte important este şi ce faci în această perioadă. „Nu știu să existe scurtături, iar timpul ăsta trebuie investit cât mai aplicat, nu trebuie să fie doar repetiție”, susţine tânărul în vârstă de 29 de ani.
De asemenea, el recunoaşte că şi perseverenţa este o componentă-cheie în dezvoltarea şi cultivarea pasiunilor tale.
4. Rămâi motivat prin a privi imaginea de ansamblu.
Evident, vor fi şi momente mai puţin plăcute sau confortabile în ceea ce priveşte dezvoltarea şi cultivarea pasiunilor tale. Dar trebuie să îţi repeţi în minte că fiecare pas – fie că îl faci înainte sau în lături – te duce mai aproape de ceea ce vrei să realizezi.
Duckworth spune că dacă te gândeşti la imaginea de ansamblu, atunci îţi va fi mai uşor să rămâi motivat şi să nu renunţi atunci când dai de greu sau eşti nevoit să te confrunţi cu un aspect care nu îţi face plăcere neapărat.
5. Evită burnout-ul cu un truc ciudăţel.
Cum în orice direcţie se poate merge prea departe, este posibil să sari calul când vine vorba de pasiunile tale. Simţi că nu progresezi pe cât de repede ai vrea? Nu mai e la fel de distractiv ca înainte? În astfel de momente, Duckworth sugerează să analizăm cât de obiectiv putem dacă ne apropiem de burnout sau senzaţia de oboseală se tratează cu un somn bun.
Psihologul susţine că dacă simţim că pur şi simplu nu mai putem şi suntem depăşiţi de situaţie, o soluţie poate fi să discutăm cu o persoană care are trăiri similare. „Poate părea paradoxal, căci eşti epuizat, însă cea mai simplă metodă de a-ţi recăpăta energia este să o investeşti în a ajuta pe altcineva. Nu ţi s-a întâmplat să dai un sfat cuiva şi, de fapt, să îţi dai seama că te sfătuieşti pe tine însuţi?”, explică Duckworth. Strategia funcţionează pentru că ajută la creşterea încrederii în sine.