5 metode simple care te pot ajuta să citești mai multe cărți
De trei ani și jumătate, Victor Miron derulează o campanie de promovare a lecturii, care se numeşte Cărțile pe față.
În această perioadă, el a conceput și implementat peste 20 de acțiuni de încurajare a cititului (de la transport public gratuit pentru cititori și cabinet stomatologic anti-cariat, până la nuntă ca la carte și biblioteca vecinilor).
De asemenea, a reuşit să strângă o comunitate de peste 100 000 de persoane pe pagina de Facebook a proiectului. El însuşi citeşte zilnic 2-3 ore şi discută cu alţi oameni despre cărţi şi impactul pe care îl au asupra dezvoltării personale.
Am stat de vorbă cu Victor Miron, care ne-a împărtăşit 5 sfaturi pentru a citi mai mult:
1. Citește mai puțin
"Citește mai puține cărți slabe și mai puține cărți care nu îți plac", susţine Victor Miron. Adevărul este că mult prea mulți oameni rămân blocați luni de zile în câte o carte care nu le place și nu trec la alta pentru că nu vor să se lase de cea incepută. "Eu, personal, am regula de o săptămână. Dacă nu termin o carte în 7 zile, atunci în 90% din cazuri renunț la ea", explică Victor Miron.
2. Cărți pe cărțile de vizită
Te-ai gândit să treci pe spatele cărților de vizită acele 5 -10 cărți care ţi-au plăcut cel mai mult? Victor Miron susţine că acest mic detaliu este eficient pentru networking. "Va duce la conversații mult mai interesante cu oamenii pe care tocmai îi cunoști și le oferi o carte de vizită. Dacă aveți în comun autori preferați, atunci sigur o să vă fie mai ușor să creați o conexiune. În plus afla de cărți bune de la persoana din fața ta", spune acesta.
3. Aranjează-te cu volum
Pune-ți pe telefon versiunile audio ale cărților pe care vrei să le citești: așa poți să le asculți în timp ce mergi spre muncă sau în timp ce alergi sau te plimbi prin parc, potrivit lui Victor Miron.
4. Mergi mai des în club
Mergi mai des în clubul de lectură, căci la astfel de evenimente vei putea întâlni alți oameni care îndrăgesc aceiași autori și de la care poți afla de alte titluri interesante. Victor Miron propune înfiinţarea unui club de lectură la job. "Vă puteți întâlni o dată pe lună și timp de 2 ore să citiți pe loc un text scurt și după care să discutați despre el. O poți propune celor de la HR ca o activitate de team building. Sunt multe texte faine care se pot citi în 60-90 de minute, atât ficțiune cât și non-ficțiune. Compania pentru care lucrezi va fi cu atât mai deschisă dacă le propui titluri care transmit valorile firmei", sugerează Victor Miron.
5. Citește alături de cei dragi
Lectura nu e o activitate strict solitară: poți citi cu voce tare aceeași carte împreună cu partenerul sau partenera. "Măcar o seară pe săptămână încercați asta în loc de emisiuni tv sau seriale. Dacă ai copii, cu atât mai mult e bine să faceți asta cu toții", ne sfătuieşte Victor Miron.