Cum să fii un erou la birou? Stăpânește cele 4 superputeri ale momentului
Viața la muncă poate fi uneori o junglă. Dacă mai lucrezi și într-un mediu mai competitiv, atunci știi cum este să fii ținut în priză, 8 ore din 24. Mereu trebuie să fii mai bun decât colegii tăi, întotdeauna trebuie să demonstrezi ceva. Fie ție însuți, fie echipei din care faci parte.
A fi competitiv poate deveni un calvar profesional sau un exercițiu menit să-ți îmbunătățească performanțele pe care le ai. Totul depinde de atitudinea ta față de lucrurile noi și de etica ta profesională. Dacă vrei să excelezi în profesia ta și îți poți răpi câteva ore pe săptămână, poți să te transformi într-un supererou nu doar pentru echipa ta, ci și pentru șeful direct. Ce trebuie să faci însă? Care sunt skillurile ce-ți asigură faima în birou și recunoașterea meritelor?
1. Ia-ți centura neagră la Microsoft Office
În calitate de lord și stăpânitor a ceea ce înseamnă documente, Microsoft oferă o suită întreagă de cursuri online pentru programele sale: Excel, Word, PowerPoint și altele. (support.office.com) Chiar dacă pare un lucru superfluu, să știi toate secretele Office-ului înseamnă să ai cheile recunoașterii la birou. Nu-i de mirare: în ziua de astăzi mai toți lucram într-un fel sau altul cu Office-ul, indiferent de domeniul în care activăm. Vrei să faci o superprezentare? Învață tainele PowerPointului. Vrei să fii cel mai eficient organizator din birou? Stăpânește la perfecție Excelul!
2. Descoperă tainele Google Analytics
Așa cum spuneam acum câteva zile în articolul Ce vrea angajatorul anului 2015 de la tine, Analytics este nu doar un tool, ci și un mijloc sigur de a-ți îmbunătăți performanțele salariale. Este la mare căutare pe piață și cei care-l stăpânesc sunt printre privilegiații epocii digitale. Dacă ești și priceput pe conținut și mai cunoști și din misterele Google, atunci ai tot ce-ți trebuie ca să fii un comunicator eficient. Vrei să începi? Nimic mai simplu. Intră AICI și apucă-te de studiat.
3. Nu lăsa gramatica să-ți joace feste
Vrei să avansezi în carieră? Atunci trebui să știi cum să te exprimi corect. Învață gramatică și nu te lasa surprins de dezacorduri sau virgule puse acolo unde nu au ce cauta. Chiar dacă ești specializat pe un profil de real, ce nu ține direct de exprimare sau scris, tot ai nevoie să îți faci un CV bine pus la punct. Nu reușești întotdeauna să scapi de erori cu spell check de la Office-ul pe care îl ai instalat.
4. Învață să vorbești în public
Unul dintre cele mai mari neajunsuri ale profesioniștilor de orice fel este tracul pe care îl au în fața publicului. Nu o dată am văzut manageri și directori de top care nu știu să electrizeze o sală sau nu se pricep să vorbească. În public sau în privat. Trebuie să știi să-ți susții cauza și mereu va fi nevoie să poți convinge pe cineva că ești bun la ceea faci. Or dacă nu știi să te exprimi, sau ai trac, sau nu faci față emoțiilor, atunci skillurile tale nu vor fi niciodată descoperite. Mai mult, poți fii liderul echipei și reprezentatul colegilor tăi în demersurile pe care le faceți împreună. Poți deveni interfața cu superiorii ierarhici. Este limpede că ai avantaje certe dacă știi să vorbești bine în public. Totul depinde doar de voința ta. Lasă emoțiile deoparte și descoperă cât de bun orator ești. Și Cicero a pornit de jos. Tu de ce n-ai face-o?