Cum să fii liber într-o zi liberă!
„Milioane de oameni tânjesc după nemurire, deşi habar nu au cu ce să-şi umple timpul într-o după-amiază de duminică ploioasă”, scrie Susan Ertz.
Avem energie fizică, energie emoțională și energie spirituală. Toate sunt vitale și au un rol specific pentru funcționalitatea noastră.
Oboseala emoțională se manifestă prin cinism, sarcasm, tendința de a ironiza, de a acuza, de a învinovăți. Energia emoțională se reface prin emoții pozitive, prin experiențe ce aduc bucurie, care trezesc afecțiune, care ne fac să râdem.
Oboseala spirituală se manifestă prin senzația că nimic nu are sens, că totul e în zadar, că nimic nu mai contează, prin lipsă de chef de viață. Energia spirituală se reface prin iubire și autenticitate, prin experiențe care trezesc uimire, încântare, entuziasm, prin meditație, prin generozitate.
Energia spirituală este singura care contribuie și la refacerea rezervelor de energie fizică și emoțională. Așadar, eliberează-ți ziua liberă ca să-ți refaci resursele de energie.
Relaxează-te cum îți place ție.
Oamenii sunt diferiți. Unii sunt energizați în mulțime și zgomot, alții sunt energizați de un prieten bun sau o carte bună. Învață cum ești, înțelege cum funcționezi și fă ce este bine pentru tine.
Nu te simți vinovat că te odihnești.
Dreptul la odihnă este inalienabil. În plus, ai nevoie de resurse pentru tot ce ai de făcut în celelalte zile.
Shhh! Un pic de liniște!
La serviciu e zgomot și agitație. Iar dacă se întâmplă să fii singur în birou, oricum o mulțime de lucruri te solicită și îți distrag atenția. Așa că meriți un pic de liniște, măcar în ziuta ta liberă. Și mai meriți să nu mai faci mai multe lucruri în același timp. Oferă-ți luxul de a face lucrurile pe rând, de a nu mai fi peste tot și nicăieri. Fă o plimbare în natură, citește ceva, împrumută o carte de colorat și colorează. Dă-ți prilej de liniștire.
Fă un pic de mișcare!
Dar numai cât să te învioreze, nu să te extenueze. Ideea e să-ți refaci resursele de energie, nu să ți le consumi și mai mult. Pentru unii e înviorător să iasă la o plimbare, pentru alții e înviorătoare o alergare. Sau poate preferi sa dansezi samba la tine acasă. Alege ce se potrivește organismului și nevoilor tale. Important e să faci ce e bine pentru tine. În plus, mișcarea crește nivelul de endorfine și topește stresul.
Vicii? Apasă „Pause”.
Decât o cafea, mai bine un pui de somn. Decât un pahar de vin, mai bine un film bun sau o carte bună sau o partidă de râs cu cineva drag. Iar dacă în zilele pline mănânci fast food în grabă, atunci măcar când ai liber încearcă să mânânci mai hrănitor și mai liniștit, într-un loc care-ți place, eventual cu un prieten bun. Caută să te relaxezi într-un fel care să-i fie de folos corpului tău.
Fă-ți o bucurie.
Fă-ți ziua specială. Măcar pentru o vreme fă ceva ce îți place foarte mult, fără să stai cu ochii pe ceas – fă un duș mai lung, stai pe o bancă ce-ți place, fă o călătorie scurtă, mergi la restaurantul preferat, la o expoziție unde te simți bine, mergi la spa, petrece timp cu copiii sau bucură-te de un pic de timp fără copii. Îngăduie-ți mici bucurii după care tânjești, în mod normal, și care îți pun zâmbetul pe buze.
Petrece timp cu oameni dragi.
Dacă ai un animal de casă știi că-ți cere atenție insistent până-i dai, iar dacă nu o faci te privește trist. De multe ori m-am surprins gândind: „ce bine-ar fi să mă poată înțelege, să-i spun că nu am timp acum și nu am energie”. După care îmi spun: „noroc că nu mă înțelege și mă obligă să fiu prezentă și să nu amân lucruri cărora în mod eronat nu le dau prioritate”.
Adeseori îi lăsăm la urmă pe cei dragi – pentru că ei ne iartă, pentru că noi credem că ce facem noi e mai important (tot pentru ei) etc. În realitate, legăturile interumane – cu schimbul de iubire și energie pe care-l prilejuiesc – sunt surse de bine vital pentru noi toți și dau vieții noastre funcționalitate și sens cum nimic altceva nu o face.
Unplug. Mai bine conectează-te la tine.
Mergi undeva unde nu ai mai fost.
Noul stimulează creativitatea, pentru că în afara zonei de confort mintea se activează. Nu trebuie să mergi la celălalt capăt al lumii, orice loc nou are același efect. Ieși din rutină, schimbă peisajul și sunetele din fundal, expune-te unei experiențe noi. E suficient pentru ca mintea să facă scântei.
Privește atent și scrie ce vezi.
Fii prezent în moment și aprofundează experiența pe care o trăiești în prezent. Vei observa detalii semnificative, vei avea idei interesante, vei înțelege lucruri surprinzătoare. Scrie-le. Și e bine să scrii de mână – pentru că scrisul de mână solicită creierul într-un fel care mărește concentrarea, stimulează creativitatea, mărește capacitatea de a înțelege și scade anxietatea.
Fă ceva care să îți dea o viziune de perspectivă, să îți amintească de ce este important.
Fă ceva pentru oameni. Îți vei aminti cum funcționează viața, ce este important, te vei simți util, te vei conecta la oameni. Darul te bucură mai mult când îl oferi, iar când iubești ești mai împlinit decât atunci când ești iubit.
În ziua ta liberă, amintește-ți că bucuriile sunt simple și sunt „la liber”