Hunnia Huntanya, locul de poveste în care istoria se reinterpretează, nu se uită
„Călătoria te face modest. Așa vezi ce loc minuscul ocupi în lume”.
Cât adevăr în vorbele celebrului romancier francez Gustave Flaubert! Să te simți mic în fața dealurilor acoperite de păduri cu arbori înalți și robuști și să trăiești realitatea unui loc atât de atipic este unul dintre cele mai copleșitoare și frumoase sentimente pentru un călător. E chiar un pic umilitor să realizezi nu doar cât de puțin spațiu ocupi, ci și câte altele sunt pe lume. Alte locuri, alți oameni, alte credințe, alte experiențe diferite de ale tale. Și toate acestea așteaptă cuminți să fie descoperite. În timp ce acest sentiment copleșitor îți oferă speranță și emoție.
Complexul turistic Hunnia Huntanya este o astfel de experiență. Vorbim nu doar de un loc de poveste prin originalitatea arhitecturii (care te plasează în mijlocul unei pustietăți superbe ce te conectează cu natura), ci și prin posibilitatea de a afla mai multe despre trecutul îndepărtat al acestor ținuturi. O călătorie altfel, în care wellbeing‑ul și dezvoltarea personală au loc fără să fie nevoie de workshopuri speciale.
Hunnia Huntanya este și noua poveste din seria Cultura ospitalității – Oameni și valori, rubrică susținută în această ediție de Domeniile Sâmburești, AQUA Carpatica și Wet, un brand nou lansat de Valvis Holding Group.
***
O experiență ce te îmbogățește sufletește
O notă impresionantă pe Booking.com – 9.6 și sute de comentarii, majoritatea pozitive. Asta, deși și‑a deschis porțile abia acum trei ani. Nu se întâmplă prea des acest lucru.
În general, turiștii lasă feed‑backuri când au parte de experiențe negative și arareori își amintesc să povestească despre locurile frumoase pe care le întâlnesc. Pentru Hunnia Huntanya însă, laudele curg și vizează cazarea, mâncarea, priveliștea, servirea, personalul. Totul! Ca și pe tine, și pe mine toate aceste comentarii m‑au făcut curioasă: oare ce este atât de diferit aici față de alte locuri de cazare?! Aveam să‑mi dau seama rapid. Pe lângă arhitectura spectaculoasă a complexului și priveliștile parcă desprinse din cărțile de povești, mai există un element ce a dus la toate aceste rezultate. Cei doi tineri secui din spatele proiectului: Magor Gruya și Tünde-Mónika Silló. Sunt parteneri în viața de zi cu zi (părinți a doi copii), dar și în business, formând o echipă excelentă, care se completează perfect. „Suntem implicați sută la sută în acest proiect și ne dorim ca fiecare persoană care ne trece pragul să aibă parte de o călătorie care să le rămână întipărită în memorie, dar și în suflet. Să fie o experiență diferită de ceea ce au mai trăit. Hunnia Huntanya să nu fie doar un alt loc unde s‑au cazat și au mâncat OK. Să fie o experiență completă, în care fiecare element contează ‑ de la designul restaurantului și al căsuțelor, la numele lor, la peisaj, la ce află despre oamenii acestor locuri și despre aceste ținuturi și până la mâncare, la vizitele pe care le pot face în împrejurimi, la interacțiunea cu noi. Să plece de aici măcar puțin mai bogați sufletește”, afirmă Tünde‑Mónika Silló.
Originile nu trebuie date uitării
În 2019, în plină pandemie, când multe pensiuni puneau lacătul pe ușă, Magor și Mónika au deschis porțile acestui complex turistic. O decizie deloc ușoară și destul de riscantă, ținând cont de contextul de atunci. „În copilărie am învățat șah, să știți că e mai mult decât un simplu joc. M‑a ajutat în viață extraordinar de mult. Să gândesc tot timpul în perspectivă și să fac alegeri bune, chiar și în situații dificile. Am deschis într‑o perioadă grea pentru industrie, dar care nouă nu ne‑a fost.
„Dorința noastră este ca generațiile viitoare să cunoască trecutul, trecutul acestor locuri și originile oameniilor care au trăit cândva pe aceste pământuri. Astăzi nu se mai construiește ținându‑se cont de istorie și, în acest mod, totul va fi dat uitării. Noi nu ne dorim acest lucru. De aceea am ales această arhitectură pentru Hunnia Huntanya. Ne‑am inspirat din triburile hune. A fost dificil de realizat și costisitor, dar ne ajută la ceea ce ne‑am propus să dăm mai departe celor care acum nici nu sunt născuți. Mai pe scurt spus: ceva din trecut făcut în prezent, pentru viitor. Nu știu ce o să fie peste 500 de ani, dar merită să știu măcar că am încercat și că am o șansă ca aceia care vor trece pe aici să afle despre trecut și despre originile acestor locuri, pentru că istoria nu trebuie uitată”, spune Magor Gruya.
Arhitectură inspirată din vechile triburi nomade
Hunnia Huntanya este un complex turistic situat în Vlăhiţa, judeţul Harghita, format din șapte căsuțe (fiecare dintre acestea poate acomoda două sau patru persoane, în total 22) ce poartă nume ale unor conducători huni și care te duc cu gândul la vechile triburi nomade. Ca arhitectură, acestea seamănă cu iurtele în care locuiau cândva hunii. Din acest complex turistic mai face parte și un restaurant care, evident, și el are o arhitectură la fel de aparte precum căsuțele și care, deși te duce cu gândul la construcțiile asiatice, are la bază tot vechile așezări hune. Restaurantul are o capacitate de 250 de locuri ‑ în interior și pe terasă. Meniul „a la carte” are la bază preparate secuiești reinterpretate, acestea fiind extrem de apreciate de către turiști, atât pentru gust, cât și pentru porțiile mari. Pleci sătul și cu papilele gustative în extaz. „Întreaga arhitectură a complexului a fost inspirată din istoria triburilor hunilor. Investiția totală a ajuns la aproape un million de euro. Cu siguranță suma ar fi fost mult mai mică dacă am fi ales o arhitectură obișnuită, dar formele rotunjite ale clădirilor au presupus costuri mari”, adaugă Magor Gruya.
Echipa de lucru, formată cu tineri din comunitate
În timp ce Magor s‑a implicat în designul și construcția acestui complex turistic, Mónika este cea care se ocupă de rezervări și are grijă ca persoanele care îi trec pragul să trăiască o experiență pe care să nu o uite prea curând. Tot ea este responsabilă și de angajarea oamenilor și formarea unei echipe de lucru solide, pe care să se poată baza: „Am ales să lucrăm cu liceeni ‑ avem în zonă un liceu cu profil de turism, și cu studenți. Ne‑a ieșit o echipă de care suntem mândri! Majoritatea celor care lucrează la Hunnia Huntanya sunt din comunitatea noastră. Îi învățăm tot ce presupune ospitalitatea și cum trebuie să trateze clientul. Până la urmă, modul în care se simt oaspeții la noi ne poate scădea sau crește business‑ul. Recomandările bune îți aduc clienți. Recomandările proaste te fac să pierzi potențiali oaspeți. În plus, vrem ca turiștii care ne vizitează să fie tratați așa cum ne dorim noi să fim atunci când mergem în concedii: cu respect, implicare, zâmbet, amabilitate”.
Ea speră ca tinerii să rămână în „familia” Hunnia Huntanya și după ce își termină studiile: „Ei nu sunt pentru noi niște simpli angajați, fac parte din familia noastră și ne‑am atașat de ei”. Tünde‑Mónika Silló știe bine cât de importantă este echipa pentru afacerea pe care o conduce și cât de mult face diferența între succes și eșec un detaliu căruia nu i se dă importanță, deoarece în trecut a lucrat ca ospătăriță în cele mai bine cotate restaurante din Miercurea Ciuc și astfel a avut ocazia să cunoască bine ce presupune o afacere în industria ospitalității.
Dezvoltarea complexului și noi provocări
În ceea ce privește dezvoltarea complexului, reprezentanţii acestuia spun că au de gând să mai construiască o piscină și câteva căsuţe. „Mai vrem să construim câteva, dar nu foarte multe pentru că nu ar mai arăta așa și vrem să păstrăm ineditul acestui loc. Avem în plan și o piscină, și ea atipică, designul va fi ceva care o să rămână în memoria celor care o să aleagă să vină la noi și care să deservească zilnic 300 de oameni. Ne‑am gândit și să creăm mici ateliere meșteșugărești, astfel încât vizitatorii să aibă ocazia de a‑și reaminti sau a cunoaște modul în care trăiau și lucrau strămoșii noștri”.
Planurile nu se opresc aici: „Am început să construim un conac și un hotel de 5 stele. Fac parte dintr‑o familie de nobili, știu ce înseamnă această lume și vreau să o cunoască și alții. Avem în plan și o rezervație cu animale sălbatice, dar ceva diferit de tot ce există în țară. Garduri care să‑i separe pe oameni de urși, zimbri etc., dar care să nu se vadă, să le creeze vizitatorilor percepția că sunt chiar lângă animale. Toate proiectele noastre sunt altfel, vor fi realizate cu multă muncă și investiții financiare mari, necesită câțiva ani să prindă viață, dar preferăm să nu ne grăbim și să realizăm lucruri care să‑i apropie pe oaspeți de această zonă și să‑i facă curioși să o cunoască mai bine. Să‑i afle originile și să‑și dorească să se reîntoarcă aici”.
Amprenta pe care și‑o lasă vizita la Hunnia Huntanya asupra turiștilor
Fiecare călătorie își lasă amprenta asupra ta. Chiar și fără să îți dai seama, doar a fi într‑un alt loc va lăsa o urmă. Nu vei părăsi destinația fiind aceeași persoană care ai fost când ai sosit. Toate cele trăite ne consolidează trăsăturile sau ne fac să ne dăm seama că trebuie să ne schimbăm în mai bine. Sau cel puțin asta‑ți transmite o vizită, fie și de doar două zile, la Hunnia Huntanya.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 278
Pentru abonare, click aici