Cuibul de lemn, un colț atipic de rai, în care viața încetinește și capătă alt sens
Să călătorești este cel mai bun mod de a te pierde și a te regăsi în același timp. Călătoria într-un loc nou, cu o minte deschisă către lume și către orice te așteaptă, este unul dintre momentele din viață care schimbă și definesc ceea ce ești. Călătoriile ne învață lucruri, nu doar despre lume și diferitele sale culturi, dar și despre noi înșine. Multe sunt felurile în care te pot schimba călătoriile, iar dacă te încumeți și o pornești în lumea largă, așteaptă-te să descoperi laturi ale tale pe care nici nu le bănuiai.
După ce ți-ai deschis mintea și inima pentru călătorii, experiențe, locuri și oameni noi, lumea încetează să se mai arate ostilă, părând cu adevărat un loc mai bun, mai prietenos. Privind totul cu o minte deschisă, fără teama de a te expune noului, devii mai conectat cu lumea înconjurătoare și mai capabil să te bucuri la maxim de tot ce are aceasta de oferit.
Un colț de Românie autentică
Dacă te-am convins să călătorești și vrei să lași în urmă orașul cu ale lui drumuri sufocante și viață pe repede înainte, să ai momentul tău de respiro, fugi într-un colț de Românie autentică, acolo unde nu e loc nici de îndoială, nici de prea multe întrebări. Există multe astfel de locuri în țara noastră.
De exemplu, în Râșnov, avem Valea Glăjeriei, o zonă sălbatică, descoperită de turiști recent și aflată acum într-o dezvoltare continuă. O bucată de rai, de o frumusețe ireală, aproape inițiatică, ca o pictură a naturii, care îți va oferi răgazul binemeritat, departe de lumea agitată.
În mijlocul acestei oaze verde, a răsărit, parcă de nicăieri, Cuibul de lemn, un hotel de patru stele, atipic, cu o arhitectură pe care nu o veți mai regăsi nicăieri.
Cuibul de lemn este și noua poveste din seria Cultura ospitalității – Oameni și valori, rubrică susținută în această ediție de Domeniile Sâmburești, AQUA Carpatica și Wet, un brand nou lansat de Valvis Holding Group.
De la nume și până la arhitectură, proiectul duce cu gândul la căldura unui culcuș ferit de viața cotidiană agitată, un hotel de tip retreat, unde viața se scurge domol. Aici iei cu adevărat o pauză de la tot, te detașezi de lumea de acasă, de preocupările obișnuite. Vine natural o dorință de a te lăsa ghidat înspre un alt fel de viață. Călătoriile retreat reușesc să înflorească omul care pornește într-o astfel de aventură, punându-și mintea pe slow motion, dornic de simţire. Omul care își dorește să dărâme rutina ce l-a robotizat, care simte că e timpul să se deconecteze de la „sistem” și să petreacă un timp cu sine.
Cum a afectat pandemia firul poveștii
Cuibul de Lemn și-a făcut loc pe scena opţiunilor de cazare din România la sfârșitul anului 2019, mai exact în decembrie. O perioadă deloc favorabilă pentru a începe un business atât de complex, chiar la debutul pandemiei Coronavirus.
Pentru Cuibul de Lemn, se pare, însă, că pandemia nu a schimbat firul poveștii. „Cel puțin nu în rău. Poate doar în bine, noi fiind izolați, sau lăsând această senzație, am fost foarte căutați”, povestește Eduard Gabriel Dudu, managerul Cuibului de Lemn.
Căldură și siguranță. Protecție și intimitate
O întâmplare a făcut ca proprietarul, Marius Rusu, om de afaceri din București, să descopere împrejurimile Văii Glăjerieiși să valorifice tot ce e mai bun din acea zonă. Construcţia a durat destul de mult, ea s-a întins pe o durată de cinci-șase ani, fiecare bucată de sită fiind aplicată manual.
„Conceptul a fost gândit să sugereze căldură și siguranţă, protecţie și intimitate. Locul e unic prin amplasarea într-o zonă mai ferită și relativ necunoscută din punct de vedere turistic, pe Valea Glăjeriei din Râșnov, dar, totodată, aflată în proximitatea obiectivelor turistice din apropiere, precum Cetatea Râșnov, Dino Parc, Castelul Bran sau Poiana Brașov. În concluzie, povestea noastră este una destul de simplă, în echilibru cu natura, iar misiunea noastră este de a face lucrurile să încetinească”, explică Eduard Gabriel Dudu ideea din spatele acestui proiect.
Cuibul pare că te privește cu ochi suspicioși
Hotelul de patru stele este o combinaţie câștigătoare de ospitalitate veche și facilităţi moderne. Privit de sus, Cuibul pare că te privește cu ochi suspicioși, care se înmulţesc în funcţie de unghiul din care te uiţi. Ideea unei astfel de abordări îi aparţine arhitectului Mihai Nuţă, artizan cu o experienţă de peste două decenii în arhitectura de lemn și a învelitorilor din șindrilă.
În ceea ce privește cele mai mari provocări pe care le-au întâmpinat în această afacere, managerul hotelului recunoaște că personalul și lipsa lui le-au dat puțin de furcă. „Acum se profilează o altă provocare uriașă, determinată de creșterea de preț aberantă a utilităților”.
Lumea a aflat de hotel „din gură în gură”
Cuibul de Lemn este evident un remediu excelent pentru dozele de stres, pentru agitaţia și zarva din viața de zi cu zi. Toate facilităţile, de la cazare la mâncare și la opţiuni de distracţie, au făcut ca proprietarii Cuibului de Lemn de la Râșnov să înregistreze rezervare după rezervare imediat după ridicarea stării de urgenţă. Astfel, de la 1 iunie 2020, proiectul hotelier nu a avut nicio zi fără turiști, iar gradul de ocupare a fost de 85% peste vară.
„De la 20 de ani lucrez în domeniul ospitalității, deci peste 30 de ani de experiență din care 25 în Poiana Brașov. Am condus mai multe unități, printre care aș menționa fostul hotel Șoimul din Poiană, Dolce Vita Bran și Palatul Știrbey din Buftea. Surprinzător, dar Cuibul de Lemn a fost cel mai ușor proiect al meu. Clădirea atipică și rar întâlnită, zona, noutatea s-au impus de la sine. În pofida faptului că nu s-a făcut deloc reclamă locului, s-a ales varianta strict la recomandare, gradul de ocupare a fost mare încă din prima lună de la deschidere. Un pariu pe care l-a câștigat proprietarul, eu fiind împotriva lipsei de reclame pe canalele specifice”.
Investiții de peste trei milioane de euro și cifra va crește
Până acum, investiţiile făcute în acest proiect au depășit trei milioane de euro, iar suma va crește, pentru că se dorește extinderea lui. „Avem în proiect să facem încă 30 de camere, o piscină exterioară și un centru SPA“, precizează managerul.
Cuibul de Lemn ar urma să treacă prin toate aceste transformări în următorii ani. În acest moment, capacitatea maximă a locului este de 60 de persoane, doar spaţiile de cazare putând acomoda 18 persoane. „Clientul Cuibului de Lemn este, la modul general, corporatist, tânăr pasionat de verde, de natură, aventurier și călător. Apreciază tot ce este atipic, curajos și în armonie cu natura. Dar, evident, nu avem doar acest tip de client”, mărturisește Eduard Dudu.
Valorile tradiționale, luate în calcul la construcția hotelului
Locația a fost construită ținând cont de valorile tradiționale și de unicitatea acelui spațiu. Hotelul este situat într-o zonă deschisă, având o priveliște desprinsă parcă din povești, în care se zăresc munții. Camerele, care au toate acest „view”, sunt de trei tipuri: cele duble (care sunt toate situate la parter), apartamentele, ideale pentru familii, și camerele duplex, având un living frumos la primul etaj și un dormitor confortabil la ultimul etaj.
„Rabat nu voi face niciodată de la a oferi servicii de calitate clientului. Niciodată să nu faci economie pe spatele celui care te ține, de fapt, în viață și în business”, crede managerul că este cheia care te apropie cu un pas mai aproape de succes într-o astfel de afacere.
Bucătărie românească cu un „touch” personal
Restaurantul Cuibului de Lemn are 80 de locuri în interior și încă pe atâtea pe terasă. Meniul conține, în mare parte, mâncăruri românești, dar și câteva preparate internaționale. Toate felurile, care sunt special gândite să-ți „gâdile” papilele, au „touch-ul” chef-ului de aici. Cei care s-au lăsat deja răsfățați spun că „mâncarea nu este doar gustoasă, arată și într-un fel care o să-ți încânte retina”.
Locul te ține aproape de el
Ce poți face la Cuibul de Lemn? Zona din jurul hotelului este multifuncțională, așa că opțiunile sunt diverse: închiriere de biciclete, tubing, plimbări, saună sau jacuzzi. Mai mult decât atât, hotelul este situat la doar câteva minute distanță de cetatea Râșnov, peștera Râșnov și Cheile Râșnoavei. De asemenea, în 15 minute cu mașina se poate ajunge la Bran, iar aici puteți vizita Castel Bran.
Indiferent de anotimp, acest hotel are o frumusețe aparte, iar zona ușor sălbatică din împrejurimi pare un autentic generator de la care să-ți încarci bateriile.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 279
Pentru abonare, click aici