Criza mijlocului de carieră – ai încredere în ea
Prima veste bună este că există. A doua veste bună este că trece. E bine că există pentru că ne face să ne punem întrebări. E bine că trece pentru că asta înseamnă că aduce răspunsuri și generează oportunitate și schimbare. Așadar, criza mijlocului de carieră prilejuiește cunoaștere de sine și declanșează o etapă mai autentică și mai împlinită în cariera și în viața noastră.
Cauzele pot fi multe. Poate am plecat de la început în direcția greșită, poate am mers prea departe în direcția corectă sau poate ceva s-a schimbat, pe parcurs, la noi înșine sau în circumstanțele exterioare, și trebuie să facem o recalibrare. Sau poate, pur și simplu, avem nevoie de o etapă următoare.
Criza mijlocului de carieră i se poate întâmpla oricui, chiar și celor care și-au împlinit obiectivele profesionale – caz în care poate fi cu atât mai descumpănitoare. Ce-i de făcut?
Începe prin a te lua în serios. Nu-ți nega gândurile și emoțiile, pentru că acestea îți oferă informații relevante despre tine, pe care ai nevoie să le știi ca să te poți înțelege. Nu încerca nici să-ți justifici trăirile, pentru că este foarte posibil să le atribui un sens greșit. Ai încredere în tine, acceptă-le, lasă-te condus de ce gândești și de ce simți și vezi la ce răspunsuri ajungi.
Ia-ți fericirea în serios. Gândește-te la fericirea ta. Dedică timp reflecției în fiecare zi, pentru a contempla diversele aspecte ale vieții tale și a decide ce ai de făcut pentru bunăstarea ta. La vârsta maturității facem ce e de făcut pentru familie, pentru serviciu, pentru prieteni, dar rareori facem ce trebuie pentru noi înșine. Faptul că suntem ultimii pe propria lista de priorități ne îndepărtează de noi înșine, iar acesta poate fi unul dintre factorii declanșatori ai crizei. Caută să-ți fie bine, nu să te autoconvingi că ești bine.
Fii generos și împlinește-ți visele. Omul funcționează bine numai când este el însuși. Numai când ești tu însuți ai acces la toate resursele tale – atât pentru a fi fericit, cât și pentru a fi rezilient. Astfel, fericirea ta este un act de generozitate și față de ceilalți. Împlinit fiind, vei avea mai multe resurse și pentru ei. Iar autenticitatea ta va fi o bună și necesară sursă de inspirație de care ceilalți au nevoie.
Lasă-te inspirat. Caută un mentor, vorbește cu oameni care au trecut deja prin asta. Astfel nu te vei simți singur, vei vedea că răspunsuri și soluții există și poate chiar te vei lăsa ghidat de experiența altuia.
Învață mereu. Fă în așa fel încât să te distingi de cei asemeni ție. Adaugă pregătirii tale generale o specializare, eventual de nișă, care te pasionează și care prezintă un interes deosebit pentru tine. Un manager cu 10 ani de experiență și un MBA e ușor de găsit. Dar anii tăi de experiență de viață alături de o diplomă cu relevanță unică într-un domeniu care te inspiră este o combinație câștigătoare.
Păstrează-ți curiozitatea. Caută mereu idei noi și oameni noi. Ai grijă să nu devii prea comod, nu te resemna, nu-ți restrânge rețeaua de cunoștințe la cercul strict necesar muncii tale. Păstrează-ți prospețimea în gândire, rămâi la curent cu ce se întâmplă și lasă-te inspirat de ceilalți. Vei fi inovator, creativ, implicat și vei avea încredere în tine.
Fii autentic cu privire la dorințele, nevoile și așteptările tale. În această etapă de viață și categorie profesională, presiunile financiare, sociale și de lucru sunt semnificative. Ești responsabil pentru bunul mers al multor lucruri și mulți sunt cei care se așteaptă mereu să faci totul bine. Este ușor ca aceste așteptări ale celorlalți, universale și nerealiste cum sunt, să te facă să fii nemulțumit de tine. Iarba e mereu mai verde în curtea vecinului, așa că nu te compara cu alții. Punctul tău de referință ești tu. Întreabă-te „Ce am eu nevoie?”. Faptul că faci bine anumite lucruri nu înseamnă și că trebuie să le faci tu. Decide ce vrei să faci și ce nu și comunică limpede acest lucru.
Stabilește-ți propriile obiective. E ușor să te simți blocat atunci când nu mai sunt atât de multe obiective de carieră de atins. Până la vârsta maturității cariera evoluează constant și, adeseori, destul de rapid. Dar, când ajungem în această etapă, nu mai este la fel de clar ce urmează și se poate instala un sentiment general de blocaj. Obiectivele nu mai sunt de la sine înțelese și este nevoie ca fiecare om să și le stabilească singur, prin reflecție și autocunoaștere. Întreabă-te ce contribuție semnificativă poți aduce, ce te împlinește, pe care dintre abilitățile tale te-ai simți inspirat să le folosești?
Criza mijlocului de carieră îți este bun prieten. Privește-o ca pe o oportunitate de a învăța mai mult despre tine, de a descoperi lucruri pe care le-ai ascuns de tine sau le-ai neglijat, de a renunța la obiceiuri vechi și la vise care nu mai sunt de actualitate. Criza semnalează că e timpul să redevii participant activ în viața ta.
Ai încredere în crize. Când viața ne trezește printr-un apel la adevăr, bine ar fi să nu ne întoarcem pe partea cealaltă pentru a mai trage un pui de somn.
Sursă:
Experiencing a mid-career crisis? A top career coach explains 5 ways to break free.