Creativitatea – instrument de adaptare în vremuri perturbatoare
„Viitorul le aparține celor care își dezvoltă multe abilități și le combină în mod creativ”, spune Robert Greene.
Trăim vremuri extrem de perturbatoare. Astăzi, schimbările tehnologice se petrec exponențial, combinatorial și recursiv, prin urmare ceea ce înainte se întâmpla în 10 ani, acum se întâmplă în 3. Gerd Leonhard semnalează că logica și prezumțiile care determină viitorul s-au schimbat total.
Până de curând, oamenii încearcau să ghicească viitorul pornind de la prezent sau de la trecut. Credeam că ceea ce a funcționat bine până acum ar trebui să ne fie de folos și în viitor, cu ceva îmbunătățiri, pe ici pe colo. Dar astăzi știm că viitorul nu va mai fi o simplă prelungire a prezentului, ci va fi extrem de diferit.
Transformarea digitală și inteligența artificială (AI) sunt intens discutate, dar sunt doar două dintre transformările majore (eng. megashifts) care vor revoluționa toate aspectele vieții noastre în viitor. La acestea se adaugă digitizarea, virtualizarea, robotizarea, automatizarea, augmentarea, dezintermedierea – ca să enumerăm doar câteva.
Așadar, la vremuri noi, trebuie să ne schimbăm și noi, adoptând noi tipuri de mentalitate și comportament. Nivelul schimbărilor și viteza cu care acestea se produc cer conștiență, agilitate, colaborare, diversitate, incluziune, conectare, mentalitate de explorator, confort în situații de ambiguitate, nesiguranță, necunoscut.
Supraviețuiesc nu cei mai puternici sau mai inteligenți, ci cei care se adaptează cel mai ușor, susține Darwin. Iar Louis Pasteur spune că șansa favorizează mintea pregătită.
CREATIVITATEA FAVORIZEAZĂ ADAPTAREA, ÎN VREMURI PERTURBATOARE
Ne întrebăm mereu despre secretul creativității, dar ingredientele creativității sunt prea multifațetate și complexe pentru a fi reduse la un singur factor. Creativitatea nu se reduce la expertiză și cunoștințe, ci include o suită de caracteristici intelectuale, emoționale, motivaționale și etice. Firul roșu care străbate toate domeniile creative este format din: deschidere către viața interioară, preferința pentru complexitate și ambiguitate, toleranță ridicată pentru dezordine și neorânduială, capacitatea de a identifica ordinea în haos, independență, neconformism, deschiderea către riscuri. Astfel creativul este adaptabil și ingenios.
„Renunță la certitudine. Opusul certitudinii nu este incertitudinea, ci este deschiderea, curiozitatea și disponibilitatea de a accepta paradoxul, în loc să simți nevoia să alegi o singură variantă din cele existente. Cea mai de seamă provocare este să încercăm să ne acceptăm pe noi înșine exact așa cum suntem, fără să încetăm vreodată să învățăm și să ne dezvoltăm”, spune Tony Schwartz.
Creativul dispune de un nivel ridicat de intimitate cu sine – are curajul de a privi în interiorul său, inclusiv la părțile negative și ambigui. Este deschis și curios în legătură cu toate aspectele vieții – bune și rele, albe și negre – ceea ce poate fi o sursă de angoasă, dar, în egală măsură, este și o sursă de realism, echilibru, armonie și conștiință de sine.
„A fi integru” înseamnă și „a fi întreg”. Numai când te cunoști și te accepți pe tine poți fi autentic. Și numai când ești autentic ai acces la toate abilitățile și resursele tale. „Activitatea creativă implică toate aspectele și componentele sinelui – emoții, niveluri de energie, trăsături de personalitate, minte”, spune Robert Greene.
În plus, creativul își transformă obstacolele și suferința în sursă de inspirație, artă, înțelepciune, în produse utile pentru viață și societate. „Creativii nu sunt imuni la dezamăgirile și tragediile care umbresc viața tuturor oamenilor, ci au pornirea de a nu petrece prea mult timp gândindu-se la ce a fost sau la „cum ar fi fost dacă” și aleg să meargă mai departe”, spune Mihaly Csikszentmihalyi.
Creativitatea nu este atât o sumă, cât o înmulțire de factori. Dacă un factor este mai puțin dezvoltat, acesta va fi compensat prin altul. Felul în care acești factori interacționează între ei și se potențează reciproc amplifică nivelul de creativitate.
Din sistemul de caracteristici al creativității fac parte: funcționalitate intelectuală, cunoștințe și abilități aferente domeniului de activitate în cauză, abilități și moduri de gândire ingenioase, perseverență, deschidere către asumarea riscurilor, motivație intrinsecă și dragoste față de activitatea desfășurată, o suită complexă de emoții pozitive și negative.
Creativul își cultivă o gamă largă de însușiri, dar dispune și de o mare capacitate de a se adapta, și chiar de a înflori și prospera, profitând la maximum de abilitățile sale. Capacitatea de a se adapta la schimbare, în mod fluid și flexibil, se reflectă într-un set de trei elemente corelate cu creativitatea: plasticitatea, divergența, convergența. Acestea deservesc foarte bine procesul de generare și selecție a ideilor necesare în procesul de inovare și de creare de produse utile și valoroase pentru societate.
Plasticitatea – este tendința de a explora și de a interacționa cu idei, obiecte, scenarii noi. Imboldul a explora are la bază combinația dintre deschiderea către nou, inspirație și un nivel ridicat de energie.
Divergența – este capacitatea de a gândi independent, generează impulsivitate și scade conștiinciozitatea și disponibilitatea de a se conforma.
Convergența – este capacitatea de pune ideile în practică, de a le implementa într-un mod trainic și durabil și presupune un nivel ridicat de conștiință, precizie, perseverență, capacitate analitică, sensibilitate și receptivitate la oameni și nevoile lor.
Punctul forte al creativilor este capacitatea de a se mișca într-o gamă largă de caracteristici, trăsături de caracter, abilități și comportamente. De exemplu, ei pot fi atât introvertiți, cât și extrovertiți, în funcție de situație și de circumstanțe, pot naviga ușor între intelect și emoții, își pot stimula gândurile sau își pot liniști gândurile. Astfel, după cum spune Mihaly Csikszentmihalyi, comportamentul creativilor nu se supune unei structuri interioare rigide, ci cerințelor de interacțiune pe care circumstanțele și situația o impun.
În cartea sa, The Art Spirit, pictorul Robert Henri scrie: „Când se trezește artistul din om, indiferent de ocupația sa, acesta devine inventiv, explorator, curajos, expresiv. Devine interesant pentru ceilalți. Artistul deranjează, supără, luminează, deschide căi pentru o mai profundă înțelegere. Când cei care nu sunt artiști încearcă să închidă cartea, artistul o deschide și ne arată că mai sunt multe pagini posibile.”
Dacă „viitorul le aparține celor care își dezvoltă multe abilități și le combină în mod creativ”, după cum semnalează Robert Greene, atunci e vremea creativilor. E vremea să ne (re)trezim și să ne stimulăm creativitatea.
Sursa: Wired to Create: Unraveling the Mysteries of the Creative Mind