Workshop-uri care ne pregătesc pentru viitor, la Casa Experimentelor
Conceptul de bază al Casei Experimentelor este de a valorifica tendinţa copiilor de a se juca, mai mult decât de a citi. Experimentele interactive variate vor crea contextul în care va fi posibilă experimentarea personală a fenomenelor şi explorarea unor situaţii noi şi de a pune întrebări. De fapt, principiul este de „a învăţa făcând” într-o manieră distractivă.
Aproape jumătate – 41.3% – din suprafața pământului este alcătuită din zone deșertice. Cu toate acestea, 2 miliarde de oameni locuiesc acolo și cultivă peste 45% dintre culturile agricole de pe întreg Globul. Cum este posibil traiul și creșterea plantelor în astfel de condiții neprielnice, când pentru a produce o felie de pâine sunt necesari 48 de litri de apă, pentru un măr – 82 de litri, iar pentru o bucată de ciocolată peste 1720 de litri?
Aceasta este doar una dintre întrebările la care Casa Experimentelor invită vizitatorii cu vârsta peste 5 ani să găsească răspunsuri, în cadrul unei serii de experimente ghidate (workshopuri), începând cu luna octombrie a acestui an.
Pe parcursul acestora, vizitatorii vor avea ocazia să descopere cum poate fi păstrată apa în solul nisipos al deșertului, pentru a fi absorbită de rădăcinile plantelor, și cum poate fi purificată pentru a deveni potabilă. Ambele experimente sunt extrem de interesante și pentru noi, cei care locuim în zona temperată, și care, din cauza poluării și a schimbărilor climatice, asistăm treptat la deșertificarea unor zone precum cele din Dobrogea sau la transformarea apei mărilor și oceanelor în apă potabilă, prin desalinizare, pentru a compensa debitul scăzut al râurilor și izvoarelor. În plus experimentul “Vulcanul din casă” ilustrează într-un mod captivant reacția acid-bază, reacție care stă la baza multor procese chimice importante. Acest experiment ajută și la dezvoltarea creativității copiilor utilizând în mod inedit substanțe pe care le avem în gospodărie: bicarbonat de sodiu (agent de afânare în patiserie) și acid acetic (binecunoscutul oțet).
Alături de workshop-urile care au în centru apa, vizitatorii sunt invitați să descopere principii de bază din domeniul fizicii, chimiei, biologiei și matematicii cu ajutorul a zeci de experimente simple dar ingenioase.
“Casa Experimentelor este locul care m-ar fi convins probabil în primii ani de școală, sau chiar și mai târziu, să aleg o altă profesie, cea de cercetător, inginer, medic sau matematician, iar reacția celor mai tineri dintre vizitatori îmi confirmă convingerea: dacă atunci când intră în expozitie sunt timizi și se simt neîndemânatici, la plecare, după ce au explorat timp de câteva ore tot ce le oferă acel spațiu, 90% dintre ei vor să se facă cercetători”, subliniază Diana Ursachi, Manager Comunicare & Relații Publice la BASF.