Walt Disney – A descris viitorul, povestind trecutul
Dupa nasterea lui Walter Elias, in 1901, familia Disney s-a mutat din Chicago in oraselul Marceline, din statul Missouri. Tatal, sever si mereu ocupat cu falimentele care ii saraceau familia, nu a dat importanta talentului artistic al lui Walt. La sapte ani, baietelul strangea bani din desenele vandute vecinilor. Incurajarile au venit din partea mamei si a fratelui mai mare, Roy, devenit mai tarziu partenerul sau de afaceri.
Copilaria lui Walt a fost una fericita. Anii petrecuti la tara l-au facut sa indrageasca natura si animalele, dragoste pe care va incerca sa o insufle mai tarziu celor din jurul sau, copii si adulti. In liceu, a prins gustul actoriei, distrandu-si colegii prin imitarea lui Charlie Chaplin. De altfel, celebrul comediant a inspirat aparitia lui Mickey Mouse: "Ii datorez ideea lui Chaplin. Am vrut ceva fermecator si ne-am gandit la un soricel care sa aiba ceva din melancolia lui Chaplin; un micut care incearca sa faca totul cum stie el mai bine".
Noaptea, tanarul Walt se furisa la teatrul din oras, fara stirea parintilor, pentru a juca in piese comice. In 1918, avea 16 ani. Ar fi vrut sa se inroleze in armata, dar, pentru ca varsta nu i-o permitea, a devenit sofer de ambulanta la Crucea Rosie si a plecat in Franta. Masina lui era singura ambulanta pictata in intregime cu personaje comice. Intors in SUA, Walt incepe o mica afacere, producand filmulete animate pentru oamenii de afaceri din Kansas City. Falimentul il determina sa bata la portile Cetatii Filmului. La Hollywood, isi deschide impreuna cu Roy un atelier de desen in garajul unui unchi. Avea 22 de ani, abia impliniti. La 24, se casatoreste cu Lillian Bounds, una dintre primele sale angajate. Cele doua fiice ale sale, Diane si Sharon, nu vor simti niciodata absenta tatalui lor celebru. "Nimeni nu ar trebui sa-si neglijeze familia in favoarea afacerilor", sublinia Disney importanta familiei. Singurul necaz din viata privata a fost moartea mamei, in 1938. Cei doi frati cumparasera pentru parinti o casa mai aproape de studiourile lor. La o luna dupa mutare, Flora Disney moare, asfixiata din pricina unui cos defect din noua locuinta.
Revenind la anul 1927, primul succes al fratilor Disney apare o data cu desenul animat despre iepurele Oswald. Ei pierd insa drepturile asupra personajului, fiind dati in judecata de distribuitorul lor. Fapt care il determina pe Walt sa nu mai renunte niciodata la drepturile de distributie asupra creatiilor sale. 1928 este anul nasterii lui Mickey Mouse, personajul care i-a adus celebritatea: "Aventurile lui Mickey Mouse sunt strans legate de viata mea. E de inteles faptul ca ma simt atasat de micul personaj cu rol atat de mare in cadrul productiilor Disney. Inca vorbeste in numele meu, asa cum si eu vorbesc in numele lui".
Productia in care Mickey debuteaza pe ecran, Vasul cu aburi Willie, este primul film de animatie in care sunetul se sincronizeaza cu miscarea buzelor personajelor. Cautand perfectiunea in arta desenelor animate, Walt infiinteaza Tehnicolor, compania care va produce primele desene animate color, Silly Simphonies Cartoon Features. Filmuletul Flori si copaci (1932) ii aduce primul dintre multele premii ale Academiei Americane de Film. In 1937, produce Moara cea veche, primul film de animatie in care s-au folosit tehnici speciale cu mai multe camere de filmare. In acelasi an, Disney obtine un mare succes cu Alba ca Zapada si cei sapte pitici, capodopera a cinematografiei mondiale, care l-a costat aproape un milion si jumatate de dolari.
In 1940, se deschid Studiourile Disney, cu 1.000 de angajati si peste 100 de productii animate realizate pana in prezent, printre care: Cei trei calareti, primul film animat in care personajele desenate sunt combinate cu oameni adevarati, desenul muzical Mary Poppins si celebrele filme clasice de animatie Pinocchio, Elefantul Dumbo, Bambi si Fantasia. Desi numele sau domina industria divertismentului american, Walt Disney nu era un mogul hollywoodian tipic. Prefera intotdeauna cina alaturi de familie, in defavoarea evenimentelor mondene. Socializarea il plictisea, dar domina conversatiile, fermecandu-si ascultatorii cu visurile lui. Unul dintre cele mai marete se numea Disneyland si a devenit realitate in 1955. Dupa un ana de constructii si 17 milioane de dolari investiti, parcul fermecat din California devenise un adevarat regat. In ciuda dezastrului din ziua deschiderii oficiale – cand 6.000 de invitati si-au afundat, la propriu, incaltamintea in trotuarele parcului, termometrul indica 110 grade Fahrenheit (peste 40 de grade C) si instalatorii erau in greva – parcul nu a dat faliment, asa cum multe guri prevestisera. In urmatorul deceniu, i-au trecut pragul 50 de milioane de vizitatori, inclusiv regi, regine si presedinti din toate colturile lumii.
Disneyland a fost doar inceputul. In 1965, prin Programul de imbunatatire a vietii urbane, Walt demareaza proiectele pentru grandiosul Disney World. "Fac asta pentru ca vreau s-o fac mai bine", avea sa-si motiveze cineastul hotararea. Situat in centrul Floridei, pe o suprafata de doua ori mai mare decat Insula Manhattan, Disney World urma sa includa un parc de amuzament, o statiune turistica, cu motel si hotel, precum si un prototip al Orasului de maine, in viziune disney-ista. Totul a durat sapte ani, mai mult decat a putut sa reziste creatorul sau, mort de cancer la plamani, in 1966. Planurile i-au fost insa continuate de fiicele lui si de fratele Roy. Deschiderea oficiala din 1971 a impus definitiv numele Disney ca marca de elita a industriei de divertisment.
O alta parte importanta a mostenirii lasate de Walt Disney este Institutul Californian de Arta, infiintat de cineast in 1961. Preocupat de educatia copiilor, Disney a inteles necesitatea aparitiei unui colegiu, unde tinerii pasionati de arta sa studieze sub acelasi acoperis. "Este principala realizare pe care vreau sa o las in urma mea. Daca pot sa ajut la infiintarea unui loc care sa dezvolte talentul viitorului, consider ca am realizat cu adevarat ceva in viata." Iar cifrele – consideram noi – vorbesc din nou de la sine…