Vrei să-ţi schimbi cariera? Testează apele, înainte de a face pasul cel mare
Dar ce faci dacă tot eşti derutat? N-ai cum să ştii ce merge şi ce nu până nu ai încercat. Profesorul INSEAD Herminia Ibarra a scris că “e aproape imposibil să te reinventezi doar gândindu-te la ce vei face”. Aşa că va trebui să experimentezi direct cum este să lucrezi într-un nou domeniu.
Ia în considerare cazul unei persoane pe care o să o numesc în acest articol Nina. Era noul Corporate Officer al unei companii şi era nemulţumită de mediul de “birou în care se face politică corporatistă” în care lucra. În plus, se temea că şi-a ratat adevărata chemare, cea de a fiartist.
Nina se gândise să lucreze în domeniul artei după ce terminase facultatea, dar avea nevoie de un job, aşa că a făcut pasul în viaţa corporatistă. Totuşi, arta i-a rămas în minte şi a păstrat-o în viaţa ei, continuând să-şi urmeze pasiunea în timpul liber: “De-a lungul anilor, mă tot gândeam la artă. Pictam în unele din weekenduri. Vizitam muzeele de artă când eram plecată în călătorii de afaceri. Mă tot întrebam cum ar fi să lucrez în domeniul artistic”, spune ea.
În cele din urmă, Nina şi-a luat o vacanţă ca să participe la un seminar de pictură în New York. Amintindu-şi sentimentele pe care le-a avut în ultima zi a seminarului, ea spune: “Parcă luasem foc. Era ca atunci când eşti îndrăgostit. Mă simţeam trează pentru prima oară, de ani de zile. Tocmai împlinisem 50 de ani. Mi-am dat seama că, dacă nu fac asta acum, n-o s-o mai fac niciodată”.
În timpul drumului cu avionul spre casă, s-a hotărât să-şi schimbe cariera. Pur şi simplu.
Nina nu avut nevoie să facă marea evaluare: a ştiut pur şi simplu. Timp de 25 de ani, arta ei fusese atât un hobby în care se implicase cu pasiune, cât şi – aşa cum a realizat privind în urmă – un experiment de carieră. La vremea aceea nu ştia nici măcar dacă va vinde vreuna din lucrările ei artistice, dar acum are un Master în Arte Frumoase, vinde tablouri şi are o satisfacţie personală nemaipomenită din faptul că creează lucruri noi.
Şi tu poţi face la fel: experimentează de pe acum noua carieră. Ca şi Nina, poţi “să testezi mai întâi apa cu vârful piciorului” şi să afli mai multe despre noua ta profesie înainte de a plonja cu capul înainte.
Mai întâi, aranjează experimentul de carieră. Gândeşte-te cum să adaugi noile abilităţi la cele pe care le ai deja şi imaginează-ţi noi posibilităţi. Caută oportunităţi pentru a obţine o experienţă directă în domeniile care rezultă din acest exerciţiu de imaginaţie.
Dacă ai deja un job, poţi să experimentezi în timpul serii sau în weekenduri. Ai putea să te oferi voluntar ca să lucrezi într-un rol suplimentar chiar în organizaţia ta. Sau poate găseşti un rol ca voluntar într-un mic grup non-profit care activează în domeniul pe care vrei să-l explorezi. Ai putea să te înscrii la un curs sau să te ocupi serios de un hobby.
Dacă nu lucrezi într-o poziţie full-time, poţi să faci majoritatea acestor lucruri; dar dacă ai mai mult timp disponibil, ai la dispoziţie şi mai multe opţiuni. Gândeşte-te dacă nu cumva ai putea să preiei un rol de voluntar full-time, să îţi găseşti un job part-time legat de aspiraţiile tale sau să urmezi un program educaţional în urma căruia să obţii o diplomă sau un certificat şi care să-ţi permită atât să te pregăteşti pentru noua direcţie pe care vrei să o urmezi în carieră, cât şi să afli mai multe din noul domeniu.
Apoi imaginează-ţi “programa şcolară”. Exact ca om de ştiinţă care lucrează în cercetare, ai nevoie să ştii ce anume speri să afli şi să înveţi. Cu cât eşti mai explicit în privinţa obiectivelor pe care le urmăreşti în urma a ceea ce vei învăţa, cu atât mai bine.
Ce ar putea fi inclus în programa ta de învăţare? Caută răspunsurile la aceste exemple de întrebări:
- Scopul: Ce speri să realizezi în acest domeniu? Ce anume fac în fiecare zi oamenii care lucrează în domeniu, ca parte din jobul lor? Ceea ce vei face se potriveşte cu interesele tale?
- Nivelul la care trebuie să stăpâneşti abilităţile necesare: Unde te plasezi dacă te compari cu oamenii care lucrează deja în acest domeniu? Te încântă perspectiva de a stăpâni abilităţile din noul domeniu de lucru? Te poţi imagina avansând într-o poziţie de leadership?
- Cultura: Cum e evaluată şi ierarhizată performanţa? Care e nivelul lucrului în echipă? Cum comunică oamenii? Există probleme etice în acel domeniu?
- Stilul de lucru şi de viaţă implicat: Cât de intens se lucrează? Câte ore pe săptămână vei lucra? Va trebui să şi călătoreşti în interes de serviciu?
Revino periodic la “programa şcolară”. Evaluează ce ai învăţat şi ce anume mai trebuie să descoperi.
Cea mai bună cale de a învăţa dintr-un experiment este să îl iei în serios. Succesul pe care-l obţii te va ajuta să decizi dacă noul domeniu e potrivit pentru tine şi s-ar putea chiar să îţi aducă o ofertă de job. De asemenea, succesul te va ajuta să îţi construieşti o reţea de contacte şi o serie de realizări, precum şi orice abilităţi de care vei avea nevoie dacă urmezi o altă direcţie în carieră.
Dar ai grijă să nu experimentezi prea mult. Testarea de noi direcţii poate deveni ceva seducător – în sensul că e o cale de a face ceva în timp ce amâni luarea unor decizii grele. Aşa că ai grijă să nu cazi în capcana comodităţii. Experimentează, află ce ai nevoie să afli, apoi ia decizia.
Dacă renunţi la un job într-un birou corporatist ca să înfiinţezi o firmă în acelaşi domeniu, asta e o schimbare mare. Dacă te gândeşti să părăseşti lumea corporatistă ca să deschizi un restaurant, asta e deja o schimbare imensă. Începi aproape de la zero, lăsând în urmă mare parte din trecutul tău. E greu să îţi dai seama cum va fi. Aşa că vei lua cea mai bună decizie numai dacă experimentezi mai întâi posibilităţile pe care le ai în vedere.
Bill Barnett a condus biroul de strategie al firmei de consultanţă McKinsey & Company şi a predat strategii de carieră studenţilor aflaţi în ultimii ani de studii la universităţile Yale şi Rice.