Vrei să fii Delegat de Tineret la Naţiunile Unite? Vezi care sunt condițiile!
Potrivit Ministerului Tineretului şi Sportului, delegatul de tineret este un tânăr cu experienţă relevantă în domeniul activităţilor de tineret, de preferat minimum 3 ani, a participat la proiecte naţionale şi internaţionale în domeniu (conferinţe, forumuri, seminarii, activităţi de voluntariat, etc), e interesat să-și dezvolte cunoştinţele despre relaţiile internaţionale şi mecanismele Organizaţiei Naţiunilor Unite, are abilităţi dovedite de relaţionare, negociere, lucru în echipă, precum şi capacitatea de a îndeplini la timp sarcinile stabilite și știe bine limba engleză (scris, citit, exprimare). Cunoaşterea altor limbi străine oficiale la ONU constituie un avantaj.
Ca delegați la Națiunile Unite, cei aleși vor asigura reprezentarea intereselor tinerilor români la cele două sesiuni: Adunarea Generală ONU şi Comisia pentru Dezvoltare Socială. După caz, pot participa şi la alte acţiuni organizate de ONU pe durata mandatului. De asemenea, organizează şi participă la proiecte în conformitate cu priorităţile naţionale şi internaţionale de tineret şi cu priorităţile mandatului lor, menţin permanent contactul cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi realizează rapoarte trimestriale privind activitatea lor şi le prezintă Ministerului. Rapoartele trebuie să ilustreze acţiunile de informare, promovare şi de implementare a Programului Delegat de Tineret la Naţiunile Unite. După încheierea mandatului, trebuie să rămână activi în domeniile: dezvoltarea Programului în România; dezvoltarea politicilor pentru tineret la nivel naţional; implicarea în iniţiative specifice problematicii ONU şi relaţiilor internaţionale.
Aplicanţii trebuie să depună dosarul de candidatură în perioada 9 mai – 9 iunie 2016. În urma evaluării aplicaţiilor vor fi selectaţi 10 candidaţi, 5 de sex feminin şi 5 de sex masculin, ce vor susţine un interviu faţă în faţă cu membrii comisiei de selecţie. După interviuri, vor fi selectaţi 4 candidaţi: 2 de sex feminin şi 2 de sex masculin. Aceştia participă la dezbaterea finală în urma căreia sunt aleși o fată şi un băiat care obţin statutul de Delegaţi de Tineret la Naţiunile Unite pentru sesiunea 2016 – 2017.
Dosarul de candidatură trebuie să cuprindă:
– formularul de înscriere disponibil pe mts.ro;
– un CV al candidatului, redactat în limba română, în model Europass;
– un eseu de maximum 1000 de cuvinte, în limba engleză cu tema: viziunea candidatului privind Agenda ONU post 2015
– o scrisoare recentă de recomandare (din anul 2015 – 2016) din partea unui superior ierarhic sau a unui cadru didactic universitar – semnată, ştampilată, scanată, cu datele de contact ale semnatarului.
Tema eseului: Priorităţile Organizaţiei Naţiunilor Unite până în 2030. Eşti consilierul Secretarului General ONU pentru o zi. Ai posibilitatea să-i propui priorităţile ONU pentru următorii 15 ani. Care ar fi cele mai importante două priorităţi şi de ce?