Violența asupra copiilor, o problemă majoră a României. Cum se va combate acest fenomen social
UNICEF, în parteneriat cu Guvernul României, a lansat o campanie de informare și conștientizare la nivel național în privința violenței împotriva copiilor în societate. La eveniment au participat premierul Sorin Grindeanu, ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, secretarul de stat, Adrian Mariul Dobre, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman și reprezentatul UNICEF în România, Sandie Blanchet.
„România a făcut pași importanți în lupta împotriva violenței asupra copiilor, inclusiv prin ratificarea Convenției de la Istanbul, și este una dintre țările care s-au alăturat printre primele acestui parteneriat global. Împreună cu autorități centrale și locale, ONG-uri și media, UNICEF în România va sprijini alinierea legislației și a politicilor publice pentru a preveni și a lupta împotriva violenței de orice fel, vom crește nivelul informare în ceea ce privește efectele violenței asupra copiilor prin campanii publice și intervenții la nivelul comunității, vom lucra împreună cu părinții pentru a promova metode apreciative de educare a copilului. Atunci când protejăm copiii împotriva violenței, susținem dezvoltarea și creșterea lor, cu beneficii pentru societate per ansamblu, inclusiv din punct de vedere economic”, a spus Sandie Blanchet, conform unui comunicat de presă.
Violența împotriva copiilor rămâne un fenomen aproape invizibil, dar prezent la scară largă în România. Cele mai recente statistici arată că sunt mai mult de 15.000 de cazuri raportate de exploatare a copiilor, abuz și neglijare. În timp ce violența extremă împotriva copiilor este respinsă (de exemplu, bătăi, abuzuri sexuale, viol), există o toleranță ridicată față de mai multe forme "moderate" de violență, cum ar fi neglijarea, pălmuirea, țipatul, umilirea etc. Numărul de cazuri înregistrate a crescut cu 14% în ultimii doi ani – probabil, ca urmare a gradului de conștientizare crescut.
Despre Parteneriatul global Opriți Violența Împotriva Copiilor
Parteneriatul global Opriți Violența Împotriva Copiilor mobilizează guverne, fundații, Organizația Națiunilor Unite, societatea civilă, mediul academic, sectorul privat și tineri pentru a atinge noul obiectiv global de încetare a abuzului, a exploatării, a traficului și a tuturor formelor de violență și tortură împotriva copiilor (Sustaineble Development Goal (SDG ) 16.2.). România este una dintre cele 12 țări care și-au asumat rolul de campioane împotriva violenței, angajându-se să ofere servicii complete, coordonate și multi-sectoriale de prevenire și reacție la violență. Aceste țări sunt dispuse să consolideze legislația pentru a proteja copiii împotriva tuturor formelor de violență și exploatare. Ele aduc toate sectoarele împreună într-o mișcare pentru a pune capăt violenței și oferă copiilor un rol semnificativ în centrul acestei mișcări. Totodată, țările campioane vor sprijini eforturile globale de luptă împotriva violenței asupra copilului prin schimburi de experiență și advocacy.