Veniturile romanilor cresc intr-un ritm accelerat
Salariul mediu net lunar din Romania a inregistrat o crestere de trei ori mai mare decat a celorlalte state din zona. In perioada luata in calcul, salariile din Cehia au crescut cu 5,5%, in Slovacia cu 7,2% si in Ungaria cu 6,6%.
"Asistam la o atenuare a diferentelor salariale – atat fata de tarile din regiune, cat si intre diferitele categorii de manageri," spune Ruxandra Stoian director in cadrul PwC Romania.
Potrivit studiului, un manager roman castiga in prezent, cu doar 6% mai putin decat un manager din Slovacia, cu 13% mai putin decat unul Ungaria si cu aproximativ 30% mai putin decat unul din Cehia, tara care conduce in topul cu cele mai ridicate niveluri salariale.
De asemenea, s-au micsorat diferentele salariale existente intre diferitele categoriile de manageri, dar si diferentele intre venitul managerilor si salariul mediu net pe economie.
Studiul arata ca un manager roman castiga de 11,4 ori mai mult decat salariul mediu net pe economie, in timp ce in 2006 castiga de 12,6 ori mai mult.
In 2004, salariul celui mai bine platit director – directorul financiar sau cel de vanzari – era cu aproximativ 53% mai mare decat al directorului de HR sau de marketing.
In prezent, aceasta diferenta s-a redus la doar 21%. " Tot mai multe companii adopta o grila de salarizare care evita diferentele foarte mari intre pozitii", explica Ruxandra Stoian.
IT-ul domina in topul majorarii veniturilor
Cea mai mare crestere s-a inregistrat in domeniul IT, unde salariile au crescut cu 29%.
La nivel managerial salariile au crescut cu 15%, cel mai bine platiti sunt managerii de proiect din companiile specializate in IT, acestia primesc cu 20% mai mult decat anul trecut, urmati de directorii de marketing si de directorii de productie cu 18%
Pe pozitii de specialist, conduc programatorii cu majorari de 29%, urmati de HR-i 19% si specialistii in logistica 15%.
In ceea ce priveste structura pachetului salarial, remarcam o crestere a bonusurilor variabile si a pachetului de beneficii in defavoarea salariului fix garantat. In 2004 salariul fix avea o pondere de 75%. In prezent, acesta reprezinta doar 69% din structura pachetului salarial.
Desi salariile din Capitala au crescut intr-un ritm apropiat cu cele din restul tarii (20% fata de 18% in Muntenia si 17% in Moldova), angajatii din Capitala
raman cei mai bine platiti angajati, acestia au venituri cu circa 25-30 % mai mari decat cei din celelelate zone ale tarii.
Studiul salarial PayWell 2007 pentru Romania, realizat de PricewaterhouseCoopers cuprinde date salariale si informatii despre politicile de hr furnizate de 187 de companii, din 13 domenii de activitate.