Venituri mici pentru manageri, intr-un 2009 incert
Salariile managerilor romani nu vor ingheta in 2009, dar nici nu vor cunoaste o crestere spectaculoasa. Evolutie absolut normala in contextul economic actual – spun expertii –, cand leul inregistreaza valori minime istorice in relatie cu euro, iar decelerarea economiei este un lucru cert.
Potrivit specialistilor din cadrul companiei de consultanta in management Hay Group Romania, cresterile salariale de anul acesta pentru pozitiile de middle si top management vor fi, in medie, de maximum 10%, respectiv 8%, cu pana la patru procente mai mici decat cele din 2008.
Prognoza este explicabila, avand in vedere situatia critica in care se afla un numar destul de mare de firme romanesti. Datele unui studiu derulat de Hay Group la sfarsitul anului 2008 arata ca 27% dintre companiile din Romania vor ingheta bugetul salarial in 2009, iar dintre acestea jumatate (53%) sustin ca vor reduce valoarea cresterilor salariale planificate la sfarsitul anului trecut. In plus, economistii anticipeaza ca exista destul de putine sanse ca economia mondiala sa se redreseze pana la sfarsitul lui 2010, cand se asteapta o reanimare a pietelor din statele dezvoltate.
„Nu vor exista domenii care sa nu fie afectate de criza economica. Sectoarele lovite cel mai rapid au fost cele care implica investitii pe termen lung, cum sunt constructiile si industria auto. Insa ca urmare a reducerii consumului populatiei, toate celelalte domenii vor fi afectate pe termen mediu, iar companiile isi vor restrange bugetele sau isi vor reduce programul de lucru", explica Alina Popescu, Reward Manager la Hay Group. Ea spune, de asemenea, ca exista si riscul ca unele dintre multinationale sa isi restructureze sau chiar sa isi inchida afacerile din tara noastra.
Cat de grava este situatia? Ei bine, aproape un sfert dintre companii (24%) au recunoscut la sfarsitul anului precedent ca rezultatele pe 2008 sunt cu mult sub targetul stabilit cu un an inainte. Iar procentul de mai sus este dublu fata de cel inregistrat in luna martie a anului 2008, cand criza era inca departe de a izbucni. Unul dintre sectoarele cele mai afectate de contextul economic precar este retailul, unde 63% dintre firmele romanesti anuntau in decembrie 2008 ca se asteapta ca rezultatele sa fie cu mult mai proaste decat prevazusera initial. Planurile lor au fost date peste cap in special de reducerea consumului si de constrangerile actuale ale pietei financiare pentru creditele de consum, arata analistii Hay Group. Intrebarea este cine isi va permite sa mareasca salariile intr-o perioada atat de tulbure?
Cum ar putea urca
Vor exista totusi companii care vor mari salariile angajatilor si, desigur, pe cele ale managerilor. Cele mai importante criterii luate in considerare pentru cresterea salariilor de la nivelurile de sus ale ierarhiei organizationale vor fi rezultatele companiei si cele individuale. Managerii vor trebui sa faca anul acesta o figura foarte buna pentru a putea avea pretentii la un venit mai mare. Insa cat de usor poate fi sa faci motorul unei companii sa mearga, atunci cand intreaga economie s-a oprit?
Nici pe plan international lucrurile nu stau mai bine. In Europa de exemplu, o treime dintre organizatii (31%) se asteptau la finalul anului trecut ca rezultatele sa fie mult mai slabe decat nivelul stabilit initial, reiese din studiul Hay Group, la care au participat peste 2.500 de organizatii din lume, printre care 160 din tara noastra. Si, cu toate ca regiunile, tarile si sectoarele industriale sunt afectate in mod diferit, criza este resimtita in toate colturile lumii, iar perspectivele economice nu prevad prea curand o redresare.
Tocmai de aceea – spune Harry Meintassis, General Manager al Hay Group Romania – organizatiile vor ramane circumspecte in privinta cresterilor salariale. Cel putin in 2009, multe vor opta sa fie precaute, amanand sau reducand cresterile salariale anuntate anul trecut, crede el. Unele chiar vor ingheta salariile si vor reevalua programele de recompensare, pentru a se putea concentra in special pe retinerea performerilor.
Astfel, sunt sanse destul de mici ca anul acesta sa aiba loc schimbari importante in ceea ce priveste pachetele de beneficii oferite pozitiilor de middle management si top management din companiile din Romania. In schimb, companiile participante la studiul Hay Group au declarat ca vor reduce bugetele pentru deplasarile internationale si interne, cele pentru masinile companiei si cele pentru training si dezvoltare.
„De exemplu, daca inainte de criza bugetul alocat de companie masinilor permitea achizitionarea unui automobil cu un pret de pana la 50.000 de euro, acum se vor aloca mai putini bani. De asemenea, daca inainte de aceasta perioada tumultoasa schimbarea masinilor se facea dupa patru ani, acum noile achizitii se vor amana; alte firme nu vor mai acorda benzina pentru anumite deplasari", explica Alina Popescu.
Ea sustine ca o alta solutie pentru eficientizarea cheltuielilor si pentru administrarea cu succes a cresterilor salariale si a bonusurilor in contextul crizei economice globale este implementarea unui sistem de evaluare al performantelor. De aceeasi parere este si George Butunoiu, detinatorul companiei de Executive Search cu acelasi nume si unul dintre cei mai importanti headhunteri din Romania. El spune ca sistemele de evaluare vor fi folosite anul acesta cu rigoarea cu care ar fi trebuit sa fie realizate dintotdeauna. In plus, angajatii sunt constienti ca vor fi evaluati mult mai exigent, asa ca obiectivitatea si transparenta evaluarilor vor trebui sa fie facute cu foarte multa atentie, deoarece potentialul conflictual este ridicat in atmosfera actuala incarcata.
Reversul
Asadar, in 2009, este foarte probabil ca tot ceea ce inseamna remunerarea angajatilor – cu managerii in frunte – sa se schimbe. Marimea bonusurilor nu va suferi schimbari majore, dar sunt mari sanse ca aceste motivatii banesti sa fie acordate exclusiv performerilor. In ceea ce priveste salariile managerilor, acestea vor creste destul de putin, in comparatie cu anii precedenti, atunci cand economia inca „duduia". Ramane insa de vazut daca aceasta evolutie trebuie privita drept un regres sau, dimpotriva, ca un pas inainte. Multi experti in recrutare recunosc ca, desi nu este cea mai fericita situatie, sunt mari sanse ca deciziile pe care le vor lua companiile anul acesta sa fie exact lucrurile de care economia avea nevoie.
George Butunoiu spune ca pentru organizatii o crestere temperata a salariilor managerilor va fi benefica. „Pentru angajatori va fi bine, deoarece va scadea foarte mult presiunea pusa asupra managerilor. Aceasta le va permite firmelor sa-si creasca mai usor productivitatea. In termeni reali insa, multe salarii vor scadea, chiar daca sumele totale vor ramane aceleasi. Ar putea exista si cresteri foarte usoare, pentru ca angajatii vor primi mult mai multe sarcini decat aveau pana acum", crede expertul in recrutarea managerilor.
El sfatuieste companiile sa ia in considerare faptul ca in perioadele de instabilitate economica este important gradul in care actionarii si managerii reusesc sa se solidarizeze si sa faca front comun in fata greutatilor. Atitudine care se bazeaza pe increderea pe care o au unii in ceilalti. Iar in acest context, leadershipul – inca destul de slab reprezentat in Romania – ar putea fi cel mai puternic instrument care sa-i determine pe angajati sa fie solidari cu firma si cu managementul, mai spune Butunoiu.