Vântul schimbării. Despre cum oamenii simpli devin antreprenori
Depinde cum bate vântul schimbării, nu ai cum să începi o afacere de succes fără să îți asumi riscuri…Probabil că ați auzit de multe ori aceste cuvinte. Asumarea riscurilor…Ceva ce sună mult prea primejdios. Dar tocmai de aceea este interesant, mai ales când vorbim despre domeniul antreprenoriatului.
Și, după cum explica Mark Zuckerberg într-un interviu, citat fiind de CBS News: „Este riscant să nu îți asumi riscuri!”. În ceea ce îi privește pe antreprenori, aceștia riscă pe multe planuri. La început, sunt riscurile financiare, posibilitatea de a pierde banii investiți. Pe măsură ce afacerea crește și riscurile se diversifică. Și câte altele.
Un documentar
“Vântul schimbării a-nceput din sud” este un documentar despre cum oameni simpli din sate și orașe mici devin antreprenori. La ei acasă, dacă au oportunități potrivite și sprijin. Este vorba despre proiectul zefiR, care a intervenit în comunități vulnerabile de romi din județele Old, Dorj, Gorj. Pentru a-i ajuta pe localnici să aibă o viață mai bună. Pe lângă programe de școală după școală și centre medico-sociale, în proiect, 28 de familii au primit finanțări și consiliere. Pentru a dezvolta activități economice noi sau deja existente în domeniul tinichigeriei, construcțiilor, agriculturii și creșterii animalelor. Familiile de antreprenori au fost sprijinite prin proiectul zefiR de către Terre des hommes Romania, Fundația PACT și Fundația NESsT România, fiind un proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Documentarul va fi proiectat în cadrul Festivalului de Film Antropologic Culese din Balkani 4.0. pe 3 noiembrie de la ora 17.00 la Clubul Țăranului din București.
După proiecție invitați să vorbească despre afacerile lor sunt Hagi Stoican din Ocolna, județul Dolj – care a înființat prima cooperativă din sat și Costică Safta din Amărăștii de Jos – județul Dolj care și-a deschis un solar cu ajutorul proiectului zefiR. Ei vor povesti cum și-au implementat planurile de afaceri și cum se descurcă în prezent. Apoi vor urma discuții și dezbateri pe tema dezvoltării economice a comunităților vulnerabile.
Concluzia ar fi că, în ceea ce îi privește pe acești oameni, lucrurile bine așezate și aduse la timp pot face ca dictonul ”omul potrivit la locul potrivit” să devină realitate.