Vacante proactive
Vacantele linistite, in care ne relaxam non-stop, la mare sau la munte, sau in capitale celebre, profitand la maxim de room-service, sunt inlocuite treptat de drumetii, de vacantele in locuri salbatice, de cele in care invatam si descoperim lucruri noi sau de cele in care ne facem utili altora. Acest gen de vacanta este imprumutat din afara granitelor Romaniei, insa si pe teritoriul tarii noastre exista tot soiul de oferte atractive.
Construit, finisat si modelat
Actiunile Grupului Arhiterra, constituit in anul 2005 la initiativa unor arhitecti membri ai Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), s-au dezvoltat si au capatat autonomie sub egida Fundatiei Simetria. Atelierele practice organizate de Arhiterra ofera sansa experimentului cu tehnici de constructie traditionale cu pamant si materiale naturale. Fie ca este vorba de judetul Caras-Severin, Iasi, Tulcea, de Piscu sau de situl culei de la Curtisoara, Grupul Arhiterra este dispus sa initieze cat mai multi pasionati sau interesati de tehnici de constructie din pamant si nu numai. Astfel, participantii, organizati in echipe, au ocazia sa asiste la lucrari de finisare interioara si exterioara pe baza de lut, construiesc case din chirpici si lemn, restaureaza si iau parte la seminarii despre olarit, sculptura si finisare a zidariei. "Participantii la workshop-urile desfasurate de Arhiterra sunt indrumati de echipe mixte formate din arhitecti si mesteri locali. Asa ca, sunt sigura ca la activitatile anuntate pentru vara participa persoane din domenii variate. Participantii la seminariile si atelierele Arhiterra sunt de profesii diferite: arhitecti, artisti, medici sau sociologi", declara Arhitect Raluca Munteanu.
Arta coboara pe nisip
O alta varianta inedita, care va avea loc in aceasta vara pe plaja Venus, este festivalul "Arta coboara pe plaja"- un festival anual, care promoveaza pictura, grafica, fotografia si sculptura, crearea cu ajutorul materialelor neconventionale. Sunt programate patru zile pentru fiecare sectiune, iar tema de anul acesta este intitulata "Inceputurile lumii"- si are ca scop educarea publicului larg in vederea pastrarii armoniei ecosistemului plajelor. "Festivalul se adreseaza oricarei persoane care vrea sa creeze. Nu exista o taxa de participare, iar in proiect exista doua sectiuni distincte: cei care au studii de specialitate si amatorii… lumea vine, fotografiaza si participa activ daca li se ofera ocazia. Este imposibil ca nimeni sa nu observe ca intr-adevar se poate crea un spatiu de distractii si altfel decat cu beach bar, mici si manele. Deja s-au inscris peste 30 de persoane care vor sa-si expuna lucrarile", declara Claudiu Giorson Belecciu, Coordonator proiect "Arta coboara pe plaja". Mai mult decat atat, acest festival se doreste a fi inclus intr-un circuit turistic, astfel publicul larg va fi educat mult mai usor in ceea ce priveste arta, cultura si ecologizarea. "In primul rand, am gandit acest festival ca fiind o oportunitate pentru talente de a se afirma. Pe de alta parte e vorba de locul in care se creeaza de obicei, un spatiu restrans, formal, sali de curs, ateliere. Aici vor scapa de aceasta constrangere si se vor exprima liber intr-un mediu informal, pe plaja, unde vor fi vazuti de publicul larg, turistii veniti in vacanta pe litoral, dar si de specialisti, membri ai UAP. Si daca tot ne-am gandit sa sensibilizam publicul larg, sa-l educam pentru colectarea selectiva a deseurilor, atunci de ce sa reciclam tot? Putem face opera de arta din pahare si farfurii de plastic, din pet-uri, doze aluminiu, colaje din carton…si bineinteles sculpturi in nisip pentru ca ne aflam pe nisip si pentru ca intr-adevar impresioneaza, sunt ca un magnet pentru turisti. Cati dintre noi ne ducem in muzee de arta si la expozitii? Dar cati ne-am dori sa o facem? Asa ca noi vom aduce arta pe plaja. Ca o concluzie, cred ca festivalul va avea un impact socio-cultural, va atrage mai multa lume pe plaja, iar pe viitor, pentru ca ne dorim o continuare a acestuia, va putea fi introdus si in circuitul turistic", marturiseste Claudiu Giorson Belecciu.
Actiune si descoperire in Delta Dunarii
Una dintre cele mai atragatoare zone din Romania este Delta Dunarii – o nesfarsita sursa de activitati, informatii si frumuseti ale naturii. Una dintre activitatile de care va puteti bucura in Delta este observarea faunei. Ornitofauna Deltei insumeaza mai mult de 300 de specii dintre care 70 sunt extraeuropene. Astfel au fost inregistrate cinci tipuri principale: mediteranean, european, siberian, mongolic si chinez. Cele mai mari pasari pe care le puteti observa indeaproape in Delta Dunarii sunt pelicanul cret, avand lungimea de 160-180 cm si pelicanul comun, de 140-175 cm si o masa de 13,015 kg. Daca vreti sa fiti activ, puteti sa dati o tura cu o canoe. Aceasta activitate este conceputa pentru persoanele care aleg o vacanta activa si presupune deplasarea pe o distanta de aproximativ 20 km pe zi. Canoele sunt de doua persoane, foarte stabile si usor manevrabile chiar si de cei neinitiati.
Cultura si adrenalina
Daca Barcelona se regaseste in planurile de vacanta, o sa aveti parte de o paleta larga de activitati interactive. Mai multe despre ce posibilitati de petrecere a timpului liber aveti in Barcelona, intr-un mod activ, am aflat de la Gabriela Brindusa Fendu, Head of Research&Development, Perfect-Tour. "Oras cosmopolit, dar si important centru de afaceri, Barcelona se caracterizeaza prin activitati culturale si artistice deosebite, prin impresionante monumente istorice, dar si printr-o viata de noapte intensa. La capitolul vizitat, printre cele mai importante obiective turistice amintim: Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, Muzeul Picasso, Las Ramblas, Muzeul National de Arta al Cataloniei, Fundatia "Joan Miro", Parcul Guell, Catedrala Santa Maria del Mar, Piata La Boqueria si oraselul istoric Poble Espanyol.
Daca vreti sa vizitati cat mai multe monumente si locuri intr-un timp scurt, exista oferte de tururi turistice. Se incepe cu "Ruta Gaudi" – un traseu in care se viziteaza cele mai importante monumente din Barcelona legate de genialul arhitect modernist de origine catalana, Antonio Gaudi: Parcul Guell – monument UNESCO, Sagrada Familia – simbolul orasului Barcelona, Passeo de Gracia cu cele mai frumoase case moderniste din Barcelona printre care Casa Batllo si Casa Milla.
Daca doriti sa va petreceti timpul liber intr-un parc de distractii, Port Aventura este o sursa infinita de amuzament si de adrenalina. Vizitatorii acestui parc tematic pot intra in universul a patru zone geografice: Mexic, Polinezia, Vestul Salbatic si China, amenajate pe o suprafata de 150 ha, unde se gasesc peste 31 de atractii", declara Brindusa Fendu.
Insula fanteziilor
Daca vreti sa ajungeti intr-un loc mai indepartat, mai exact sa treceti pe un alt continent, orasul Singapore constituie un loc unde puteti sa va impliniti orice dorinta si fantezie. Cinemania este un loc destinat persoanelor care vor sa imbine distractia cu sunetul, muzica si arta cinematografica computerizata. Un alt loc atractiv este Insula fanteziilor – unde aventura prin cascade cu apa va "teleporteaza" intr-o lume a bucuriilor de copii. Daca sunteti dornici de senzatii tari si vreti sa vedeti rechini, mergeti la Underwater World. Aici aveti ocazia sa-i vedeti de aproape pe cei mai periculosi rechini sau sa priviti fantasticul show al fantanilor muzicale, unde apele tasnesc din sute de tevi, dansand la comanda calculatorului si sustinute de lumini colorate, foc, lasere si artificii. Alta atractie a orasului Singapore este Jurong Park – cel mai mare parc de pasari din sud-estul Asiei, cuprinzand peste 8000 de exemplare din 600 de specii. Aici se afla si cea mai mare cascada artificiala din lume. Cele mai frumoase orhidee le gasiti in Gradina Botanica, unde sunt expuse peste 2500 de plante din 250 diferiti hibrizi si specii. Sau, de ce nu, un "night safari"! Primul parc care ofera posibilitatea acestui tip de excursie nu este o simpla gradina zoologica luminata noaptea, ci un loc magic care ofera vizitatorilor experienta unica de a explora viata nocturna a peste 1000 de vietuitoare dintr-o jungla tropicala.