Unu din zece britanici apeleaza la doctor din cauza stresului la locul de munca
Cercetarea a scos la iveala ca unul din zece angajati a apelat la doctor pentru a face fata stresului provocat la locul de munca, amplificat de situatia economica negativa, iar 7% au inceput sa ia medicamente antidepresive. Studiul, realizat de organizatia non-guvernamentala Mind si citat de AFP, a fost publicat la scurt timp dupa ce datele oficiale au aratat ca numarul de retete pentru antidepresive a crescut de la 35,9 milioane in 2008, la 39,1 milioane anul trecut.
Jumatate dintre cei 2.000 de participanti la studiu s-au plans de faptul ca starea de spirit a colegilor de serviciu este tot mai scazuta si numerosi angajati au afirmat ca sunt nevoiti sa lucreze mai multe ore suplimentare pentru a-si pastra joburile, din cauza competitiei acerbe pe piata muncii.
„Conditiile de munca au fost incredibil de dure in ultimii doi ani, iar consecintele negative ale recesiunii nu ii afecteaza doar pe cei care si-au pierdut locul de munca”, a declarat directorul organizatiei Mind, Paul Farmer. Acesta sustine ca sanatatea mintala a angajatilor ramane un subiect tabu la locul de munca, cu toate ca aceasta problema costa companiile circa 26 de milioane de lire sterline anual, suma care ar putea fi redusa la o treime daca organizatiile si-ar imbunatati eforturile de a sustine un mediu mai sanatos pentru personal.
„Angajatii si angajatorii trebuie sa recunoasca faptul ca sanatatea mintala reprezinta o problema pentru toti angajatii. In actualele conditii economice, e mai important ca niciodata sa imbunatatesti conditiile de munca”, a mai afirmat Farmer, adaugand ca un mediu stresant de munca poate cauza numeroase alte probleme, de la epuizare la depresie.