Unde mergem în week end…
Romanul lui Dostoievski “Fraţii Karamazov” a inspirat de-a lungul vremii mulţi regizori şi este acum prilej de întâlnire între două personaje legendare ale teatrului românesc, regizorul Radu Penciulescu şi actorul Victor Rebengiuc, cărora li s-a alăturat cel mai titrat scenograf român, Dragoş Buhagiar. Regizorul Radu Penciulescu a desenat cu acurateţe atât tabloul banalităţii Răului, prin figura Marelui Inchizitor, cât şi luminoasa prezenţă/absenţă a Celui căruia Inchizitorul încearcă să i se opună, sfârşind prin a fi îngenuncheat de forţa Lui tăcută. Durata spectacolului este de o oră, fără pauză.
În aşteptarea marelui eveniment care va marca împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea sa ca instituţie de stat, Opera Naţională a decis ca reprezentaţia spectacolului „Crăiasa Zăpezii”, de sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 11.00, să aibă loc la Sala Mare. Deci sunteţi aşteptaţi părinţi, copii şi bunici să luaţi parte la minunata călătorie a unei fetiţe pe nume Gerda până la palatul Crăiesei zăpezii de la Polul Nord, în încercarea de a-l găsi pe prietenul său Kay şi de a-l scoate de sub vraja Crăiesei. Spectacolul de balet pentru copii după povestea lui Hans Christian Andersen, pe un colaj muzical din creatia compozitorului suedez Hugo Alfvén, în regia şi coregrafia spectacolului Mariei Popa, are scenografia semnată de Andreea Koch, iar colajul muzical de Alexandru Istrate. Din distribuţie fac parte tineri solişti de balet, colaboratori ai Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEOB): Carmen Lupei, Andrei Dolcoş, Luminita Dincă, Cristina Osiceanu, Reina Amasaku, Tudor Mihai Mezei, precum şi elevi ai Liceului de coregrafie Floria Capsali.
La Sala Palatului, duminică are loc un regal al unei legende a muzicii şi cinematografiei, Jane Birkin. Aceasta va concerta în premieră în România la 13 noiembrie, ora 20.00, în cadrul unui spectacol extraordinar, ce va include cele mai cunoscute piese din repertoriul lui Serge Gainsbourg.
Jane Birkin s-a remarcat de-a lungul carierei drept o artistă completă şi o adevărată muză pentru alţi creatori de artă, spiritul, chipul şi vocea sa influenţând designeri, actori, regizori şi compozitori deopotrivă. A atras atenţia publicului şi criticilor cu rolul din “Blow-up”, film regizat de Michelangelo Antonioni, care a primit marele premiu la Festivalul de Film de la Cannes în anul 1967. În acelaşi an Jane Birkin a participat la audiţiile pentru rolul principal feminin din filmul "Slogan" regizat de Pierre Grimblat, cu această ocazie întâlnindu-l pe Serge Gainsbourg, alături de care a trăit o frumoasă poveste de dragoste timp de 13 ani. În anul 1969 Serge Gainsbourg şi Jane Birkin au lansat "Je t'aime…moi non plus", melodia născând numeroase controverse, fiind chiar interzisă în ţări precum Spania, Italia, Elveţia sau Olanda datorită conţinutului sexual explicit. Piesa s-a bucurat de un incredibil succes la nivel mondial, artişti precum Donna Summer sau Pet Shop Boys declarându-se ulterior influenţaţi de aceasta. Anul 1973 marchează lansarea primului material solo al artistei, compus de Gainsbourg şi intitulat "Di Doo Dah", urmat doi ani mai târziu de albumul "Lolita Go Home". După moartea lui Serge Gainsbourg, artista a decis să renunţe la cariera muzicală pentru câţiva ani, dedicându-se familiei şi activităţilor umanitare. A revenit în 1998, cu materialul “A la légère”, pentru realizarea căruia a lucrat alături de 12 compozitori, urmat în 2004 de "Rendez-vous", un album de duete ce include colaborări cu Francoise Hardy, Bryan Ferry, Etienne Daho, Brian Molko, Miossec şi Beth Gibbons. Anul acesta, Jane Birkin a pornit un nou turneu internaţional, ce va include ţări din America şi Europa.
Dans contemporan austriac la Bucureşti
În Austria dansul contemporan este la momentul actual una dintre cele mai dinamice forme de exprimare artistică. Expansiunea dansului contemporan se datorează unor artişti şi coregrafi talentaţi şi motivaţi, unui public în continuă creştere, dar şi a apropierii de performance art, care are o istorie impresionantă în Viena. Forumul Cultural Austriac prezintă în parteneriat cu Teatrul Odeon si Centrul de Introspectie Vizuala, între 11 – 13 noiembrie 2011 showcase-ul „Austrian Dance Days”. Evenimentul prezintă o radiografie a dansului contemporan şi performance art din Austria. Programul conţine trei producţii recente, care s-au bucurat de succes la public şi critici, discuţii cu artiştii si proiecţii de scurt-metraje. Spectacolele şi discuţiile cu artiştii vor avea loc la Sala Studio a Teatrului Odeon, iar proiecţiile de filme la Centrul de Introspecţie Vizuală. Preţul unui bilet la spectacole este de 15,90 lei. Intrarea la filme este liberă.
Lansarea romanului grafic ”Strâmb Living”
Căminul Cultural şi Hardcomics lansează duminică ora 18.00, la Galeria Atelier 35, romanul grafic Strâmb Living / Brynjar Åbel Bandlien. Coregraf norvegian stabilit de câţiva ani buni în România, Brynjar Abel Bandlien îşi concentrează expresia artistică din afara scenei prin practica virtuoasă a naraţiunii secvenţiale şi a desenului. În primăvara lui 2009 Hardcomics i-a publicat prima bandă desenată, Strâmb live, poveste tandră despre viaţa de cuplu, prin posturi canonice și ceva poziţii sexuale, toate iconoclaste, dar nu lipsite de umor. Trei ani mai târziu, după mai multe spectacole (de exemplu, Istoria Dansului Românesc împreună cu Florin Flueraş), turnee şi călătorii, viaţa „strâmbă” a lui Brynjar reapare pe raftul librăriilor în Strâmb Living, o poveste extinsă de familie în care Oskar, bunicul lui Brynjar, este personajul central. Visele lui Oskar, undeva deasupra pădurilor norvegiene populate de elani, păsări şi peşti, ne deconectează episodic de la un cotidian structurat cât mai simplu, dar dublat de un nordic voal de calm. Lansarea are loc în cadrul Zilelor Strâmbe, un proiect care îşi propune să abordeze, în mod performativ, forme şi probleme delicate sau generatoare de tensiune în cadrul societăţii româneşti şi nu numai.